Nieuwerbrug
Nieuws
Agenda
Toeristeninformatie
Museum Nieuwerbrug
Wie, wat, waar?
Foto's en film
Links
watermerk
Opendag Nieuwerbrug
Ontdek Nieuwerbrug Zuid zaterdag 14 september 2013, 10.00 uur tot 16.00 uur.

1. Schots Varken zal 'uit den asch herrijzen'!
Op deze zaterdag de 14e september kunt u er getuige van zijn hoe het Schots Varken uit de as zal herrijzen. Om die tijden van weleer enigszins terug te laten komen zal op deze zaterdag een bord onthuld worden. Deze plechtige handeling wordt verricht door de heer V. Molkenboer, burgemeester van Woerden en immers de opvolger van de schout van weleer. In 1670 was het al het huis van de schout, het politiek en administratief centrum van dit gebied. Aan de ene kant van dat bord informatie over de totstandkoming van het polderlandschap, aan de andere kant tekst en afbeeldingen over het Schots Varken. Initiatiefnemer hiervan is projectgroep Republiek aan den Rijn.
Als u dit wilt meemaken, kom dan om 11.00 uur naar die plek tegenover Barwoutswaarder 73, naast het noodbruggetje over de vliet bij Nap en Lievaart. Daarna wordt u om 11.30 uur ontvangen op het fruitbedrijf van de familie Lievaart, Barwoutswaarder 79, door Leo Lievaart zelf voor een feestelijke afsluiting van dit historisch gebeuren.
Meer over het Schots Varken >>

2. Nap Fruit Boerderij Eben Haëzer met zomerhuis.
Barwoutswaarder 77.
De familie Nap heeft hier al lang een boomgaard. Vroeger werd het fruit ook langs de deur verkocht. Nu is er, afhankelijk van de oogst, 6 dagen van de week fruit te koop.

3. Lievaart Fruit.
Barwoutswaarder 79.
Boerderij Altijd Wat met grote boomgaard. Iedere zaterdag is hier in de winkel eigen fruit, fruitsap en ook groente te koop. Het oogsten is op de 14e in volle gang, dus verse appels volop.

4.
Broodje aan de Rijn
Hoge Rijndijk 64

Langs het jaagpad in het zomerseizoen in de weekenden. Wat Janine wil doen op deze zaterdag is de mensen die langs komen, een kop koffie aanbieden, en zij kan een hapje aanbieden. De mensen kunnen dit als een rustpuntje zien en ze kunnen van de mooie Rijn en het uitzicht genieten.

5. Wierickehuis
Graaf Albrechtstraat 1

Archeologen beoordelen vondsten die door Nieuwerbruggers worden gebracht. In het Wierickehuis zullen alle ‘schatten’ uit Nieuwerbrug worden bekeken door het deskundig oog van archeologen. Ze kunnen u vertellen wat het is en hoe lang het al in ons dorp moet liggen.
Lees meer >>

6. Graaf Florisweg 11 en 13
In de tuin en in het atelier kunt u beelden bezichtigen, waaronder een aantal kleine bronsjes. U kunt de bed en breakfast in het zomerhuisje bekijken als er geen gasten zijn.

7.
Brugkerk
Bruggemeestersstraat 14 
Voormalige Gereformeerde Kerk- PKN Expositie lokale kunstenaars in de Brugkerk op Monumentendag: Lyda Immerzeel, Ans Kroeze, Astrid Nijman-Zonneveld, André Smith en Margreet Zwanenburg. Nisett de Wit zal een gedeelte van de dag in of rond de kerk aan een schilderij gaan werken. Dat geldt ook voor Marleen
Dam die gaat quilten. Tevens kunt u die dag het kunstwerk zien dat de kerkgemeente
in het voorjaar aangekocht heeft van de houtkuns - tenaar en pastoor Omer Guilliet uit Breskens getiteld “De storm op het meer.” Veder is er deze dag muziek: tussen 12.00 en 13.00 uur zullen de zeer jeugdige Cassandra en Nathalie van de Ruitenbeek een muzikale bijdrage leveren op fluit en viool waarbij hun vader Martinus ze op de piano zal begeleiden. Voor en na die tijd kunt u het kerkorgel horen. Iedereen is dus van harte welkom tussen 10.00 uur en 16.00 uur om de kerk te bekijken, om de kunst te aanschouwen en te genieten van de muziek terwijl u ook nog een kopje koffie/ thee aangeboden krijgt.

8. Weijpoortsemolen
Weijpoort 25
Iedere zaterdag als de wieken draaien kunt u de molen
bezoeken en uitleg krijgen van de molenaars. De molen is bereikbaar per fiets of te voet via het pad aan de Weijpoort 25. Parkeren kan eventueel op het aangrenzende
parkeerterrein van v.v. Rijnstreek.

9.
Fort Wierickerschans
Zuidzijde 132

Het eeuwenoude Fort Wierickerschans is tijdens het open
monumenten weekeind op zaterdag 14 september open voor bezoekers. De entree is gratis. Bezoekers mogen vrij op het terrein rondlopen, bij de verschillende gebouwen vindt u historische informatie. Ook worden er om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur rondleidingen gegeven, voor slechts € 2,50 kunt u een kaartje kopen bij de bar (kinderen t/m 4 jaar mogen gratis mee). Het thema van de rondleidingen op deze dag is Macht & Pracht en duren ongeveer een half uur. Uiteraard zijn er op ons terras diverse versnaperingen te verkrijgen. De open dag van Fort Wierickerschans duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur.

10.
De koffietuin
Weypoort 12
De heerlijke geuren van de koffiebranderij komen u tegemoet bij een bezoek aan de koffietuin met een klein koffiemuseum. U kunt vandaag genieten van een heerlijk kopje
koffie of thee van 11.00 tot 17.00 uur.

11. Vroeger & Toen - Brocante
Weypoort 9b

De sfeer van landelijke ongedwongenheid, mooi verweerde meubels, brocante en accenten. Kom langs in onze sfeervol ingerichte loods (400 m2) vol brocante.
Wij zijn iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur én op afspraak. Tel. 06 - 534 280 68, www.vroegerentoen.nl De volgende dag- zondag 15 september- is er bij Vroeger en Toen een Slowfood markt, van 11.00 - 19.00 uur.

12. Kaasboerderij De Bas
Molendijk 2

Nog net binnen de Brandschouwerij, zien we naast de spoorlijn uit 1867 de boerderij van Maatschap Van der Bas. Zij maken de echte Hollandse boerenkaas op ambachtelijke wijze met veel vakmanschap. Vandaag ook open en u kunt daar uw stukje echte kaas kopen en nuttigen. Bij Van der Bas is het van maandag tot en met zaterdag kaasmaken van 9.00 - 10.30 uur. 
Schots Varken, Nieuwerbrug
Schots Varken
Meer info >>


Michiel van de Burgt
Schatten van Nieuwerbrug
Meer info >>


Brugkerk, Nieuwerbrug
Brugkerk
Meer info >>


Weijpoortse Molen, Nieuwerbrug
Weijpoortse Molen
Meer info >>


Fort Wierickerschans, Nieuwerbrug
Fort Wierickerschans

De Koffietuin, Nieuwerbrug
De Koffietuin


home | contact | sitemap | colofon

Voet Nieuwerbrug