Nieuwerbrug
Nieuws
Agenda
Toeristeninformatie
Museum Nieuwerbrug
Wie, wat, waar?
Foto's en film
Links
Opendag 2011
Opendag 2012
Opendag 2013
watermerk

Vaders Wens
Vaders Wens
Armengoed
Armengoed
Johannes Hoeve
Johannes Hoeve
OPEN DAG NIEUWERBRUG

13 SEPTEMBER 2014
VAN 10.00 UUR TOT 16.00 UUR


Een heel gevarieerd programma met veel Nieuwerbrugse gastvrije organisaties en particulieren, waaronder alle monumenten. Deze laatste kunt bekijken en deels ook bezoeken. De organisatie van de Open Dag Nieuwerbrug en de projectgroep Republiek aan den Rijn wensen u een plezierige dag. Meer over de monumenten leest u bij gebouwen.

Zuidzijde 132
Rijksmonument Fort Wierickerschans, 1673-1950.
Schans uit Oude Hollandse Waterlinie, u kunt de Schans bezoeken en daar uren dwalen tussen de militaire gebouwen uit vroeger eeuwen en natuur die zich dagelijks aanpast aan tijd en jaargetijde. www.fortwierickerschansgroep.nl.

Weijpoort 9b
Vroeger en Toen Brocante, neem een kijkje in de voormalige koeienstallen, je bent even helemaal wseg uit Nieuwerbrug! Op 27 en 28 september Slow Foodmarkt in de wei. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur, of op afspraak tel. 06-53428068. www.vroegerentoen.nl en www.facebook.com/vroegerentoenbrocante

Weijpoort 12 (ingang Weiweg)
De Koffietuin. In een oude boerderij, met gedeelten uit 1610, een koffie import en museum. Die dranken kunt u er ook genieten. Openingstijden horeca: van mei tot en met september op zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur. www.koffietuin.nl

Bed & Breakfast De appeltuin. Naast de koffietuin gelegen in oorspronkelijke stijl gebouwde 5-roedige “kaaiberg”een hooibergtype specifiek voor het Groene Hart. www.appeltuin.eu

Weijpoort 25
Rijksmonument  Weijpoortse molen, Wip/watermolen, 1674, u kunt de molen bezoeken en ook beklimmen (behalve kinderen tot 10 jaar), de molenaar geeft u graag uitleg.  

Graaf Florisweg 4
Rijksmonument  woonboerderij, uit eind van de 18de eeuw, u kunt door het poortje naar achteren lopen en zo ook van de achterkant de oude boerderij van Kok bekijken.

Graaf Albrechtstraat 1
Wierickehuis
Tentoonstelling Nieuwerbrugse monumenten i.s.m. Gijs Boer, met afbeeldingen van alle monumenten en historische gereedschappen.
Ik hou van Nieuwerbrug, Nieuwerbruggers tonen hun gevoel voor hun dorp door middel van een voorwerp en een korte verklaring daarbij. Voorwerpen inleveren in het Wierickehuis: vrijdag 12 september van 14.00-15.30 uur, zaterdag 13 september van 9.30-10.30 uur. De dagen daarvoor inleveren bij Jan van de Burgt, Graaf Lodewijkstraat 45, tel. 688558. 

Graaf Florisweg 7
Gemeentelijk monument, notabelenwoning, rond 1890, u kunt het bekijken vanaf de weg.

Gr. Florisweg 9
B&B Het Kleine Huisje, klein oud huisje uit begin 19de eeuw, waarin sinds 2012 een Bed & Breakfast is gevestigd. www.hetkleinehuisje.nl

Gr. Florisweg 13
Atelier P. de Wilde, woonboerderij uit 1930 “Labor et Voluptas” met daarbij atelier en beeldentuin met bronzen beelden van Piet de Wilde.  www.atelierdewilde.nl

Hoge Rijndijk 8
Gemeentelijk monument, “Wie het kleine niet eert…”, rond 1780, u kunt de woning vanaf de weg bekijken.

Korte Waarder 21
Gemeentelijk monument
“Boerderij Buitenland”, woonboerderij en eetlokaal , rond 1870, u kunt de boerderij bezoeken. Speciaal voor vandaag appelsap en appel-notentaart uit eigen boomgaard. www.boerderijbuitenland.nl

Korte Waarder 33
Brink Kunstzaken heeft speciaal vandaag de grafiek collectie in de uitverkoop! Prachtige etsen, litho’s, monoprints en zeefdrukken van gerenommeerde Nederlandse kunstenaars. Kom kijken en kies, op de webshop is nog meer te zien: www.kunstzaken.com

Barwoutswaarder 85
Gemeentelijk monument, melkveehouderij, rond 1898, u kunt de boerderij vanaf de weg bekijken.

Barwoutswaarder 79 
Lievaart Fruit, het jaar rond is de winkel iedere zaterdag geopend met fruit, fruitsap en groenten. Deze tijd, dus ook vandaag is de oogst in volle gang, maar er zijn al voldoende producten uit eigen boomgaard.
www.lievaart-fruit.nl.

Barwoutswaarder 77
Nap Fruit, in het seizoen is de boomgaard van maandag tot en met zaterdag geopend en is vers geplukte onbespoten fruit  en fruitsap te koop.

Hoge Rijndijk 64 
Broodje aan de Rijn. Terras aan het jaagpad, dat open is in het weekend als het lekker weer is en waar je een kopje koffie en een klein hapje kunt krijgen.  www.broodjeaanderijn.nl

Bruggemeestersstraat 11
Gemeentelijk monument, honderd jarige Onafhankelijkheidstoren, u kunt de toren vanaf de weg bekijken. ’s Morgens kunt u de torenwachter, ’s middags de brugwachter om informatie vragen. In de Nieuwsbrug van september staat een voorstel over de restauratie van de toren van het College van Bruggemeesteren: geld bijeenbrengen door een tolbrugvignet.
Bruggemeestersstraat bij Brugkerk
Trekschuiten, vanwege het thema van Monumentendag: “Op Reis” varen ze weer tussen Bodegraven en Woerden. Aankomst van twee trekschuiten om 12.00 uur en kort verblijf bij de kerk.

Bruggemeestersstraat 14
Gemeentelijk monument, Brugkerk, 1917, u kunt de kerk bezoeken. Er zijn 9 exposerende Nieuwerbruggers, regelmatig orgel- en pianomuziek, optreden van vader en dochters Van de Ruitenbeek, 11.30-12.00 uur, en koor Lobet den Herrn, 14.00-14.30 uur. www.lobetdenherrn.nl.

Noordzijde Bodegraven recreatieterrein t.o. Wierickerschans.
Onthulling bord, rond 15.15 uur zal zonder poespas een nieuw bord van de Republiek aan den Rijn onthuld worden: “Van waterstrijd tot water management”, over bijna 10 eeuwen inspanningen en strijd om het water van de Rijn naar de zee te laten stromen. Lees meer >>

Weijland 9 
Rijksmonument  Vaders Wens, woonboerderij en meubelmakerij Wim Mulckhuyse. Kom gerust verder, dan ziet u misschien een kleine jaarsteen met 1791 in de voorgevel. U kunt de boerderij vanaf de weg en het erf bekijken en de meubelmakers werkplaats bezoeken. Een geslaagd voorbeeld hoe een oude boerderij goed kan samengaan met eigentijdse functie. www.wim-mulckhuyse.nl.

Weijland 20
Rijksmonument  Armengoed, rundveemesterij, rond 1840, u kunt de boerderij vanaf de weg bekijken. In 1724 stond er al een boerderij, vanaf 1741 gaat de opbrengst van verhuur naar het armenfonds.

Weijland 24
Rijksmonument  Johannes Hoeverundveemesterij, rond 1785, u kunt de boerderij vanaf de weg bekijken.

Weijland 26
Rijksmonument  Knodsenburg, melkveehouderij, 1588, u kunt de boerderij vanaf de weg bekijken. Er zijn allerlei spannende verhalen over de geschiedenis van deze oude “heren”boerderij, maar dat kunt u aan het gebouw en entree.
Fort Wierickerschans, Nieuwerbrug
Fort Wierickerschans
De Koffietuin, Nieuwerbrug
De Koffietuin

Weijpoortse Molen, Nieuwerbrug
Weijpoortse Molen
Graaf Florisweg 4
Woonboerderij Graaf Florisweg 4
Notabelenwoning
Notabelenwoning Graaf Florisweg 7
Wie het kleine niet eert
Wie het kleine niet eert...
Boerderij Buitenland
Boerderij Buitenland
Barwoutswaarder 85
Barwoutswaarder 85
Onafhankelijkheidstoren
Onafhankelijkheidstoren
Brugkerk, Nieuwerbrug
Brugkerk

Knodsenburg
Knodsenburg

home | contact | sitemap | colofon

Voet Nieuwerbrug