Nieuwerbrug
Nieuws
Agenda
Toeristeninformatie
Museum Nieuwerbrug
Voorwerpen
Wie, wat, waar?
Foto's en film
Links
nummer: vo001
datering: 175 - 225
materiaal: verguld brons
afmetingen: 35 cm hoog
vindplaats: Put van Broekhoven, Weijpoort, Nieuwerbrug
collectie: Rijksmuseum Museum van Oudheden Leiden
inventarisnummer: h 1937/10.4
vondstdatum: 1937
gevonden door: Van Broekhoven

foto: Rijksmuseum Museum van Oudheden Leiden
watermerk
Romeinse ruiterhelm, 175 - 225
Romeinse ruiterhelm, Nieuwerbrug
foto: Rijksmuseum Museum van Oudheden Leiden

Deze Romeinse ruiterhelm van verguld brons, werd gevonden tijdens het graven van de Put van Broekhoven. Hier werd zand gewonnen voor de aanleg van de A12. Hier werd toen ook een speerpunt uit de bronstijd gevonden.
Het oppervlak is versierd met opgesoldeerde banden die deels gepareld zijn, deels versierd met een motief van door punten gescheiden ruiten. Een driehoekige klep is aan de voorzijde aangesoldeerd en ten overvloede bevestigd met drie puntige knoppen, die door een wand heen aan de binnenzijde met plaatjes zijn vast geklonken. Op verscheidene plaatsen is het oppervlak versierd met een in lichte stippellijnen ingegraveerd ornament, deels van ranken en bladmotieven, deels van menselijke figuren. Aan de nekplaat is met 2 splitnagels een hengsel bevestigd waaraan de helm kan worden opgehangen. Aan de binnenzijde van de nekplaat zijn enige onleesbare graffitti ingekrast. De pluimhouder en wangkleppen zijn verdwenen.


Een fragment uit de documentaire 'Nieuwerbrug, een klein dorpje met eigenzinnige mensen'. Hierin vertelt Ruurd Halbertsma meer over de helm.
Romeinse ruiterhelm, Put van Broekhoven
Rechtsboven de helm, zoals hij te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden Leiden.


Bekijk meer afbeeldingen van de helm >>

Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2013
Literatuur: W.C. Braat 1939, Romeinsche helmen in het Rijksmuseum van Oudheden, OMROL 20, 29-32. H. Klumbach 1974, Römische Helme aus Niedergermanien, 53-54. H.R. Robinson 1975, The armour of imperial Rome, 102. Brieven d.d. 5,9, 11 en 12 oktober 1937.

home | contact | sitemap | colofon

Voet Nieuwerbrug