dec 2019

nov 2019

Nieuwerbrug helpt elkaar

NIEUWERBRUG - Er komen een paar rare en misschien ook wel zware weken aan. Twee betrokken Nieuwerbruggers, Michel en Pepita, hebben een WhatsApp-groep gemaakt: Nieuwerbrug helpt elkaar. De app is voor vraag en aanbod, voor mensen die even hulp nodig hebben en mensen die even een handje kunnen toesteken. Het telefoonnummer voor aanmelden is 06-14385933 (Michel).

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 18 maart 2020

Toekomst voor dagwinkel in Nieuwerbrug

NIEUWERBRUG - Kijk op Bodegraven-Reeuwijk gaat in gesprek met ondernemer Maarten Eggenhuizen en hoort hoe een ondernemer met een staalbedrijf, een chemieonderneming en een vastgoedbedrijf in de zorg en de dagbesteding terecht komt.

In de kleine kernen is het moeilijk om een supermarkt rendabel te maken en te houden. De klantenkring is klein en de prijzen zijn, als gevolg van die kleine klantenkring, hoog en dus niet te vergelijken met die in de grote supermarktketens. Toch ziet Maarten Eggenhuizen het helemaal zitten in Nieuwerbrug.

Lees meer...

De Oude Rijn is een rivier in de provincies Utrecht en Zuid-Holland. De rivier is een overblijfsel van de loop van de vroegere Rijn. Deze loop begint bij Wijk bij Duurstede als Kromme Rijn (zijtak van de Nederrijn), wordt na Utrecht vervolgd als het kanaal Leidse Rijn en loopt vanaf Harmelen als de Oude Rijn naar zee.Jaagpad
Langs grote delen van de rivier loopt of liep een jaagpad.

Loop
De Oude Rijn heeft een lengte van 52 km en begint bij de middeleeuwse kerk in het oude centrum van Harmelen, waar de oorspronkelijke Rijnloop met de huidige naam Bijleveld en een zuidelijker gelegen, grotendeels gekanaliseerde Rijntak met de naam Leidse Rijn samenkomen en overgaan in de Oude Rijn.

In de vroege middeleeuwen, vanaf ongeveer 723, liep de scheepvaartroute van Utrecht tot Harmelen als volgt. Vanaf de stadsbuitengracht bij de Catharijnepoort liep een kanaal naar het westen, de Vleutense Vaart. Deze sloot bij Den Hoet aan op de sterk meanderende rivier de Rijn. Over deze rivier voer men via Vleuten naar Harmelen. Dit riviergedeelte werd echter steeds onbevaarbaarder en in 1381 besloot men daarom tot het verleggen van de scheepvaartroute naar Harmelen. Ruim een kilometer ten westen van de Catharijnepoort werd een noord-zuid-verbinding gegraven tussen de Vleutense Vaart en de oude loop van de rivier de Rijn. Deze liep vanaf dit punt, in de buurt van de huidige Muntbrug, naar het zuidwesten. Een kilometer verderop, bij Huis te Voorn, boog de rivier de Rijn naar het noordwesten. Op dit punt begon een 8 kilometer lange polderwetering naar het westen. Deze mondde in Harmelen weer uit in de rivier de Rijn. Door verbreding en verdieping werd deze wetering geschikt gemaakt voor de scheepvaart. De naam Leidse Rijn dateert van 1665, toen in Utrecht de Vleutense Vaart en de noord-zuid-verbinding tussen deze vaart en de rivier werden vervangen door een zo kort mogelijke rechte verbinding, genaamd de Leidse Vaart. Sindsdien staat de naam Leidse Rijn voor de gekanaliseerde scheepvaartroute tussen Utrecht en Harmelen en de naam Oude Rijn voor de rivier tussen Harmelen en de Noordzee.

Vanaf Harmelen loopt de rivier in westelijke richting naar Woerden, waar eerst de Korte Linschoten zuidwaarts aftakt en de Oude Rijn deel uitmaakt van de singelgracht. Bij het verlaten van Woerden takt de Grecht naar het noorden af. Vervolgens door Nieuwerbrug en Bodegraven, langs Zwammerdam (waar De Meije op de Oude Rijn uitmondt). De rivier vervolgt zijn weg door Alphen aan den Rijn, waar de Gouwe in zuidelijke richting en het Aarkanaal in noordelijke richting op de Oude Rijn uitkomen. Aan de westkant van Alphen komt, uit noordelijke richting, de Heimanswetering uit op de Oude Rijn. Na Alphen takt de Luttike Rijn vlak voor Koudekerk aan den Rijn af. Deze komt iets ten oosten van de Koudekerkse Brug weer samen met de Oude Rijn. Hierna loopt de rivier nog langs Hazerswoude-Rijndijk.

Na Zoeterwoude-Rijndijk en Leiderdorp (waar de Does erin uitmondt), loopt de Oude Rijn Leiden in. Daar splitst de Nieuwe Rijn zich af en begint het Rijn-Schiekanaal (naar het zuiden) en de Zijl (naar het noorden). De Oude en Nieuwe Rijn maken deel uit van het grachtenstelsel van Leiden en in het centrum van Leiden komen beide weer samen. Vanaf hier wordt de rivier ook wel gewoon Rijn genoemd. Alvorens Leiden te verlaten mondt de Korte Vliet uit in de Rijn.

De (Oude) Rijn loopt vervolgens langs Oegstgeest, Valkenburg en Rijnsburg naar Katwijk. Bij Katwijk aan den Rijn mondt het Oegstgeesterkanaal in de Rijn uit, waarna de Rijn eigenlijk een kanaal wordt. Onder de naam Uitwateringkanaal stroomt het Rijnwater de Noordzee in via gemaal Katwijk (sinds 14 september 2013: het Koning Willem-Alexander Gemaal) in Katwijk aan Zee.

De oorspronkelijke monding van de Oude Rijn ligt iets noordelijker dan de huidige monding, deze verzandde rond 1163 na de Sint-Thomasvloed. Een bocht in de Haarlemmertrekvaart en een paar sloten herinneren hier nog aan. Tussen 1804 en 1807 is vanwege verzanding de natuurlijke monding in Katwijk opnieuw uitgegraven en is er een binnen- en buitensluis gebouwd.

Romeinen
In de Romeinse tijd was deze loop van de Rijn een tijd de grens (Neder-Germaanse limes) van het Rijk. Langs de rivier (die toen veel breder en wilder was) stonden veel grensforten (castella). Ook zijn langs de Rijn Romeinse schepen gevonden. Romeinse legerplaatsen langs de Oude Rijn zijn onder andere Laurum (Woerden), Nigrum Pullum (Zwammerdam), Albaniana (Alphen aan den Rijn), Matilo (Leiden-Roomburg), Praetorium Agrippinae (Valkenburg), Lugdunum Batavorum (Katwijk). In Valkenburg is het patroon, dat bij opgravingen gevonden werd, met gekleurde steen in de bestrating aangegeven zodat een goede indruk van een dergelijke legerplaats ontstaat.

Bron: Wikipedia

De Dubbele Wiericke (ook wel Grote Wiericke) is een kanaal gegraven vóór 1367 om het overtollig water van de Oude Rijn te kunnen lozen op de Hollandse IJssel. De Dubbele Wiericke wordt als vaarverbinding tussen de Oude Rijn en de Hollandse IJssel gebruikt en maakt deel uit van de oude Hollandsche Waterlinie. De Dubbele Wiericke is gegraven van Nieuwerbrug via Driebruggen naar Hekendorp.

Parallel aan de Dubbele Wiericke loopt de Enkele Wiericke. Beide kanalen begrenzen de polder Lange Weide.

Over de oostkade van de Dubbele Wiericke loopt een wandelpad dat onderdeel is van de Wierickeroute. De snelweg A12 gaat met een brug over de Dubbele Wiericke heen. Voor wandelaars is het mogelijk ook daar de A12 te passeren.

Deze site wordt aangeboden en beheerd door Theatermaker Michiel van de Burgt en Ciska Klooster van C&C Design.
Een deel van de teksten worden gemaakt door 'Nieuwerbrug, Republiek aan den Rijn'.

Voelt u zich geroepen om een bijdrage te leveren aan deze site, dan kunt u zich aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
We zijn zeer geinteresseerd in verhalen, fotomateriaal en voorwerpen die iets over ons dorp vertellen.

Op de site wordt volop beeldmateriaal gebruikt. We proberen zo veel mogelijk de rechtmatige eigenaar op te sporen. Maar omdat er ook veel digitaal is aangeleverd, is dit niet altijd mogelijk. Bent u eigenaar van een van de gebruikte afbeeldingen, dan kunt u contact met ons opnemen.

Theatermaker Michiel van de Burgt
Graaf Lodewijkstraat 37
2415 AP Nieuwerbrug

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.michielvandeburgt.nl

C&C Design
Ciska Klooster
Graaf Albrechtstraat 14
2415 AW Nieuwerbrug

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.ccdesign.nl

Alle rechten voorbehouden.

Hier kunt u allerlei handige adressen terug vinden. Mocht er iets veranderd zijn, laat ons het dan weten.

Alarmnummer : 112

Brandweer

Graaf Albrechtstraat 5
2415 AW Nieuwerbrug aan den Rijn
telefoon: 088-2465000

Politie

Julianastraat 6, 2411 CV Bodegraven
telefoon: 0900-8844

Huisarts

Apotheekhoudende huisartsenpraktijk Nieuwerbrug
Gravin Jacobastraat 24
2415 AX Nieuwerbrug
telefoon: 0348 - 688379
www.huisartsnieuwerbrug.nl

Huisartsenpost Midden-Holland
Bluelandweg 10
2803 HH Gouda
telefoon: 0182 - 322488
www.hapmh.nl
Geopend ma t/m vr 17.00 - 08.00 uur, in het weekend en tijdens feestdagen, dag en nacht beschikbaar

Dierenhulpverlening

Telefoon: 0348-414242
of kijk op www.dierenhulpverleningwoerden.nl 

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Julianastraat 6
2411 CV Bodegraven

Afvalbrengstation

Portugalweg 6
2411PR Bodegraven

Maandag 13.00 tot 16.00 uur
Woensdag en vrijdag 13.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 09:00 tot 18:00 uur
Dinsdag, donderdag en zondag Gesloten

De Nieuwsbrug is het maandblad dat wordt verspreid binnen de Brandschouwerij Nieuwerbrug.
Bezorging: Laatste dag van de maand
Oplage: 860 exemplaren
Kopij inzenden: voor de 15de van de maand, per email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt de Nieuwsbrug ook digitaal ontvangen in de vorm van een PDF-bestand. Stuur een berichtje  naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u heeft het de volgende dag in uw  bus.
Drukwerk: Drukkerij Vuurpijl, Elim

Gerry van der Bruggen
Hoofdredacteur en afdeling politiek
Hoge Rijndijk 51a
Telefoon 68 80 07
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henk Aberson
Secretariaat en penningmeester
Bruggemeestersstraat 8
Telefoon 688 362
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jaap den Bleker
Gloeiende Spijker 6
Telefoon 688 322
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Melvin Zaal
Hoge Rijndijk 49
Telefoon 688 127
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cora Postema
Weyland 34
Telefoon 06 - 50655437
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Abonnementen
Hoe te handelen voor het verkrijgen van een abonnement?
U meldt zich aan bij Henk Aberson, tel. 0348 688 362. Na betaling wordt dan de Nieuwsbrug aan u toegezonden. Abonnementsprijs voor 2019 is € 27,50.
Het banknummer is NL25 INGB 000 554 0210.

 

Welkom in ons virtuele museum!

In de Onafhankelijkheidstoren was een korte periode het kleinste museum van Nederland gevestigd. Nu vindt u er alleen nog het uurwerk en duivennesten.
Wel hebben we in ons dorp het koffiemuseum. Maar een echt museum over Nieuwerbrug was er niet. Tot nu.
Net als het 'Nationaal Historisch Museum' is 'Museum Nieuwerbrug' vooral te vinden op het wereldwijde web.
Momenteel zijn we nog aan het inrichten. Maar kijkt u gerust al even rond.
Naast de website exposeren we ook regelmatig in het Wierickehuis.

 
Museum Nieuwerbrug Beeldarchief
Blader hier door ons archief van foto's, prenten en oude kaarten. Zie hoe sterk ons dorp in de afgelopen jaren is veranderd.

 
Museum Nieuwerbrug Voorwerpen
In onze virtuele tentoonstellingsruimte vindt u een speerpunt uit de bronstijd, een Romeinse ruiterhelm, glaswerk en veel andere vondsten van de Hof van Waarder, een sabel van Fort Nieuwerbrug, de handbrandspuit uit 1888 en nog veel meer.
 
Museum Nieuwerbrug Gebouwen
Hier vindt u informatie over de gebouwen in ons openluchtmuseum. Natuurlijk de Tolbrug, het Fort Wierickerschans en de Onafhankelijkheidstoren. Maar ook verdwenen gebouwen als het Hof van Waarder,  Fort Pain et Vin, Fort Nieuwerbrug en onze treinhalte.
 
Museum Nieuwerbrug Geschiedenis
Lees over de Romeinse grens, de inpoldering, de Johanniter orde, onze Tolbrug, de drie forten rond het rampjaar, hoe het dorp de afgelopen 100 jaar sterk is veranderd en nog veel meer.
 
Museum Nieuwerbrug Verhalen
Hoe ons dorp in 1672 werd platgebrand door de Fransen. Het ontstaan van ons dorpswapen. Het grote treinongeluk. Een haai zwemt door Nieuwerbrug.

maart2020

Weersverwachting
Nieuwerbrug
Weeronline.nl - Meer weer in Nieuwerbrug weeronline.nl Altijd jouw weer