Nieuwerbrug krijgt twee kanonnen

NIEUWERBRUG AAN DEN RIJN - Tijdens het Rampjaar 1672 lagen er twee schansen in Nieuwerbrug, om te zorgen dat het leger van de Franse koning Lodewijk XIV de Oude Hollandse Waterlinie niet kon oversteken via de dijken langs de Oude Rijn. Achter de waterlinie, waar nu Fort Wierickerschans ligt, begon het hoofdkwartier en legerkamp van prins Willem III van Oranje. Hoe deze schansen er uit zagen, kunt u sinds kort zien via de TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672. Omdat deze nu niet meer te herkennen zijn, komen er dinsdag twee kanonnen van de Bataviawerf naar het dorp. ledereen die door Nieuwerbrug rijdt, of vaart zal dan het militaire verleden van het dorp ervaren. De afgelopen tijd zijn de kanonnen opgeknapt in Lelystad. Eén is geadopteerd door Onderlinge Verzekeringsmaatschappij Rijn en Aar, de ander kon worden aangeschaft dankzij RetourMatras, Theater MENS en Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug. De laatste onkosten zijn gedekt door stichting BONAZ. Verweij Houttechniek neemt het geschut mee naar het dorp. Langs de Oude Rijn komt het kanon in de tuin van de Brugkerk, naast de bekende tolbrug. Voor de ander is aan de Dubbele Wiericke speciaal een 'parkeerplaats' aangelegd naast de Wierickebrug. Hoofdkwartier 1672 organiseert meer projecten om het hoofdkwartier en legerkamp in Bodegraven en Nieuwerbrug weer onder de aandacht te brengen. Zo verwachten we in het jubileumjaar 2022 onder andere een re-enactmentfestival, theater, een tentoonstelling en een boek. Wilt u meer weten over de kanonnen, de TimeSwitch app, of onze andere projecten rond het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op: www.hoofdkwartier1672.nl.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 24 juni 2020

Werkzaamheden Nieuwerbrug juni

NIEUWERBRUG - Halverwege mei zijn de werkzaamheden aan de Graaf Florfsweg gestart. Het betreft het deel tussen het kruispunt met de Graaf Albrechtstraat en het kruispunt met de Hoge Rijndijk. Het asfalt is opgebroken/verwijderd en is vervangen voor nieuwe bestrating. Het kruispunt met de Bruggemeesterstraat is als eerste beetgepakt, zodat de doorgang via de tolbrug een korte periode was afgesloten. Tevens zijn in deze periode tot eind mei in de Bruggemeesterstraat enkele verzakkingen en kolken opgehaald. Bovenstaande werkzaamheden duren tot half juni waarna de Hoge Rijndijk gereconstrueerd zal worden. Naar verwachting wordt 15 juni gestart met het laatste deel van de Korte Waarder. Er zal aangesloten worden op de eerder uitgevoerde werkzaamheden van de Korte Waarder nabij het Franckenterrein. Deze reconstructie zal tot half juli duren, waarna de Hoge Rijndijk aan de beurt is.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Co Qualm; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het inloopspreekuur is voor een onbekende tijdsduur komen te vervallen vanwege het coronavirus.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 10 juni 2020

Voor bouw woonwijk eerst op zoek naar bommen

Janet de Vos

Nieuwerbrug - Bodegraven-Reeuwijk laat voor de bouw van een nieuwe school en gymzaal in Nieuwerbrug onderzoeken of er geen bommen meer in de grond zitten. Het gebied langs de spoorlijn in Nieuwerbrug werd in de Tweede Wereldoorlog meermaals gebombardeerd.
Onderzoekers hebben in het verleden het gebied waar de nieuwbouwwijk de Wijde Wiericke, een gymzaal en school komen aangemerkt als een mogelijk 'verdacht gebied'. Om te onderzoeken óf er metalen objecten in de bodem zitten, laat de gemeente deze zomer in het westelijke gedeelte een oppervlaktedetectieonderzoek uitvoeren. Welke methode daarvoor gebruikt gaat worden, is nog niet bepaald.
De gemeente Bodegraven laat weten dat op basis van adviezen van experts de kans op de aanwezigheid van niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog klein is. De bouw van fase 3 en 4 van de Wijde Wiericke kan daarom starten en in dat gebied geldt het protocol Toevalstreffer CE.
„Dat houdt in dat, mocht er een conventioneel explosief worden gevonden het werk wordt stilgelegd en de Explosievenopruimingsdienst wordt ingeschakeld", zegt een woordvoerder.

Bron: AD Woerden 8 juni 2020

Zee van ruimte aan het water

Bert van den Hoogen -KARAKTER - Een industrieel pand heeft sfeer en karakter, maar is niet altijd makkelijk bewoonbaar te maken. Jan en Ria Kleinveld lukte dat wel met de voormalige zuivelfabriek aan de Weijland in Nieuwerbrug.
Jarenlang dronk Jan koffie bij het tolhuis en keek hij uit op de achtergevel van de voormalige zuivelfabriek. Door de aanbouwen was het geen fraai aanzicht, maar het intrigeerde hem wel. Toen wist hij nog niet dat hij het pand ooit zou kopen. Ria: „We woonden aan de andere kant van de weg bij ons bedrijf. Het plan was om het bedrijf op termijn te verkopen. Dan wilden we ook verhuizen, om echt los te komen van het bedrijf. We hadden eerst een pand iets verderop in gedachte."

Jan: „Toen dit pand in 1999 te koop kwam, was ik al snel om. Het is een prachtige plek. Het ligt iets van de weg af, waardoor je veel privacy hebt. Het is aan de goede kant van de Rijn. Hier is geen jaagpad, dus zit je direct aan het water. En het is de achterkant op het zuiden. Binnen is er ontzettend veel ruimte. In april 1999 hebben we het gekocht."
Het pand was voor het laatst in gebruik als exclusieve meubelzaak. Daarvoor was aan de voorkant een glazen pui gemaakt. Oorspronkelijk waren het twee gebouwen, waar een eeuw geleden een zuivelfabriek en een kaasopslag in waren gevestigd. Een bovenverdieping werd gebruikt als sportzaaltje. In de kelder werd ooit pekel opgeslagen. Door de samenstelling van twee hoofdgebouwen en enkele aanbouwen, was het niet makkelijk om het huiselijk te maken. Jan: „De uitstraling van binnen en buiten was totaal niet onze stijl. Maar de binnenruimte gaf ontzettend veel mogelijkheden. Ik heb van april tot december hier alleen maar rondgelopen om de ruimte op me in te laten werken. De tekeningen die we maakten lieten we uitwerken door een architect."
Privékroeg
Doordat ze ruim een halfjaar hadden nagedacht hoe het zou moeten worden, kon de verbouwing voortvarend in een halfjaar worden geklaard. De glazen pui werd verwijderd, aan de achterzijde werden de aanbouwen gesloopt en over twee verdiepingen veranda's gemaakt. Ze kozen ervoor om op de bovenverdieping te gaan wonen. De begane grond werd een ruime hal. In de voormalige kaasopslag bouwden ze een biljartkamer en een privékroeg. Om het goed geïsoleerd te krijgen werden de stalen kozijnen met enkelglas vervangen door houten kozijnen met dubbelglas. Bijna alle buitengevels zijn opnieuw gemetseld. Om de huiselijke sfeer erin te krijgen, hebben ze veel gesloopt. Alleen de trap centraal in de grote ruimte is gebleven. Boven is het een goede ruimteverdeler, zodat keuken, eethoek en zithoek een logische plek kregen. Jan: „We wilden iets van de industriële sfeer behouden. Daarom hebben we enkele leidingen en kabelgoten en het balkenplafond in het zicht gehouden. De houten vloer komt uit een oude sportzaal in Driebruggen." Ria: „We wilden het niet modern en strak inrichten. Dat zou te kil worden. We hebben schilder René Lekkerkerker mee laten denken over de kleuren. Het is best gewaagd, maar we zijn het nog niet zat". Na twintig jaar zijn ze wel toe aan een kleinere woning. Ze hebben een appartement gekocht in een nieuw complex aan de Singel in Woerden.

WAT EN HOE
Adres: Weijland 63, Nieuwerbrug.
Type woning: Vrijstaande villa.
Vraagprijs: € 1.350.000,-.
Woonoppervlakte: 584 m2
Aantal kamers: 9.
Bouwjaar: 1928.
Informatie: Rien Treur Makelaardij; www.rientreur.nl

Bron± AD Groene Hart 4 juni 2020