Rijnstreek jeu-de-boulestoernooi

De zon is nu echt gaan schijnen en het voorjaar brengt ons eindelijk weer wat lucht. Daarom kijkt de organisatie van Rijnstreek Jeu de Boules alvast naar de zomer. Hoe krijgen zij mensen aan jeu de boules? Met het jeu-de-boulestoernooi bij VV De Rijnstreek natuurlijk! Zijn het de optredens van Helemaal Top die u trekken, gaat u voor de grote loterijprijzen of heeft u gewoon zin in gezelligheid? Voor iedereen, van jong tot bejaard, is er wat te beleven op het toernooi.

U kunt zich nu al inschrijven voor het toernooi op 11 juni. Schrijf u in met een team van twee personen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten zijn 25 euro per team.

Lees meer...

OP DE FIETS

Fietsen is door de coronacrisis populair geworden. Het Groene Hart is een paradijs voor fietsers. Leny van den Belt beschrijft in deze serie routes met een verhaal.

De Cheese Valley wordt het gebied rondom Gouda, Woerden, Bodegraven en de Krimpenerwaard genoemd. Daar grazen de koeien op het sappigste gras datje maar kunt vinden. Vandaar dat juist daar de lekkerste kaas vandaan komt.
In Woerden, bij knooppunt 28, aan de Emmakade 6a, begint de route. Je vindt er het oudste kaaspakhuis van Nederland, dat via het aangrenzende VW kantoor toegankelijk is. „Meestal wordt er op woensdag kaas gemaakt”, vertelt een enthousiaste VW-medewerkster. „Jos van Riet is onze kaasmaker. De kaas wordt hier ook verkocht.” Op de zolder van het pakhuis liggen kazen opgeslagen. „Alles nog op de authentieke wijze.”
Het pakhuis is géén museum. „We zijn een experience, een belevenis. Als je hier binnenkomt, ruik je de kaas. Er worden workshops kaasmaken gegeven en rondleidingen.” Kinderen rond de leeftijd vanaf een jaar of 6 kunnen zich vermaken met het digibord en een leuke quiz over kaasmaken.
Kaasmarkt
Als je er toch bent, waarom dan niet meteen een proeverijtje doen van een paar verschillende soorten kaas in combinatie met een lekker wijntje?
Een klein weetje: „De allereerste kaasmarkt van Nederland was in Woerden. Niet in Alkmaar.”
Na zoveel informatie stappen we op de fiets om de ‘valley’ te verkennen. We verlaten de stad en rijden langs de Rijn naar Bodegraven. Dat staat bekend om de vele kaashandelaren, maar ook vanwege de Kaaskoningin die jaarlijks wordt gekozen. Bij de opening van de Najaarsmarkt in september, wordt ze met haar hofdames op praalwagens door het dorp gereden. Kaaskoningin word je niet zomaar. Je moet wel werkzaam zijn in de kaashandel. Helaas is er ook dit jaar vanwege corona geen Najaarsmarkt geweest en dus geen koningin gekozen.
Bij knooppunt 94 in de Julianastraat, op nummer 4, in het Evertshuis op de derde etage, is het Kaasmuseum gevestigd. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van de kaashandel in Bodegraven. Het museum is op zaterdag open van 10.00 tot 16.00 uur. Daarbuiten op afspraak.
We krijgen wel zin in kaas. Daarom stoppen we bij Kaasboerderij De Graaf en nemen voor thuis een lekker stukje boeren belegen mee.
Ooievaars
We rijden verder door de Meije en genieten volop van het boerenland waar de koeien nog buiten grazen en melk leveren voor de pittige boerenkaas. Bij knooppunt 6o gaan we richting Zegveld. Daar, bij knooppunt 66 vinden we het ooievaarsbuitenstation. We zien geen ooievaars vliegen, dus nemen we aan dat ze gevlogen zijn, naar warmere oorden. Op de website over dit station lezen we dat ze al in augustus aan de trek beginnen. Misschien een idee om er in het voorjaar eens een kijkje te nemen. Maar ook zonder het ooievaarsbuitenstation is ons ritje de moeite waard.
Over de Milandweg gaan we richting Woerdense Verlaat. Je kunt een ommetje maken over het Branderpad en de Rondweg naar knooppunt 65, maar ook gewoon doorrijden over de Milandweg. Aangekomen bij de Toegang rijden we vervolgens naar de Grechtkade. Er ligt daar een veerpontje. Wie naar de overkant wil moet zelf de handen uit de mouwen steken.
Aan de overkant vervolgen we de weg over de smalle, maar o zo leuke Houtkade naar Kamerik en Woerden. Terug in Woerden is het even een puzzel om bij het beginpunt terug te komen. Er wordt momenteel overal aan de weg gewerkt. Maar ach, dat is slechts tijdelijk.

‘Koeien staan het liefst op stal’
Op onze rit door de Cheese Valley, stapten we af bij Kaasboerderij De Graaf, aan de Buitenkerk in Bodegraven. Boerin Irma de Graaf vertelt dat zij en haar man Gerrit samen de kaas maken die in het winkeltje bij de boerderij wordt verkocht. „We hebben 110 koeien. Die lopen zowel buiten als in de stal. Maar”, zegt ze erbij, „als de koe zou mogen kiezen staat ze het liefst in de stal.” Ze is ervan overtuigd dat koeien graag op stal staan. „In het weiland - poepen ze waar ze willen, maar gras met poep vinden ze niet lekker.” Natuurlijk vindt ze het leuk om koeien in de wei te zien lopen. „Maar een stal die geventileerd wordt en schoon is, is ook goed voor de koe.”
Toekomst
Ze maakt zich zorgen over de toekomst van de boeren. „Wat gaan we doen met al het grasland als er geen boeren meer zijn? Gaan we dat dan volbouwen? Bovendien, koeien eten niet alleen gras, maar ook restproducten van de voedingsindustrie. Waar laten we dat als er geen koeien meer zijn?”
Voorlopig is het nog niet zover en dus geven ze rondleidingen door de kaasmakerij en de kaasopslag. „Kinderpartijtjes kunnen hier ook gehouden worden. Ze kunnen bij de dieren kijken. Zien en beleven, dat is leuk.”
Cheese Valley Route
Lengte: zo’n 40 km
Startpunt: Emmakade 6a, Woerden
Routebeschrijving: knooppunten 28-67-31-33-94-89-55-60-66-65-19-81-64-71-70-28
Horeca onderweg: In Woerden diverse horecagelegenheden, Eetcafé de Halve Maan en Buitenplaats de Blauwe Meije in de Meije en in Zegveld De Milandhof. Onderweg kwamen we ook stalletjes met streekproducten tegen, zoals aan de Rondweg bij b&b Hortensiaeiland en bij Kaasboerderij De Lagebroek. Daar verkopen ze zelfgemaakte kazen, maar er is ook een gastenverblijf voor zes personen.

kaartjeCheeseValley

 Bron: AD Groene Hart 27 september 2021

In de kerstvakantie zijn verschillende activiteiten gepland door de Buurtsportcoaches. Kinderen, jongeren en volwassenen binnen de gemeente konden zich aanmelden voor verschillende activiteiten. In verband met de huidige lock-down is het niet mogelijk deze activiteiten door te laten gaan.

Maar niet getreurd! De Buurtsportcoaches staan niet stil en werken oplossingsgericht. Zo blijft het mogelijk mee te doen aan de ‘geplande’ (kerst)activiteiten, alleen op een ander moment. De Flex & Relax Sport Try-Out voor volwassenen, de Glow-Sports en de Kids Sport Try-Out worden verplaatst naar 2021.

Wil je op de hoogte blijven van vernieuwende en leuke activiteiten en exacte data; houdt dan de website, de facebook en de Instagram van Sport en Welzijn in de gaten!

W: www.senw-br.nl
Fb: www.facebook.com/SenWBR
In: www.instagram.com/senwbr/

 

Deze site wordt aangeboden en beheerd door Theatermaker Michiel van de Burgt en Ciska Klooster van C&C Design.
Een deel van de teksten worden gemaakt door 'Nieuwerbrug, Republiek aan den Rijn'.

Voelt u zich geroepen om een bijdrage te leveren aan deze site, dan kunt u zich aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
We zijn zeer geinteresseerd in verhalen, fotomateriaal en voorwerpen die iets over ons dorp vertellen.

Op de site wordt volop beeldmateriaal gebruikt. We proberen zo veel mogelijk de rechtmatige eigenaar op te sporen. Maar omdat er ook veel digitaal is aangeleverd, is dit niet altijd mogelijk. Bent u eigenaar van een van de gebruikte afbeeldingen, dan kunt u contact met ons opnemen.

Theatermaker Michiel van de Burgt
Graaf Lodewijkstraat 37
2415 AP Nieuwerbrug
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.michielvandeburgt.nl

C&C Design
Ciska Klooster
Graaf Albrechtstraat 14
2415 AW Nieuwerbrug
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.ccdesign.nl

Alle rechten voorbehouden.

Hier kunt u allerlei handige adressen terug vinden. Mocht er iets veranderd zijn, laat ons het dan weten.

Alarmnummer : 112

Brandweer

Graaf Albrechtstraat 5
2415 AW Nieuwerbrug aan den Rijn
telefoon: 088-2465000

Politie

Julianastraat 6, 2411 CV Bodegraven
telefoon: 0900-8844

Huisarts

Apotheekhoudende huisartsenpraktijk Nieuwerbrug
Gravin Jacobastraat 24
2415 AX Nieuwerbrug
telefoon: 0348 - 688379
www.huisartsnieuwerbrug.nl

Huisartsenpost Midden-Holland
Bluelandweg 10
2803 HH Gouda
telefoon: 0182 - 322488
www.hapmh.nl
Geopend ma t/m vr 17.00 - 08.00 uur, in het weekend en tijdens feestdagen, dag en nacht beschikbaar

Dierenhulpverlening

Telefoon: 0348-414242
of kijk op www.dierenhulpverleningwoerden.nl 

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Julianastraat 6
2411 CV Bodegraven

Afvalbrengstation

Portugalweg 6
2411PR Bodegraven

Maandag 13.00 tot 16.00 uur
Woensdag en vrijdag 13.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 09:00 tot 18:00 uur
Dinsdag, donderdag en zondag Gesloten

Algemeen

De Nieuwsbrug is het maandblad dat wordt verspreid binnen de Brandschouwerij Nieuwerbrug.
Bezorging: Laatste dag van de maand
Oplage: 860 exemplaren
Kopij inzenden: voor de 18de van de maand, per email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt de Nieuwsbrug ook digitaal ontvangen in de vorm van een PDF-bestand. Stuur een berichtje  naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u heeft het de volgende dag in uw bus.
Drukwerk: Drukkerij Vuurpijl, Elim

Redactieteam

Henk Aberson
Secretariaat en penningmeester
Bruggemeestersstraat 8
Telefoon 688 362
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jaap den Bleker
Gloeiende Spijker 6
Telefoon 688 322
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Melvin Zaal
Hoge Rijndijk 49
Telefoon 688 127
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cora Postema
Weyland 34
Telefoon 06 - 50655437
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nicky Hazewinckel
Hoge Rijndijk 78
Telefoon: 06-16505176
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Abonnementen

Hoe te handelen voor het verkrijgen van een abonnement?
U meldt zich aan bij Henk Aberson, tel. 0348 688 362. Na betaling wordt dan de Nieuwsbrug aan u toegezonden. Abonnementsprijs voor 2021 is € 27,50.
Het banknummer is NL25 INGB 000 554 0210.

 

Welkom in ons virtuele museum!

In de Onafhankelijkheidstoren was een korte periode het kleinste museum van Nederland gevestigd. Nu vindt u er alleen nog het uurwerk en duivennesten.
Wel hebben we in ons dorp het koffiemuseum. Maar een echt museum over Nieuwerbrug was er niet. Tot nu.
Net als het 'Nationaal Historisch Museum' is 'Museum Nieuwerbrug' vooral te vinden op het wereldwijde web.
Momenteel zijn we nog aan het inrichten. Maar kijkt u gerust al even rond.
Naast de website exposeren we ook regelmatig in het Wierickehuis.

 
Museum Nieuwerbrug Beeldarchief
Blader hier door ons archief van foto's, prenten en oude kaarten. Zie hoe sterk ons dorp in de afgelopen jaren is veranderd.

 
Museum Nieuwerbrug Voorwerpen
In onze virtuele tentoonstellingsruimte vindt u een speerpunt uit de bronstijd, een Romeinse ruiterhelm, glaswerk en veel andere vondsten van de Hof van Waarder, een sabel van Fort Nieuwerbrug, de handbrandspuit uit 1888 en nog veel meer.
 
Museum Nieuwerbrug Gebouwen
Hier vindt u informatie over de gebouwen in ons openluchtmuseum. Natuurlijk de Tolbrug, het Fort Wierickerschans en de Onafhankelijkheidstoren. Maar ook verdwenen gebouwen als het Hof van Waarder,  Fort Pain et Vin, Fort Nieuwerbrug en onze treinhalte.
 
Museum Nieuwerbrug Geschiedenis
Lees over de Romeinse grens, de inpoldering, de Johanniter orde, onze Tolbrug, de drie forten rond het rampjaar, hoe het dorp de afgelopen 100 jaar sterk is veranderd en nog veel meer.
 
Museum Nieuwerbrug Verhalen
Hoe ons dorp in 1672 werd platgebrand door de Fransen. Het ontstaan van ons dorpswapen. Het grote treinongeluk. Een haai zwemt door Nieuwerbrug.

Staat uw bedrijf er niet bij, laat het ons weten! Geef het ons door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boer Bouw BV Aannemer
C&C Design Grafisch ontwerp, Administratieve ondersteuning en technische automatisering
Creaties van Thoen Grafische vormgeving, illustratie en animatie
Dagwinkel Dagwinkel en dagbesteding
Paul & Paul Kozijnen, zonweringen, overkappingen en nog veel meer.....
Heating Service Installatietechniek B.V. Installatie van CV, airco's, luchtbehandeling en licht loodgieterswerk
Jedi techniek  
Mobiel BV Auto aanpassingen sinds maart 2021 verhuisd naar Bodegraven.
Onderlinge Rijn en Aar Verzekeraar
Spieren in Balance Massage met resultaat
Theater M&NS Theatermaker Michiel van de Burgt & Sharon Slachter
Van der Putten Standbouw Standbouw, sportvloeren, afdekvloeren
Vintage 69 Vintagewinkel
Vitaferma Massage en Voet reflex massage
Vroeger & Toen - Brocante Antiek en brocante
   

Film 'Nieuwerbrug. Een klein dorpje met eigenzinnige mensen'DVD Nieuwerbrug

De afgelopen tijd zijn onder de naam ‘Ik hou van Nieuwerbrug’ verschillende activiteiten gedaan rond de identiteit van de Nieuwerbrugse gemeenschap. Er is een theatervoorstelling gespeeld, een tentoonstelling samengesteld en hard gewerkt aan een film.

In de film 'Nieuwerbrug. Een klein dorpje met eigenzinnige mensen' komt u veel bijzonderheden te weten over de gemeenschap. Verschillende mensen vertellen hun verhaal en uit archieven haalden men oudere verhalen, foto’s en filmbeelden. Zo krijgt u een mooi beeld van wat er allemaal gebeurt is in het dorp en hoe de Nieuwerbruggers hun zelfstandige, eigenwijze karakter hebben gekregen.

Er is een Romeinse paradehelm gevonden, omdat Nieuwerbrug vroeger op de Romeinse Noordgrens lag. Er heeft een commanderij van de Johaniter Orde gestaan. Er zijn wel drie verschillende forten geweest binnen de Oude Hollandse Waterlinie. En het dorp heeft jaren lang binnen vier verschillende gemeenten gelegen en ligt nu nog zowel in Zuid-Holland als in Utrecht. Maar het belangrijkste is natuurlijk de Tolbrug, die als laatste in West-Europa nog in particuliere handen is.

De verschillende hoofdstukken van de DVD

Prehistorie Kerk Wierickehuis 2
Romeinen A12 Verenigingsleven
Ruiterhelm Put van Broekhoven Tolfeest 1976
Polder Gemeente Nieuwerbrug Vakantiespeelweek
Hof van Waarder Het Grauwe Paard Sinterklaas
Tolbrug De Witte Wimpel Nieuwsbrug
We doen het zelf De Spijker Nieuwerbrugs
Brandschouwerij De Krom Winkels
Rampjaar 1672 De Vergulde Wagen Boeren
Wierickerschans Bezetting Bedrijvigheid
Knodsenburg Kruisgebouw Werklint
Weijpoortse molen Bij Bodegraven Dorpswapen
School De Zon Komt Op Bodegraven-Reeuwijk
Zandgaten Nieuwbouw Wijde Wiericke
Treinhalte Grote Vangst Klein dorp
Treinongeluk Verenigingsgebouw Nieuwerbruggers
Onafhankelijkheidstoren Wierickehuis 1