Informatieavond over vervanging bruggen

Het waterschap start begin januari met het vervangen van twee bruggen over de Enkele Wiericke bij Nieuwerbrug. De nieuwe bruggen hebben een grote doorstroomopening zodat het waterschap in tijden van extreme droogte meer water aan kan voeren naar West-Nederland. Ook de watergang tussen de bruggen wordt verbreed en onder de autobrug komt een nieuwe faunapassage. Op 7 december houdt aannemer Dura Vermeer een digitale informatieavond. De werkzaamheden zijn onderdeel van het project Capaciteitsuitbreiding Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA+) en hebben als doel om de wateraanvoer naar West-Nederland in tijden van droogte te vergroten.

Lees meer...

Audities voor ‘Water en vuur’

13 november zijn audities voor de musical Water en Vuur, voor het 350 jarig jubileum van het prinselijke hoofdkwartier bij Bodegraven. In 1672 stopte de waterlinie het Franse leger. In 2022 vieren we dit in onze gemeente met een historisch festival, tentoonstellingen en een musical. In de voorstelling staat prins Willem III in Bodegraven voor lastige keuzes. En de liefde tussen soldaat Jeff en de Nieuwerbrugse Marieke wordt op de proef gesteld door tegenstrijdige belangen. De tekst en regie: Nieuwerbrugger Michiel van de Burgt. De voorstelling gaat in september en oktober 2022 op tournee door de waterlinie. Aanmelden audities: www.musicalwaterenvuur.nl.

Tentoonstelling Oranjevereniging schetst een prachtig tijdsbeeld

door Ad van den Herik

NIEUWERBRUG - Zestien fraai gestileerde en geïllustreerde panelen aan de wand in het Wierickehuis vertellen het verhaal van 100 jaar Oranjevereniging Prinses Juliana. Een vereniging die zoveel meer doet én betekent voor Nieuwerbrug. „Knap wat zo’n klein clubje bestuurders voor elkaar krijgt voor het dorp.’
Het staat geblokletterd op haar oranje poloshirt: BESTUUR. 'Bedrijfskleding', want Ina Leeflang is voorzitter van Oranjevereniging Prinses Juliana. Met een beetje gespeelde afgunst kijkt de preses naar een zwartwit foto van de tentoonstelling. Daarop turen elf mannen streng in de camera. Dit elftal vormde in 1937 het bestuur. “Wij hebben nu een voorzitter, secretaris, penningmeester en een algemeen bestuurslid," somt Ina op. Ondanks die niet al te royale bezetting beschikt het kwartet bestuurders over veel slag- en daadkracht. Anders lukt het niet om jaarlijks een veelkleurig pallet aan activiteiten te plannen én uit te voeren. Want de eeuwling bereidt niet alleen de feestelijkheden rond koningsdag voor, zij organiseert het hele jaar door activiteiten: een autopuzzelrit in mei, de seniorenmiddag met oranjebitter en pannenkoeken, touwtrekwedstrijden in september, bevrijdingsfestiviteiten op 5 mei. Noem maar op. “Knap wat zo'n klein clubje bestuurders voor elkaar krijgt voor het dorp," complimenteert Judith van Heel haar bevlogen dorpsgenoten.

Lees meer...

Beste inwoners van Nieuwerbrug en omgeving,
Na weken van beraad heeft Dhia besloten om de winkel toch open te houden. Hij is van mening dat een dorp als Nieuwerbrug aan de Rijn niet zonder een dorpswinkel kan, want zo'n winkel is toch de kern van ons dorp waar mensen terecht kunnen voor hun dagelijkse behoeftes en een kopje koffie. Ook voor de oudere mensen was het een schok dat ze te horen kregen dat de winkel ging sluiten. Dhia en het team gaan ervoor zorgen dat de winkel een winkel wordt die door de dorpsbewoners als een leuke en speciale plek wordt gezien.

De winkel gaat de volgende producten verkopen:
- Afbakbroodjes, vers brood en gebak
- Levensmiddelen
- Groente en Fruit (kleiner assortiment)
- Zuivelproducten
- De Foodcorner (o.a pizza, kapsalon enz.)
- De Post NL service
- Sigaretten en Tabak

Openingstijden

Maandag t/m Zaterdag 08.30 - 19.00 uur
Zondag gesloten
We gaan ervoor met z'n allen om er een succes van te maken.

Team Dorpswinkel Nieuwerbrug

Dorp kan niet zonder winkel, maar men moet wel komen!
Allerlaatste poging voor buurtsuper Nieuwerbrug

Femke Rodenburg

Nieuwerbrug - De Dagwinkel in Nieuwerbrug gaat het toch nog een keer proberen. Na de vele reacties op het sluiten van de winkel, wil de eigenaar de dorpssupermarkt nog een kans geven. Is het nog wel te doen om een winkel overeind te houden in zo’n klein dorp?
Medewerkster Saskia Beijk, die de schappen schoonmaakt in afwachting van nieuwe producten, denkt van wel. „Het dorp kan gewoon niet zonder winkel, maar de mensen moeten wel komen.” En dat blijkt een uitdaging in het bijna 1800 inwoners tellende dorpje.
Nadat de vorige ondernemer stopte, nam Dhia Noradin de winkel over. Hoewel er in het begin redelijk wat klandizie was, nam dat geleidelijk af. Zodanig dat de eigenaar besloot om vorige maand te stoppen met de verkoop van versproducten om zich vooral te richten op houdbare producten en zijn foodcorner met pizza’s, döner en andere zelfgemaakte lekkernijen.
„Op deze nieuwe basis gaan we verder, met minder stress en zo hoeven we minder spullen weg te gooien die niet vers meer zijn”, luidde de verklaring op Facebook.

Lees meer...

Beeldhouwen in steen 2021 NIEUWERBRUG

De landelijke omgeving van de polder aan de Weijland te Nieuwerbrug, vormt een bron van inspiratie en maak je zelf – en met behulp van docent Caroline Ruizeveld – een eigen ontwerp. Deze cursus is voor iedereen die graag wil beeldhouwen in steen. Beginners en gevorderden gaan naast en met elkaar aan de slag. Je werkt in een ontspannen sfeer en op je eigen tempo gewerkt. De te bewerken steen kies je in overleg en afhankelijk van je ervaring ga je aan de slag met een zachtere of hardere steen. Uitleg, gebruik van gereedschap en technieken komen op individuele basis regelmatig aan de orde.

beelddhouwen

Lees meer...

Woningen op locatie van Schaik

Er is een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van de plek waar nu nog Van Schaik Transport is gehuisvest in Nieuwerbrug. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de ontwikkelaars Steengoed Drie- bruggen en De Nieuwe Ontwikkelaars hebben een overeenkomst getekend om een woningbouwplan realiseren.
Het is een volgende belangrijke stap in het realiseren van de ambities van de WIN en de gemeente in Nieuwerbrug. “Weer een oude bedrijfslocatie aangepakt uit het Project Oude Rijnzone,” zegt wethouder Van de Heuvel. Op de locatie aan de Hoge Rijndijk startte de heer Van Schaik na de oorlog in 1946 zijn transportbedrijf in Nieuwerbrug aan den Rijn. De eerste transporten werden uitgevoerd met een oud legervoertuig. Het ging met name om stenen en zand voor kleine lokale aannemers in de wegenbouw. De tweede generatie richtte zich op grotere wegenbouwbedrijven en breidde
het aanbod verder uit. De derde generatie zette de groei voort. Sinds 2010, toen Van Schaik en Millenaar de handen ineen sloegen, worden de bedrijfsactiviteiten voornamelijk uitgevoerd vanuit de vestiging Oude Meer. Daardoor komt de oude locatie van Van Schaik Transport beschikbaar voor herontwikkeling. Na sloop van de bestaande constructie worden tien grondgebonden dorpswoningen gebouwd: twee ruime hoekwoningen en acht tussenwoningen. Alle dorpswoningen beschikken over een tuin en een parkeerplaats. Van de tien woningen worden acht woningen in de koopsector gerealiseerd en twee in de huursector. Aan de Hoge Rijndijk wordt het openbaar gebied aangepast, waardoor er ruimte komt voor veertien openbare parkeerplaatsen.

Lees meer...

Een beestenboel bij Speelweek Nieuwerbrug 2021

NIEUWERBRUG - De vooruitzichten voor de zomer zien er steeds beter uit... Vorig jaar kon de Speelweek Nieuwerbrug helaas niet doorgaan en had de organisatie Huttenbouw in de Tuin georganiseerd. Dit jaar kan de organisatie weer een échte Speelweek organiseren. Goed dus voor de kinderen uit Nieuwerbrug en omgeving!
"Het lijkt erop dat we deze zomer weer een gewone Speelweek kunnen organiseren," zegt voorzitter Robert van den Berg. "Vorig jaar hebben we als goedmakertje de 'Huttenbouw in de Tuin' georganiseerd, maar voor ons als bestuur was het toch heel gek alle vrijwilligers en de kinderen op het speelweekveld te moeten missen. We hebben ontzettend veel zin om dit jaar er weer een feestje van te maken!"
Van 23 tot en met 27 augustus strijkt Speelweek Nieuwerbrug neer op het terrein naast Tennisvereniging de Wiericke aan de Brandschouwer. Vorig jaar is de kantine van de ijsclub gesloopt en zijn de voorbereidingen getroffen om het terrein bouwrijp te maken voor woningbouw. "We zijn dan ook heel blij dat we gebruik kunnen maken van het terrein waar in de toekomst woningen en de nieuwe basisschool zullen verrijzen. Daarnaast zijn we de tennisvereniging heel dankbaar dat we van hun faciliteiten gebruik mogen maken dit jaar." Elk jaar staat de Speelweek in het teken van een thema. Dit jaar houden ze het dichtbij huis... Het thema van dit jaar is: 'Beestenboerderij'. We duiken in de wereld van de boerderij: wat verbouwen boeren allemaal, welke dieren leven er allemaal op de boerderij en hoe zorgen boeren ervoor dat ons eten in de supermarkt ligt?

Lees meer...

Sportbond en Chikara Sport Bodegraven zetten zich in om jeugd in beweging te houden

Om juist in deze barre corona-tijden de jongste jeugd in beweging te krijgen stellen Judo Bond Nederland en zijn aangesloten clubs 100.000 gratis judolessen ter beschikking. Onder aanvoering van Olympisch kampioen en vader Mark Huizinga kunnen ouders vanaf vandaag op www.gunjekindjudo.nl een gratis proefles voor hun kind aanvragen. De actie is niet alleen de komende week geldig, maar voor heel 2021.

Schrikbarende cijfers

De cijfers liegen er niet om. Het afgelopen half jaar is zowel het aantal bewegende kinderen als het aantal beweegmomenten met 35% drastisch afgenomen. Mark Huizinga zegt er het volgende over: “Als geen ander ken ik het belang van bewegen. Niet alleen voor topprestaties, maar ook om je als kind goed te ontwikkelen. Of je nou verlegen bent of niet weet wat je met je energie aan moet: judo helpt! Juist daarom schrik ik zo van deze slechte cijfers. We moeten nu´ zorgen dat ook deze generatie goed in beweging komt en dat ook blijft. Zodat ze er nu e´n later van profiteren.”

Lees meer...