Wandelen is door de coronacrisis ongekend populair geworden. In het Groene Hart liggen de waqdelparadijzen doorgaans om de hoek. Kirsten Bliekendaal enfineke Hoekstra beschrijven in de serie Aan de wandel routes met een verhaal

Vergezichten langs Wiericke

Kirsten Bliekendaal

Dankzij het water van de Enkele en Dubbele Wiericke is het landschap tussen Bodegraven en Driebruggen verdeeld in stukjes polder vol bezienswaardigheden. Wandelend kom je een fort, een toren en een unieke tolbrug tegen.
Zij aan zij als broer en zus vormen de enkele en dubbele Wiericke rechte lijnen door het groene polderlandschap achter Nieuwerbrug aan de Rijn. De kanalen werden ooit gegraven om het overtollige water van de Oude Rijn te lozen op de Hollandse IJssel. Nu leent het gebied zich voor een heerlijke wandeling.
Startpunt van de 15 kilometer lange route is bij het kanon aan de voet van de Dubbele Wiericke in Nieuwerbrug. Het kanon verwijst naar de tijd van de Oude Hollandse Waterlinie, toen het gebied onder water werd gezet om de oprukkende Fransen tegen te houden.
Dankzij de vorst in 1672 konden de Franse troepen al plunderend over het ijs richting Bodegraven trekken. Maar toen zette de dooi in. Via de onbewaakte post bij Nieuwerbrug, waar het kanon staat, konden de Fransen ongezien wegkomen. Op het bordje staat een QR-code; scan deze met je mobiel voor meer informatie.
Omdat de spoorovergang verderop langs de Dubbele Wiericke is afgesloten, wandel je eerste richting Waarder en stap je via de Molendijker-dwarsweg het onverharde pad langs de Dubbele Wiericke op. Voordat je Nieuwerbrug uitloopt, net voorbij het kanon, kom je aan je linkerhand een bijzondere brug tegen. Deze tolbrug is de enige in zijn soort in Nederland. Wie het water van de Oude Rijn hier wil oversteken met de auto, betaalt 50 cent. Behalve in de weekenden, dan staat brugwachter Boy Westhof er niet.
Wandel onder de A12 door, negeer het geluid van de voorbijrazende auto’s en geniet van het landschap dat zich daar voor je uitstrekt. Langs het water wandel je hoog en droog over het graspad richting Driebruggen.
Net op tijd
Droog was het er niet tijdens de invasie van de Fransen en ook later, op 3 augustus 1967, kwam het land hier onder water te staan toen de kade ’s nachts doorbrak. Gelukkig zag iemand uit Driebruggen het gebeuren. Dankzij hem kon de brandweer net op tijd in actie komen. Het gebied overstroomde daardoor 'slechts’ tot Nieuwerbrug in plaats van helemaal tot Woerden. De naam van het gemaal langs het wandelpad verwijst naar deze gebeurtenis: 'Net op tijd’.
Bij Driebruggen laat je de Dubbele Wiericke achter je en loop je recht op de uitkijktoren bij de Enkele Wiericke af. Vanaf het platform heb je een 360 graden uitzicht over de omgeving en de twee naamgevers aan deze wandelroute.
Hoefslagpalen
Kijk richting Bodegraven en je ziet gelijk wat je onderweg nog te wachten staat: één lange dijk langs de Enkele Wiericke. Maar wat je vanaf boven niet ziet zijn de zogenoemde hoefslagpalen op deze dijk. De stenen palen zijn de voorlopers van de hectometerpaaltjes en bakenen trajecten op de dijk af. Bewoners van de hoeves aan de dijk moesten vroeger ieder een eigen traject onderhouden.
De Prinsendijk brengt de wandelaars naar het einde van de Enkele Wiericke bij Wierickeschans. Dit fort is in 1673 gebouwd om gebeurtenissen zoals bij post Nieuwerbrug te voorkomen. Het fort is nooit ter verdediging gebruikt. In plaats daarvan werd het onder andere een opslagplaats voor buskruit en legergoederen en deed het dienst als trainingslocatie voor honden van Defensie. Nu kun je er trouwen, een receptie organiseren en vergaderen.
Langs de Oude Rijn wandel je over het jaagpad terug naar Nieuwerbrug waar de rust na het debacle met de Fransen en het water is wedergekeerd.

De enige tolbrug van Nederland
In de 17de eeuw plunderden de Fransen erop los, maar ze lieten niet alleen rottigheid achter. In Nieuwerbrug bouwden ze een houten brug over de Oude Rijn. Deze brug is herbouwd en mag zich nu de laatste tolbrug van Nederland noemen.
Automobilisten betalen er 50 cent. Fietsers, wandelaars en inwoners van Nieuwerbrug mogen gratis over. Schippers betalen 1,75 euro als brugwachter Boy Westhof of zijn vrouw Dunja voor hen de brug opent. Dat doen ze (nog steeds) handmatig. „Het is lekker ouderwets en je brengt in deze digitale wereld toch een stukje geschiedenis en een beetje menselijkheid”, zei Boy Westhof eerder in AD Groene Hart over zijn bijzondere baan. Pinnen is niet mogelijk. „Als mensen geen geld bij zich hebben dan heb ik liever dat ze de volgende keer een euro betalen.” In 2015 nam Boy het werk op de tolbrug over van zijn ouders. Op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur, en tijdens het vaarseizoen ook op zondag, zijn Boy en Dunja op de brug te vinden. Van het tolgeld betalen ze de pacht voor hun brugwachterswoning en het onderhoud aan de brug.

Lengte: 15 kilometer
Startpunt: parkeerplaats naast de dorpswinkel aan de Graaf Albrechtstraat 3 in Nieuwerbrug aan den Rijn. Let op als je vanaf Bodegraven komt.
Beschrijving: loop vanaf de parkeerplaats richting de brug naar knooppunt 38 en volg dan 73-16-71-26-78-51- 57-35-64-30-38
Horeca: Driebruggen: Café Custwijc, Laageind 1, Nieuwerbrug: restaurant De Bruggemeester, Bruggemeestersstraat 5 en (H)eerlijk eten, Weijland 82.

Bron: AD Woerden 21 maart 2022