Fietsen is door de coronacrisis populair geworden. In het Groene Hart is een paradijs voor fietsers. Leny van den Belt beschrijft in deze serie routes met een verhaal

Juweeltje van een fietstocht

Historische stadjes in het Groene Hart. Er zijn er genoeg. Allemaal met hun eigen bezienswaardigheid. Het ene stadje heeft een bijzonder stadhuis. Het ander een fraai kasteel of mooie molen. Reden genoeg voor een fietstocht.

We gaan naar Hekendorp. Slingerend over een dijkje met links en rechts statige boerderijen, maneges en boomgaarden. Er staat een schraal windje, maar de zon schijnt en dat maakt de rit zoveel leuker dan wat we de laatste tijd hebben meegemaakt: De lente hangt in de lucht, vogels fluiten en er dartelen zowaar al lammetjes in de wei. We passeren Scooter Tour Groene Hart Mensen die niet zo graag fietsen kunnen hier een elektrische scooter huren om door het Groene Hart te toeren.

Lees meer...

OP DE FIETS

Fietsen is door de coronacrisis populair geworden. Het Groene Hart is een paradijs voor fietsers. Leny van den Belt beschrijft in deze serie routes met een verhaal.

De Cheese Valley wordt het gebied rondom Gouda, Woerden, Bodegraven en de Krimpenerwaard genoemd. Daar grazen de koeien op het sappigste gras datje maar kunt vinden. Vandaar dat juist daar de lekkerste kaas vandaan komt.
In Woerden, bij knooppunt 28, aan de Emmakade 6a, begint de route. Je vindt er het oudste kaaspakhuis van Nederland, dat via het aangrenzende VW kantoor toegankelijk is. „Meestal wordt er op woensdag kaas gemaakt”, vertelt een enthousiaste VW-medewerkster. „Jos van Riet is onze kaasmaker. De kaas wordt hier ook verkocht.” Op de zolder van het pakhuis liggen kazen opgeslagen. „Alles nog op de authentieke wijze.”
Het pakhuis is géén museum. „We zijn een experience, een belevenis. Als je hier binnenkomt, ruik je de kaas. Er worden workshops kaasmaken gegeven en rondleidingen.” Kinderen rond de leeftijd vanaf een jaar of 6 kunnen zich vermaken met het digibord en een leuke quiz over kaasmaken.

Lees meer...