INTERVIEW
MICHIELVAN DE BURGT

Nieuwerbrugger en schrijver/regisseur van de musical Water en Vuur

Wat is het idee achter deze musical?

Het is 350 jaar geleden dat het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie bij Bodegraven lag. Een mooie aanleiding om te vertellen wat hier tijdens het Rampjaar 1672 gebeurde.

Is het stuk speciaal voor het jubileum gemaakt?

Ja. Ik heb een script geschreven rond de lokale historische gebeurtenissen, waarbij prachtige muziek is gecomponeerd.
En dit wordt gespeeld door een groep talentvolle amateurspelers uit de omgeving.

Speelt de voorstelling zich helemaal af rond Bodegraven?

Ja. Op de Kruidenburg, in Nieuwerbrug, maar ook bij Woerden.

Wordt het een soort geschiedenisles?

Nee, zeker niet. Het zijn persoonlijke verhalen van hoge militairen, boeren en gewone soldaten. Ze moeten moeilijke beslissingen nemen, worden verliefd en zijn bang. Net als nu. In het NOS Journaal hoor ik helaas gebeurtenissen uit de voorstelling terug.

Hoe kun je meer te weten komen over het historische verhaal?

Kom op 14 september naar de lezing in het Evertshuis en bezoek hier de historische tentoonstelling.
www.musicalwaterenvuur.nl

Lezing woensdag 14 september om 20.00 uur in het Evertshuis
Kosten: € 3,50

WaterenVuur

DE MUSICAL
In 1672 wordt ons land van vier kanten aangevallen.
De jonge prins Willem III leidt ons leger tegen de Franse Zonnekoning. Om de vijand tegen te houden zet hij polders onder water. De Oude Hollandse Waterlinie.
Soldaat Jeff ontmoet in het legerkamp een lokale meid. Hun harten worden naar elkaar toe getrokken, maar tegengestelde belangen stoten hen steeds weer van elkaar af.

Tekst en regie MICHIEL VAN DE BURGT
Muziek FLORIAN VAN DER REMDEN
Muzikale leiding MICHEL DE VALK
Choreografie SHARON SLACHTER

SPEELLIJST 2022

Lees meer...

Historische tentoonstelling - Evertshuis

Aan de hand van afbeeldingen, originele gravures en historische voorwerpen vertellen we de verhalen die zich hier hebben afgespeeld, vertellen we over de personen die hier rondliepen en laten we zien welke locaties een rol speelden tijdens het rampjaar.

Daarnaast zal een interactieve landkaart van de omgeving het verhaal tot leven brengen.

 

Het hoofdkwartier verbeeld - Groene HartHuys en Wierickehuis

Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk en Hoofdkwartier 1672 willen lokale kunstenaars uitdagen om een werk te maken dat is geïnspireerd door ‘ons’ hoofdkwartier. Waterliniekenner en Nieuwerbugger Michiel van de Burgt zal hen op 19 februari 2022 om 14.00 uur in het Groene HartHuys in Bodegraven alles vertellen over het hoofdkwartier, de waterlinie en het Rampjaar. Daarbij toont hij ter inspiratie een schat aan afbeeldingen, die achteraf op deze website zijn te bekijken.

Geef je op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In de tweede helft van 2022 zal al het werk worden geëxposeerd in het Wierickehuis en het Groene HartHuys.

Historisch festival in het hoofdkwartier van de prins

17 september 2022

In 2022 is het 350 jaar geleden dat prins Willem III zijn hoofdkwartier had gevestigd bij Bodegraven. Door middel van re-enactment en een historische markt in Bodegraven laten we dit tijdens de najaarsmarkt weer tot leven komen.

Het publiek kan dwalen door het tentenkamp en genieten van historisch vertier. Daarnaast zijn er demonstraties te paard, op het water, met degens, musketten en kanonnen. Enkele historische figuren zullen scènes uit het kamp laten herleven. Denk aan Michiel de Ruyter, Willem III, Engelse edelen en plaatselijke boeren.

meer informatie: https://hoofdkwartier1672.nl/projecten/in-hoofdkwartier-de-prins/

BODEGRAVEN - Op 19 november zijn lokale kunstenaars welkom in Het Groene HartHuys om zich te laten inspireren door het Bodegraafse hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie. Hun werk zal in 2022 worden geëxposeerd tijdens het 350 jarige jubileum.
In het rampjaar 1672 werd het Franse leger tegengehouden door de Oude Hollandse Waterlinie. Het hoofdkwartier lag dat jaar bij Bodegraven, met daar omheen het legerkamp van prins Willem III van Oranje. Bij Nieuwerbrug lagen op dat moment drie schansen. Nadat de Fransen de bevroren waterlinie overstaken, is Bodegraven met de grond gelijk gemaakt. Deze gebeurtenis gaf het dorp Europese bekendheid. Fort Wierickerschans werd het jaar erop aangelegd om herhaling te voorkomen.
In 2022 zullen we met verschillende activiteiten stil staan bij het 350 jarig jubileum van deze belangrijke plek. De Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk en Hoofdkwartier 1672 willen lokale en regionale kunstenaars uitdagen om een werk te maken dat is geïnspireerd door 'ons' hoofdkwartier. Waterliniekenner en Nieuwerbugger Michiel van de Burgt zal op 19 november in Het Groene HartHuys in Bodegraven alles vertellen over het hoofdkwartier, de waterlinie en het Rampjaar. Daarbij toont hij ter inspiratie een schat aan afbeeldingen, die achteraf online zijn te bekijken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze avond door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. In de tweede helft van 2022 zullen alle werken worden geëxposeerd in het Wierickehuis in Nieuwerbrug en Het Groene HartHuys. Meer info: www.hoofdkwartier1672.nl

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 10 november 2021

13 november zijn audities voor de musical Water en Vuur, voor het 350 jarig jubileum van het prinselijke hoofdkwartier bij Bodegraven. In 1672 stopte de waterlinie het Franse leger. In 2022 vieren we dit in onze gemeente met een historisch festival, tentoonstellingen en een musical. In de voorstelling staat prins Willem III in Bodegraven voor lastige keuzes. En de liefde tussen soldaat Jeff en de Nieuwerbrugse Marieke wordt op de proef gesteld door tegenstrijdige belangen. De tekst en regie: Nieuwerbrugger Michiel van de Burgt. De voorstelling gaat in september en oktober 2022 op tournee door de waterlinie. Aanmelden audities: www.musicalwaterenvuur.nl.