Duurzaamheidspluim voor Nanne Fioole

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Nanne Fioole, directeur van RetourMatras, heeft vandaag de Duurzaamheidspluim ontvangen van de gemeente. Elk jaar reikt de gemeente deze onderscheiding uit aan een inwoner of een organisatie die zich inzet voor de verduurzaming van de gemeente en die anderen inspireert en activeert om hetzelfde te doen.

"Nanne Fioole laat zien dat je met doorzettingsvermogen, visie en durf een verschil kunt maken voor een duurzame wereld," zo vertelde wethouder Jan Leendert van den Heuvel tijdens de uitreiking van de Duurzaamheidspluim. "Daarom is het extra verdiend dat hij dit jaar de Duurzaamheidspluim van Bodegraven-Reeuwijk ontvangt!"


RECYCLING VOOR HET COOL WAS
Nieuwerbrugger Nanne Fioole werkt al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw in de afval- en recyclingbrache. Zo hield hij zich al bijna drie decennia bezig met recycling, voordat dit mainstream werd. Hij kan dus geschaard worden onder de echte pioniers. Rond 2010 leidde dit tot de opstart van een nieuw bedrijf: RetourMatras. Dit bedrijf heeft als doel het recyclen van oude matrassen tot nieuwe hoogwaardige circulaire matrassen. RetourMatras werd een succes en werkt inmiddels samen met grote bedrijven zoals Ikea. Er is ook veel interesse vanuit het buitenland.
Fioole laat zien dat een circulaire economie mogelijk is. Dit doet hij door voorbeelden te delen, burgers en bedrijven te verbinden en zo bewustwording te creëren. Hij geeft hierbij vooral aan dat het belang-rijk is dat je lef toont, dat je moet durven. Naast het pionieren met de recycling van matrassen is Nanne lokaal erg betrokken. Zo is hij bestuurslid van de stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk en zit hij in de jury van de Alphense duurzaamheidsprijs.
Eind 2022 geeft Nanne Fioole het RetourMatras-stokje door aan Remco Noordermeer en Chico van Hemert, zo heeft hij aangegeven. Hij blijft daarna nog steeds actief voor de lokale samenleving.
ONDERNEMERSPRIJS
RetourMatras werd in 2022 genomineerd voor de Ondernemersprijs Midden-Holland.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 19 oktober 2022

Minister van Landbouw op bezoek bij melkveehouder Ard van Veen

BODEGRAVEN / NIEUWERBRUG - Dinsdag 11 oktober bezocht minister van Landbouw Piet Adema de Bodegraafse melkveehouder Ard van Veen. Anderhalf uur lang gaf de boer de minister een college over de praktijk die hoort bij de Haagse theorie.
Een half jaar geleden kwam de voorganger van Piet Adema, Henk Staghouwer, ook al langs bij melkveehouder Ard van Veen. Dat beviel beide partijen goed. Dus de dag dat Adema werd aangesteld, stuurde Ard een brief om hem ook uit te nodigen om de theorie in de praktijk van het Groene Hart te zien. Een paar dagen nadat Ard de minister had uitgenodigd, stond hij op de stoep. Minister Adema nam uitgebreid de tijd voor de Bodegraver. Er kwamen allerlei onderwerpen voorbij, maar het voornaamste was natuurlijk de stikstofdiscussie.
Advies: blijf de taal van de boeren spreken
Drie kwartier liepen Bodegraafse melkveehouder Ard van Veen en minister van Landbouw Piet Adema rond over de melkveehouderij en drie kwartier zaten ze met koffie aan de keukentafel. In sneltreinvaart gaf Ard de minister een stoomcursus boeren in de praktijk.

Het natuurgebied Nieuwkoopse Plassen is het meest bepalend voor de stikstofnormen in het Groene Hart. Daar is een aantal jaar geleden bijvoorbeeld al vastgesteld dat de kritische depositiewaarde (KDW) erg streng is. Er werd een natuurherstelplan opgesteld en de natuur floreert, ondanks dat er nog steeds veel stikstof is. “Dat laat een van de kernpunten van de boerenkritiek zien: de KDW is niet zaligmakend," legt Ard uit. “Maar het is nu wel de enige meetmethode die juridisch standhoudt" Ard moedigt de plannen voor een ecologische autoriteit die breder kijkt dan de KDW dan ook aan.
De andere kant van het verhaal is de reductie van stikstof. Ook hier is het eigenlijk een juridisch pro-bleem, ziet Ard. “Juridisch is de enige manier om genoeg stikstof te reduce¬ren door het aantal koeien te reduceren. Nieuwe technieken - die écht werken - houden nog geen stand bij de rechter."
Ard geeft als voorbeeld zijn emissiearme stalvloer, al kan hij zo nog tien technieken noemen. “Als je goed met de stalvloer omgaat, kan die 50 procent reductie verzorgen. Maar werk je niet volgens het boekje, dan haal je dat niet. Omdat er nu nog geen manier is om te controleren of je netjes gewerkt hebt, is het voor de overheid niet goed genoeg."
BOERENTAAL
Het laatste dat Ard de minister meegaf, is dat hij de taal van de boeren moet blijven spreken. Ard pleit voor een klankbordgroep van boeren, waar plannen eerst worden voorgelegd. “De toon maakt de muziek en bij dit onderwerp liggen de woorden heel gevoelig. Dat zag je ook bij de stikstofkaart van minister voor Natuur en Stikstof Van der Wal. De bedoeling was misschien niet slecht, maar het kwam over alsof er voor veel boeren geen andere keuze was dan te stoppen."
Na het bezoek aan Ard sprak de minister voor zo'n honderd verzamelde boeren in het Wierickehuis in Nieuwerbrug. De emotie was daar sterker te voelen dan bij de nuchtere Ard, maar de thema's waren gelijk en de afdronk was gematigd positief.
REDUCTIE IS HAALBAAR
Vrijdag 14 oktober reageerde het kabinet op het stikstofrapport van Johan Remkes dat het de aanbevelingen in grote lijnen over zou nemen. Ard verwachtte vorige week al geen schokkende uitspraken. "Ze zullen waarschijnlijk het rapport complimenteren en zeggen dat ze de aanbevelingen zo goed mogelijk gaan opvolgen. Het valt of staat uiteindelijk met de uitwerking."
Als die uitwerking goed zit, is het doel van 50 procent reductie in 2030 zeker haalbaar, denkt Ard. “De eerste 10 procent hebben we al te pakken met boeren die zijn gestopt sinds 2018, en er zullen er op natuurlijke wijze nog wel wat stoppen. Verder zal iedereen zijn steentje bij moeten dragen. Zelf zit ik al vrij scherp, maar ik denk dat ik toch nog eens 50 procent kan reduceren." In november komt het kabinet met een verdere reactie.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 19 oktober 2022

Het blijft smullen in Nieuwerbrug

NIEUWERBRUG - De periodieke maaltijd voor alleenstaanden in Nieuwerbrug heet voort aan De Smullerij en vindt plaats in het bijgebouw van de Bethlehemkerk.
10 jaar geleden sloegen de Brug- en Bethlehemkerk de handen ineen en startten het project Smullen in de Hooiberg. De drijvende krachten achter het initiatief veranderden na het laatste zomerreces de naam ‘Smullen in de Hooiberg’ in ‘De Smullerij. Deze nieuwe naam verwoordt precies wat wij onze gasten graag bieden, melden de organisatoren. De hoofdmaaltijden komen uit de keukens van de restaurants De Bruggemeester en (HJ Eerlijk Eten. Het voor- en nagerecht regelt het zeskoppige team zelf.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 12 oktober 2022

Succesvolle première Water en Vuur

BODEGRAVEN - Op 30 september ging de musical Water en Vuur in première in het Evertshuis. Het verhaal gaat over het prinselijk hoofdkwartier, dat in 1672 bij Bodegraven lag. De voorstelling kon rekenen op positieve reacties Een bezoeker omschreef het zo: “Goede overtuigende hoofdrolspelers zowel in zang als spel. Uitstekende cast met consequent volhouden in uniek individueel spel gedurende alle scènes. Heel overtuigend. Verassend hoog niveau voor amateurs.” Een ander verklaarde: “Zelfs met moeite kon ik af en toe niet voorkomen dat ik de tranen in de ogen had.” Tot 15 oktober is de musical nog in vijf andere theaters te zien. Kijk op www.musicalwaterenvuur.nl voor alle theaters. Kunstenaars uit onze gemeente hebben zich ook laten inspireren. Van oktober tot en met december is een tentoonstelling te zien in Bodegraven en Nieuwerbrug. Kijk voor informatie op www.hoofdkwartier1672.nl/kunst

Pin It