Enige café in het dorp dreigt te verdwijnen

NIEUWERBRUG/WATERINGEN - Het zou zomaar kunnen dat Nieuwerbrug z’n enige cafeetje kwijtraakt. Het al een jaar leegstaande eetcafé De Spijker is te koop gezet en een ombouw naar een woonhuis is daarbij denkbaar. De eigenaar uit Wateringen heeft het pand in de etalage gezet bij makelaar Rien Treur in Harmelen. Opmerkelijk, omdat hij tot nu toe vasthield aan verhuur. Dat laatste was de reden voor Linda Sluijs uit Schoonhoven, de laatste uitbater, om eind 2021 te stoppen met het café. Makelaar Treur meldt in de beschrijving van het object aan het straatje Gloeiende Spijker dat het ‘voor diverse doeleinden’ geschikt is te maken. „Het pand heeft een horecabestemming, maar wonen is ook toegestaan.” Op de begane grond is de huidige caféruimte met podium en bar, plus keuken en garage. Op de eerste etage zijn twee (slaap)kamers en een badkamer. Het geheel staat te koop voor 389.000 euro. Linda Sluijs, de vooralsnog laatste uitbater, was er tot eind 2021 gedurende vijf jaar actief als kroeg-exploitant.


- Harrie van Opstal

Bron: AD Woerden 23 januari 2023

Gravures en een eeuwenoude schedel

NIEUWERBRUG - De jubileumtentoonstelling ‘Rond het hoofdkwartier van de prins’ is het komende half jaar te zien in het Wierickehuis. In de tentoonstelling vertellen originele voorwerpen en gravures het verhaal van dit bijzondere hoofdkwartier.

Afgelopen jaar vond het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie plaats. Tijdens het Rampjaar 1672 heeft dit bijzondere waterwerk het machtige Franse leger tegen gehouden. Dat jaar was de Kruidenburg bij Bodegraven het prinselijk hoofd kwartier van Willem III. Hieromheen lag een groot legerkamp, verdedigd door drie schansen bij Nieuwerbrug. Op deze plek werd onderhandeld met Engeland over vrede, kwam Michiel de Ruijter op bezoek en vonden aanslagplegers op lohan de Witt een veilig onderdak. Bovendien is Willem III hier gevraagd om stadhouder te worden en is geprobeerd om hiervandaan Nieuwerbrug Woerden te bevrijden. De gravures laten zien hoe Franse troepen Zwammerdam en Bodegraven hebben verwoest, nadat ze over de bevroren waterlinie waren getrokken. En de schedel van een van de slachtoffers is in het Wierickehuis te zien. De tentoonstelling is tot de zomervakantie te zien. Kijk voor meer informatie en openingstijden op: www.hoofdkwartier1672.nl

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 18 januari 2023

Nieuwjaarsdienst

NIEUWERBRUG - In het Wierickehuis vond traditiegetrouw in het nieuwe jaar op 8 januari de oecumenische dienst plaats met als thema: ‘Woorden voor onderweg’.
Ook deze keer werd de dienst druk bezocht met bijna 250 mensen. Er was volop gelegenheid om elkaar een gezond en gelukkig nieuwjaar toe te wensen en na afloop met elkaar te proosten op 2023. De muzikale invulling kwam uit Bodegraven. De opbrengst van de collecte - 368 euro - gaat naar 't Rustpunt in Bodegraven. Dank is er voor de voorgangers van de Bethlehemkerk, Brugkerk en Willibrordkerk voor hun inspirerende bijdrage. De volgende oecumenische dienst is op 13 augustus in de tent van de speelweek.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 18 januari 2023
Pin It