WOW! Unieke bedrijven, unieke producten. Gewoon van hier.

‘We willen de zoete smaak- beleving doorbreken’

door Loes Kamer

NIEUWERBRUG - Twee collega’s werkzaam bij een toeleverancier voor de kindercentrabranche hebben elkaar gevonden in een gezamenlijke passie om kinderen te leren kiezen voor gezond, simpelweg omdat het lekkerder is. In september 2021 richtten Joey Blom en Jurian de Wilde hun BV op en startten ze met de ontwikkeling van het product. In februari 2022 werd Tootea in de markt gezet. Per april 2023 krijgen kinderen in zeshondèrd peuterspeelzalen, kinderdagverblijven én buitenschoolse opvanglocaties dóór het hele land hun heerlijke Tootea aangeboden. Joey en Jurian vertellen over dit avontuur.


Als vaders van respectievelijk drie en zes kinderen maakten Joey Blom en Jurian de Wilde dagelijks de strijd mee om hun kinderen op een verantwoorde manier aan het eten en drinken te krijgen. Dat moest op een andere manier kunnen, dachten ze. Als je gezond maar lekker genoeg maakt, zouden kinderen vanzelf voor het gezonde product kiezen. In coronatijd gingen de kindercentra in lockdown en begon het plan meer vorm te krijgen. Al brainstormend ontstonden de ideeën voor een concreet product, dat aan een aantal standaarden moest voldoen: het moest biologisch zijn, zonder toegevoegde suikers en theïne, plantaardig en allergeenvrij, warm en koud te drinken, eenvoudig te bereiden en maatschappelijk verantwoord. De Tootea-formule werd geboren.

"Maar liefst 13 procent van de kinderen in Nederland onder de 12 jaar heeft overgewicht, tussen de 12 en 19 jaar neemt dat zelfs toe tot 19 procent," vertelt Jurian.
Vanaf hun vroege jeugd worden kinderen volgestopt met suikers. De smaakontwikke ling wordt helemaal bepaald door zoetigheid, vooral in dranken. "Dat willen we doorbreken. In kindercentra is langzamerhand ook dit bewustzijn ontstaan. Échter, er was geen verantwoord alternatief voor de limonade." Joey vult aan: "Wij willen dat kinderen weer leren proeven en waarderen wat echt lekker is. Daarom hebben wij Tootea ontwikkeld met alleen natuurlijke ingrediënten: gevriesdroogd fruit, kruiden en bloemen."
TOTAALBELEVING
Onderzoek heeft uitgewezen dat de waardering voor een bepaalde smaak pas tot stand komt, nadat een product minimaal tien keer geproefd is. Daarnaast wordt de waardering voor een deel bepaald door geur en kleur. Smaakontwikkeling berust daarom op de totaalbeleving van een aantal zintuigen. "Het draait allemaal om de vraag; hoe kunnen we een gezonde drank aanbieden aan kinderen? Hoe prikkelen we hun zintuigen?" aldus Joey.
Het antwoord op die vraag is op een bijzondere manier tot stand gekomen. De kinderen van een aantal kindercentra werden op een speelse manier ingezet als testpanel en hebben zelf hun favoriete 'blends' gekozen van het fruit, de kruiden en de bloemen. Aanvankelijk werden er 52 verschillende combinaties van ingrediënten aangeboden. Daarbij werd rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van die ingrediënten. Zo is cranberry zuiverend voor de blaas, remt kaneel de groei van schimmels en bacteriën en is ontstekingsremmend en bevat hibiscus veel vitaminen en is goed voor het immuunsysteem. Alle smaken van Tootea zijn een uitgebalanceërde mix van deze gunstige eigenschappen. De combinaties werden door een groot aantal kinderen beoordeeld en zo bleven er zes over, die allemaal op de markt gebracht zijn. Het totale assortiment bestaat inmiddels uit zeven smaken.
PRAKTISCH
Tootea heeft de doelstelling om de gezonde drank voor alle kinderen in Nederland beschikbaar te maken, dus richt zich in eerste instantie op de kinderopvang. Omdat medewerkers in kindercentra onder tijdsdruk staan, moet de drank gemakkelijk klaar te maken en te bewaren zijn. Ook moeten de benodigdheden gemakkelijk en snel zijn te reinigen. Daar is dus aan gedacht bij de ontwikkeling van een aantal accessoires. Inmiddels is de webshop voor consumenten Online, zodat ook thuis de gezonde drank kan worden gedronken. Volgens Joey en Jurian is Tootea de ideale kinderdrank, die ook bij volwassenen goed in de smaak valt!
BEDRIJVEN MET EEN WOW-FACTOR
Soms sta je perplex wat voor bijzondere bedrijven onze gemeente rijk is. Ze hebben een uniek product, enorme impact of buitengewoon verhaal - en zitten gewoon om de hoek! In deze rubriek zoeken we die bedrijven op. Ken jij ook een bedrijf met deze wow-factor of heb jij zelf dat bijzondere verhaal? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 19 april 2023

Afsluitingen Hoge Rijndijk 11 – 13 april

Op dinsdag 11 en woensdag 12 april voert aannemer Vd. Steen werkzaamheden uit ter hoogte van Hoge Rijndijk 45/47. De klinkers in de rijbaan worden vervangen door asfalt. Aansluitend, vanaf 13 april, herstelt de gemeente verzakt straatwerk ter hoogte van Hoge Rijndijk 14. meer informatie op https://www.dorpenwijk.nl/nieuwerbrug/afsluitingen-hoge-rijndijk-11-13-april/

Pin It