Nieuwerbrug moet weer een mooier, veiliger dorp worden.

Werkgroep presenteert asfalt eruit, straatklinkers en groen terug.

Janet de Vos

Nieuwerbrug - Sluipverkeer, zwaar verkeer en te hard rijden zijn al jaren een probleem in Nieuwerbrug. Bovendien mist het dorp een hart. Na jaren van praten en plannen maken is het nu tijd voor actie, vinden de inwoners.


„Nieuwerbrug kampt, zeker in de spits, met enorme aantallen sluipverkeer uit Woerden en Bodegraven. Formeel moet het verkeer via de N458 via de noordzijde van de Rijn rijden, maar het is veel te makkelijk om aan de zuidkant dwars door Nieuwerbrug te jakkeren", aldus Jan van Rooijen van de Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug WIN. „Wij willen dat de kern Nieuwerbrug veiliger wordt en dat het dorp er mooier uit gaat zien. De Korte Waarder, Hoge Rijndijk en Weijpoort moeten worden ingericht als 30-kilometerzone en de hoeveelheid ongewenst niet-bestemmingsverkeer moet sterk worden verminderd. Daarom is recent het Basisplan Nieuwerbrug gepresenteerd aan de inwoners van Nieuwerbrug."

Dit basisplan komt voort uit de Dorpsvisie, licht Van Rooijen toe. „We hebben jarenlang het verkeersprobleem geprobeerd aan te kaarten, onder meer via ons leefbaarheidsplan, maar dat resulteerde niet in actie. Twee jaar geleden hebben we het anders aangepakt en de Dorpsvisie opgesteld. Toen is bij de politiek en de gemeente het kwartje gevallen. Sindsdien worden we serieus genomen, en is er vanuit de gemeente commitment om iets moois van Nieuwerbrug te maken en is daar budget voor vrijgemaakt. Uit de Dorpsvisie is nu het Basisplan Nieuwerbrug voortgekomen."
Kloppend hart
Het Basisplan Nieuwerbrug bestaat onder meer uit schetsen voor een aantrekkelijker dorp. Het gebied rond de tolbrug moet het kloppend hart en visitekaartje van het dorp worden. „We hebben ons laten inspireren door het verleden en willen het dorpse en rustieke karakter terugbrengen in Nieuwerbrug. Nieuwerbrug bestaat nu uit te veel asfalt. Dat willen we in het dorpshart vervangen door klinkers en we willen veel meer groen. Langs de route moeten bomen komen en bij versmallingen haagjes in plaats van borden met pijlen. Ook is er aandacht om de doorkijkjes op het groen in stand te houden. Mooi, maar het heeft vooral als doel de veiligheid te vergroten. Nieuwerbrug moet er aantrekkelijk uitzien, maar onaantrekkelijk zijn voor sluipverkeer", vat Van Rooijen samen.
Geen luchtfietserij
Jan de Mol van de WIN vult aan; „Een van de opvallendste plannen is het vergroten van het plein voor het Wierickehuis. Dit plein komt straks als het ware over de weg te liggen en krijgt bomen en groen. Auto's moeten daardoor wel hun snelheid verminderen."
De ideeën uit het Basisplan komen van de WIN, de gemeente en Bureau Welmers Burg Stedenbouw aangevuld met input van inwoners. Die input is verzameld tijdens een drukbezochte informatieavond die een kleine twee weken geleden werd gehouden vertelt Van Rooijen. „Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, maar het plan is grosso modo goed ontvangen. Tijdens een tweede bewonersavond, dit najaar, presenteren we een aangepast plan. Bezoekers konden tijdens de bijeenkomsten aangeven welke knelpunten volgens hen als eerste aangepakt moeten worden; daar maken we nu een lijst van.'
De verwachting is dat in 2019 de schop de grond in kan en de plannen tot aan 2023 gefaseerd worden gerealiseerd.
„Het is geen luchtfietserij", benadrukt Van Rooijen. „We hebben er het vertrouwen in dat dit plan echt wordt uitgevoerd. Bovendien is er geld voor vrijgemaakt. Onze wens? We willen dat Nieuwerbrug
mooier, maar vooral veiliger wordt. Natuurlijk zijn we ook afhankelijk van factoren als de Bodegravenboog en de westelijke randweg Woerden, maar met dit plan wordt Nieuwerbrug een veilig dorp met een dorpse uitstraling, geen parallelweg van de A12. Dat is goed voor de leefbaarheid en de groei van het de dorp."

Bron: AD Woerden 31 juli 2018

Inwonersavond Nieuwerbrug goed bezocht

Nieuwerbrug - Een volle bak in het Wierickehuis tijdens de inwonersavond op 11 juli. Ruim honderd Nieuwerbruggers kwamen het Basisplan bekijken voor de herinrichting van de Graaf Florisweg, Bruggemeesterstraat, Hoge Rijndijk en de Korte Waarder.

Het Basisplan, opgesteld samen met de Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug gaat uit van het behoud van de karakteristieken van het dorp: bijvoorbeeld klinkers gebruiken in plaats van asfalt, het ontmoedigen van doorgaand verkeer (bijvoorbeeld in de vorm van wegversmallingen door middel van stevige hagen) en een opknapbeurt van de openbare ruimte waaronder de herinrichting van het plein voor het Wierickehuis. De bewoners werden uitgedaagd om hun visie, commentaar en suggesties op het Basisplan te geven. Zij zijn natuurlijk als geen ander op de hoogte van de situatie in de genoemde straten.

AANGEPAST PLAN VOLGT
Na de presentatie bekeken zij de tekeningen en impressies van de nieuwe inrichting. Na afloop van de bijeenkomst kon iedereen op een reactieformulier zijn of haar opmerkingen aan de gemeente meegeven. Met al deze informatie gaat de gemeente de komende tijd aan de slag en in het najaar komt hieruit een aangepast Basisplan. Op de website van WIN (www.dorpenwijk.nl/nieuwerbrug) kunt u de hele presentatie van de inwonersavond nog eens nalezen. Hier vindt u ook sfeerimpressies en concept-tekeningen van de voorgestelde herinrichting.

Bron: Kijk op Bodegraven 18 juli 2018

Tascha Beerenf enger gebruikt een oude tractor voor klusjes en horeca
'Ik moest opletten dat ik geen vliegen met mijn mond ving'

Janet de Vos

Nieuwerbrug/Reeuwijk - Tascha Beeren-f enger (45) uit Nieuwerbrug werkte in de ouderen-en gehandicaptenzorg. Totdat het tijd was voor wat nieuws: dat werd de Toffe Trekker.

Met een grijze oldtimer Ferguson uit 1956 met espressobar rijdt ze nu door het Groene Hart om boerenkoffie te schenken en naar ouderen om klussen te doen. Voor koffie en klussen is een tractor niet het meest voor de hand liggende voertuig. Toch was het voor Beerenfenger direct duidelijk dat het een trekker moest worden. „Ik heb een landbouwopleiding gevolgd en vond tractor rijden het allerleukste. Op de trekker kom ik tot rust. Omdat ik ook iets met horeca wilde doen, maar er al zo veel foodtrucks en tuktuks zijn, besloot ik een koffietrekker te beginnen: de enige in Nederland. Het eerste ritje met mijn trekker was echt goud, ik moest opletten dat ik geen vliegen met mijn mond ving: zo breed was de lach op m'n gezicht."
Boerensloot
Van een oud karretje maakte De Nieuwerbrugse een mobiele espressobar en serveert nu op streekmarkten en feesten boeren-koffies met namen als een melkkannetje, boerensloot en donkere wolk (espresso) en zelfgemaakte koeivlaai (chocoladetaart) en trekkerskoeken. „Ik probeer een Boer Zoekt Vrouw-sfeertje neer te zetten en mensen blij te maken. Jeu geven aan het leven van mensen, is voor mij het belangrijkst. En zo lomp is een trekker niet, hoor. De wielen zijn groot, maar hij maar 1,70 meter breed en past gewoon in een parkeervak", vertelt ze. De trekker gebruikt Tascha Beerenfenger ook om ouderen te helpen met klusjes. „De eenzaamheid van ouderen doet me veel. Toen ik in de ouderenzorg werkte, kwam ik regelmatig bij ouderen die 95 procent van de tijd thuis uitkeken op een grauw balkon."
Mini-avonturen
Zo ontstond het idee om die balkons op te fleuren. „Daar betrek ik de mensen daarbij. Iedereen wordt er blij van om met zijn handen in de aarde te zitten. Inmiddels zijn de balkonnetjes uitgegroeid tot tuinen en doe ik allerlei betaalbare klusjes: verven, laminaat leggen en tuinklussen", vertelt ze. Zelf wordt Beerenfenger ook blij van haar ToffeTrekker. „Ik kom uit de grote stad, Leiden, en heb altijd veel gereisd. Ik ben een beetje een nomade, maar woon nu in Nieuwerbrug met mijn vriend en zoontje van 6 jaar. Met mijn trekker beleef ik toch mini-avonturen. De trekker gaat maar 16 kilometer per uur en kan lang niet op alle wegen en fietspaden, dat merk je pas onderweg. Elk ritje is daarom een avontuur. Pas geleden moest ik naar Maarssen: het werd een rit van vier uur, maar ik geniet van elk moment. Mijn hoofd stopt nooit, maar van dat continue tuf, tuf, tuf-deuntje en de buitenlucht word ik helemaal ontspannen." Tascha Beerenfenger vervolgt: „Ik kocht deze tractor van een man die er jaren aan had gesleuteld, totdat zijn vrouw zei: 'De trekker eruit of ik'. Om te voorkomen dat mijn partner hetzelfde zou zeggen, heb ik sinds kort mijn eigen 'trekkershut' bij een boerenbedrijf in Reeuwijk. Daar wil ik in de toekomst ook mijn koeivlaaien en andere taarten bakken en allerlei workshops geven. Ik heb nog veel meer ideeën, variërend van boerenlunches tot boerenbruiloften. Als het maar met mijn trekker is." Meer informatie over Tascha's ToffeTrekker staat op de website https://www.boerenbuuf.nl/

Bron: AD Woerden 17 juli 2018

Sjijptrein tussen  Woerden en Alphen

Nieuwerbrug -  Prorail Slijpt in de nacht van 17 op 18 juli de rails op het traject tussen Alphen en Woerden. Inwoners van Nieuwerbrug die in de buurt van het spoor wonen, kunnen hinder ondervinden van het slijpen van het spoor. Daarna kan het treinverkeer een ander geluid maken, waarschuwt ProRail.

Bron: AD Groene Hart 14 juli 2018
Pin It