Aanmelden voor de dag van de manterzorg
NIEUWERBRUG - Stichting SAM zet ieder jaar, samen met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, mantelzorgers in het zonnetje op de dag van de mantelzorg op 10 november. In het Wierickehuis in Nieuwerbrug kunnen mantelzorgers gratis genieten van een diner met muziek en zang van de Pauwergirls. Ook wordt op deze avond de Mantelzorg Award uitgereikt. Het diner begint om 18.00 uur aan de Graaf Albrechtstraat 1. Opgeven kan tot dinsdag 30 oktober via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, telefoonnummer en adres en eventueel introducé. Mensen die wel willen komen maar problemen hebben met vervoer naar het Wierickehuis, kunnen contact opnemen via bovenstaand mailadres of via het telefoonnummer 06-49880305.
Bron: AD Woerden 23 oktober 2018
Wouter van de Waterlinie neemt iedereen mee naar Rampjaar 1672
Janet de Vos
Nieuwerbrug/Bodegraven - Gevechten tegen de Fransen, het platbranden van' Bodegraven en Zwammerdam. Wouter van de Waterlinie vertelt.
Nieuwerbrug speelde een vrij onbekende, maar belangrijke rol in het Rampjaar 1672. Om daar meer bekendheid aan te geven, heeft theatermaker Michiel van de Burgt uit Nieuwerbrug de jeugdvoorstelling Wouter van de Waterlinie en het hoofdkwartier van de Prins gemaakt. Tijdens de Dag van de geschiedenis, zaterdag in het Everthuis in Bodegraven, speelt hij de try-out.
Bevlogen vertelt Van de Burgt over de Nieuwerbrugse geschiedenis. „Iedereen kent Fort Wierickerschans, maar veel minder bekend is dat er daarvóór, in het Rampjaar 1672, hier drie schansen waren. Ook het hoofdkwartier van Willem III, die later koning van Engeland werd, lag in Nieuwerbrug. Door het hoofdkwartier werd het dorp in één klap een soort stad: in het kamp woonden soldaten, maar ook vrouwen en kinderen. Met de voorstelling wil ik kinderen laten zien hoe het leven er toen aan toe ging."
Trompetter
Tijdens de voorstelling, bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar, kruipt Van de Burgt in de huid van Wouter van de Waterlinie: een trompetter in het leger. „Wouter heb ik bedacht voor de Waterlinie Belevingsdagen die de Stichting Oude Hollandse Waterlinie en het Erfgoedhuis Zuid-Holland een aantal keer per jaar houden. Ik liep al een tijdje met het idee een voorstelling over het hoofdkwartier te maken en Wouter was er al, dus toen het Evertshuis vroeg of ik een bijdrage wilde leveren aan de Dag van de geschiedenis werd dit het."
In de voorstelling zien kinderen Wouters belevenissen in de tijd van het Rampjaar. „Alle gebeurtenissen in de voorstelling zijn echt gebeurd, alleen Wouter is verzonnen. Het was best een uitdaging om de spannende momenten te laten zien, zoals de gevechten tegen de Fransen, het moment dat de Waterlinie bevriest en het platbranden van Zwammerdam en Bodegraven; feiten te brengen én het moet historisch gezien kloppen." Dat laatste is belangrijk voor Van de Burgt. „Het kostuum van Wouter klopt historisch gezien helemaal qua kleuren, model en materiaal. Daar hebben we lang onderzoek naar gedaan voordat het werd gemaakt." De trompet en degen schafte Van de Burgt aan via de veilingsite eBay.
Plannen
De theatermaker hoopt van 'Wouter' een flexibele voorstelling te maken: een korte variant voor bijvoorbeeld een festival, een langere versie voor volwassenen en een wisselende invalshoek per plaats waar hij speelt. „De try-out wordt echt uitproberen om te zien wat werkt. Het belangrijkste is dat het verhaal over 'ons' hoofdkwartier wordt verteld." Van de Burgt, inmiddels een kenner over dit onderwerp, heeft allerlei plannen voor 2022 als 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie wordt gevierd. Zo wil hij een kanon in het dorp plaatsen, het hoofdkwartier digitaal tot leven wekken met een speciale app en filmpjes, een boek en een tentoonstelling maken. Ook hoopt hij dat dan de Slag bij Kruipin nagespeeld kan worden, al is het een uitdaging of dat lukt, én een muziektheater ontwikkelen. „Wouter is daar een opstap naar. Ik hou van geschiedenis, ben theatermaker en woon in Nieuwerbrug. Op deze manier kan ik de lokale geschiedenis zichtbaar maken."
Vol programma rond 'opstand'
Het Evertshuis in Bodegraven verzorgt zaterdag een eendaags festival: Dag van de Geschiedenis. Kinderen kunnen van 10.00 tot 15.00 uur drummen, knutselen en speuren en de voorstelling bekijken, 's Avonds is er een programma voor volwassenen met een quiz, een proeverij, lezingen, een filosofisch café en een jazzprogramma. Het thema is 'opstand'. www.toeninbr.nl
Bron: AD Groene Hart 18 oktober 2018
DAG VAN DE PLATTELANDSVROUWEN
Veel meer dan alleen boerinnen
Janet de Vos
Nieuwerbrug - Plattelandsvrouw, dat klinkt misschien niet zo modern, maar de boerinnen van nu doen wel heel wat meer dan koeien melken alleen. Bertine Olieman uit Nieuwerbrug bijvoorbeeld zet het ene moment een kalfje op de wereld en regelt even later een bruiloft van A tot Z. Het was gisteren de Dag van de Plattelandsvrouwen.
Bertine Olieman (33) uit Nieuwerbrug ging zes jaar geleden mee in de droom van haar man Bert: een eigen boerderij. Ze startten met drie kalfjes en hebben nu op hun Nieuwerbrugse boerderij veertig koeien, ongeveer veertig schapen én 's zomers bijna iedere week een bruiloft. Olieman is boerin en weddingplanner.
„Het ene moment help ik een koe met kalven, even later kies ik een bruidstaart uit. Dat is een beetje hoe het hier gaat. Gisteren was een koe aan het kalven en tegelijkertijd kreeg ik een berichtje van een aanstaand bruidspaar of zij de trouwlocatie mochten zien. Ik heb toen een foto gestuurd en gezegd dat ik even bezig was", lacht Olieman. „Ook is er wel eens kalfje geboren tijdens een bruiloft: de gasten zijn direct gaan kijken."
Olieman combineert sinds vier jaar het boerenleven en haar gezin met een eigen bedrijf: Boerderij De Deel. „Ik ben begonnen met het organiseren van kinderfeestjes. Dat werden al snel ook gewone feesten en toen de eerste bruiloft bij ons werd gehouden, wist ik dat ik dat het allerleukst vond. Kinderfeestjes doen we nog steeds en we hebben een restaurant voor groepen, maar de bruiloften zijn nu het belangrijkst."
In het trouwseizoen, van mei tot eind september, is er bijna wekelijks een bruiloft op hun boerderij. ,Het mooiste vind ik om alles voor het bruidspaar te regelen. Ze komen hier vaak een jaar voor de bruiloft al voor het eerste gesprek en we zien elkaar zo'n zes a zeven keer vóór de grote dag. Je bouwt echt een band op."
Dat Olieman zo'n vier jaar geleden haar feestelijke nevenactiviteiten startte, is met een reden. „Het is hard nodig. Bert werkt daarom ook vier dagen per week erbij in de bouw en ik ben gemiddeld drie dagen per week met Boerderij De Deel bezig. Boer zijn is iets dat je heel graag moet willen, het moet je passie zijn, want je moet er ook veel voor laten. Het is zwaar werk en op onregelmatige tijden. Niet voor niets zeg ik vaak tegen mijn dochters: trouw nooit met een boer", zegt Olieman met een knipoog.
Wennen
Voor Olieman zorgt haar werk als weddingplanner niet alleen voor extra inkomsten, maar het maakt ook dat zij meer van het leven op de boerderij geniet. „Mijn man is opgegroeid op de boerderij, ik woonde in een gewoon rijtjehuis in Waarder en later in Driebruggen. Ik heb lang moeten wennen. Bert vond het heerlijk buiten tussen 'zijn meiden' - de koeien, maar ik vond het in het begin best eenzaam, zeker toen de kinderen klein waren. Door de bruiloften krijg je mensen over de vloer en geeft het invulling aan je dag. Dat maakt dat ik hier nu niet meer weg wil."
AD Groene Hart 16 oktober 2018
Heropening vernieuwde brandweerkazerne
Nieuwerbrug - De vernieuwde en vergrote brandweerkazerne van Nieuwerbrug is zaterdag heropend. Burgemeester Christaan van der Kamp en twee regiomanagers van het zuidelijk deel van brandweerregio Hollands-Midden knipten onder grote belangstelling van veel inwoners het bekende lint door. De brandweer liet blijken aanwezig te zijn, door met rook en geluid dit moment te onderstrepen. In mei van dit jaar is met de uitbreiding begonnen. Dankzij een voorspoedig verlopen bouw en mede door zelfwerkzaamheid kunnen de korpsleden van de Nieuwerbrugse vrijwillige brandweer nu beschikken over een moderne accommodatie met moderne faciliteiten. Veel aandacht is besteed aan details en met zonnepanelen op het dak is de duurzaamheid vergroot. Binnen is er, naast de noodzakelijke standaardfaciliteiten voor brandweermensen, onder andere een training/instructievoorziening, uitgerust met onder meer moderne projectieapparatuur.
Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 10 oktober 2018
Milieubedrijf Bunnik van Nieuwerbrug naar Alphen
NIEUWERBRUG - Milieubedrijf Bunnik uit Nieuwerbrug verhuist naar bedrijventerrein Molenwetering in Alphen. Aan de Antonie van Leeuwenhoekweg heeft Bunnik een terrein gekocht 'dat past bij de groeiambities'. Bunnik is actief in ondermeer wegenbouw, milieutechniek en baggerwerk. De uitplaatsing van het bedrijf aan de Weijpoort hing al een tijd in de lucht, maar tot gisteren was niet duidelijk waar Bunnik naar toe zou gaan. Dankzij een subsidie van 2,2 miljoen euro uit het project Oude-Rijnzone kan het terrein langs de Oude Rijn worden gebruikt voor woningbouw. De Alphense ontwikkelaar Green Real Estate mag aan de Weijpoort maximaal 17 duurzame woningen bouwen. De verhuizing van Bunnik moet in 2019 haar beslag krijgen.
Bron: AD Woerden 3 oktober 2018
Oude tijden herleven
Nieuwerbrug - De bijna 60 jaar oude brandweerwagen van Nieuwerbrug is afgelopen zaterdag teruggekeerd in het dorp. De uit 1959 stammende Chevrolet Viking heeft een ererondje door het dorp gemaakt met behulp van de huidige tankautospuit en met wat handen die wilden duwen. Hierbij was de toenmalige chauffeur Jan Wijnen nu ook weer de bestuurder. Nu is het de taak deze wagen te restaureren en in te zetten bij officiële gelegenheden.
Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 3 oktober 2018
Herontwikkeling van de 'Bunnik locatie
De G. Van Doorn Groep B.V., A. Bunnik B.V., GREEN Real Estate B.V. en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ondertekenden op dinsdag 25 september 2018 diverse overeenkomsten voor de herontwikkeling van de 'Bunnik locatie' aan de Weijpoort in Nieuwerbrug.
Al jaren zetten verschillende partijen samen met de gemeente in op bedrijfsverplaatsing van Bunnik / Van Doorn Groep, gevestigd net buiten de dorpskern van Nieuwerbrug. De huidige bedrijfsopstallen worden in 2019 gesloopt. De locatie wordt getransformeerd naar een woningbouwlocatie met groene doorzichten. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel: "Gezien het uiterst complexe en langdurige traject dat moest worden doorlopen zijn wij buitengewoon tevreden. De herontwikkeling van deze locatie zal de uitstraling en leefbaarheid van dit deel van het lint langs de Oude Rijn sterk verbeteren".
De Bunnik Groep
In 2019 beëindigt Bunnik de bedrijfsactiviteiten en start de sloop en sanering. Bunnik zet de bedrijfsactiviteiten verder voort op de Antonie van Leeuwenhoekweg in Alphen aan den Rijn. Deze locatie past bij de groeiambities van de Bunnik Groep die begin 2018 werd overgenomen door de Biggelaar Groep uit Velddriel. De Bunnik Groep is onder meer actief in de wegenbouw, milieutechniek, baggeren, groen en dienstverlening.
17 duurzame woningen
GREEN zal aan de slag gaan met de realisatie van maximaal 17 duurzame woningen en het openbare gebied. "Op deze bijzondere locatie zal een fantastisch woonprogramma ontwikkeld worden." Aldus Paul van der Eng namens GREEN. Centraal in de filosofie van GREEN staat haar verantwoordelijkheid voor de juiste samenhang tussen gebouw, locatie, omgeving en gebruiker. Voor de herontwikkeling van de locatie is een bestemmingsplan opgesteld. Dit plan wordt eind 2018 aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
RIF-subsidie
De transformatie is mede mogelijk gemaakt door een RIF-subsidie vanuit de gemeenschappelijke regeling 'De Oude Rijnzone'. Naast de transformatie van deze locatie heeft de regeling ook het reeds gerealiseerde en geopende Limespark aan de oostzijde van Bodegraven mogelijk gemaakt.