Dorpshuis mogelijk bij nieuwbouw De Brug

NIEUWERBRUG De gemeente Bodegraven-Reeuwijk laat de mogelijkheden van nieuwbouw voor basisschool De Brug onderzoeken. Naast een verkenning van de haalbaarheid op de huidige locatie aan de Burgemeester Bruntstraat, hebben b en w ook hun oog laten vallen op nieuwbouwwijk De Wijde Wiericke.
Het bestemmingsplan biedt die mogelijkheid. Daarbij is zelfs een combinatie met het Wierickehuis niet uitgesloten. Het uit 1976 daterende dorpshuis annex verenigingsgebouw is nu nog gevestigd aan de Graaf Albrechtstraat. Voor een mogelijke samenvoeging van de school met het Wierickehuis, hebben b en w zo hun redenen. „Aan combinaties van voorzieningen wordt door partijen uit Nieuwerbrug veel waarde gehecht. Dat is gebleken tijdens een bijeenkomst met het stichtingsbestuur Wierickehuis, Stichting Beheer Accommodaties Bodegraven-Reeuwijk, directie en bestuur van De Brug en de Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug."
Renovatie
Aanvankelijk ging het dorpsbestuur uit van renovatie van het schoolgebouw in 2020. Voor deze opknapbeurt was in 2015 nog een bedrag van 1,4 miljoen euro berekend. Begin van dit jaar bleek de investering uit te komen op 2,6 miljoen euro. B en W denken dan ook dat nieuwbouw financieel aantrekkelijker is dan renovatie.

Bron: AD Woerden 28 december 2019

Nieuwerbrug krijgt een woonwijk met haventje

NIEUWERBRUG - Aan de Weijpoort in Nieuwerbrug, op de plek waar nu nog milieubedrijf Bunnik is gevestigd, komt een woonwijk met zeventien huizen, een haventje, doorkijkjes naar de Rijn en groen. De gemeenteraad heeft woensdagavond het bestemmingsplan dat dit mogelijk maakt vastgesteld. Een lang gekoesterde wens van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gaat daarmee in vervulling.
Voor de herontwikkeling van de Bunniklocatie is een subsidie van ruim twee miljoen euro beschikbaar uit het project Oude-Rijnzone. Een groot deel daarvan is bedoeld voor het saneren van de grond, zodat woningbouw mogelijk wordt. Deze regeling maakte eerder de aanleg van het Limespark in Bodegraven mogelijk.
Laadpunt
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen woensdag stemde de raad in met het bestemmingsplan dat het voor ontwikkelaar Green Real Estate uit Alphen mogelijk maakt om zeventien woningen te bouwen. Het gaat om energiezuinige woningen met een laadpunt voor de auto of de fiets. Green is het vastgoedontwikkelingsbedrijf van Jan Zeeman, de oprichter van Zeeman Textielsupers.
Naar Alphen
Milieubedrijf Bunnik stopt in 2019 in Nieuwerbrug en verhuist naar de Antonie van Leeuwenhoekweg in Alphen. De sloop en sanering staan gepland voor medio 2019, de bouw voor 2020.
Wethouder Jan Leendert van den Heuvel zegt dat er een lange en moeilijke procedure aan vooraf is gegaan en is blij met de plannen. „Je weet niet wat je ziet als je hier over drie tot vier jaar bent."
Burgemeester Van der Kamp spreekt van een 'enorme kwaliteitsimpuls voor Nieuwerbrug'. Bunnik (180 personeelsleden, voor een flink deel uit Alphen) is actief in onder meer wegenbouw, milieutechniek en baggeren.

Bron: AD Groene Hart 21 december 2018

In weer en wind op de tolbrug

Femke Rodenburg

Nieuwerbrug - In Nieuwerbrug is de laatste tolbrug van Nederland te vinden. In weer en wind int brugwachtersechtpaar Boy en Dunja Westhof het tolgeld bij automobilisten en schippers. Dunja: „In de zomer vind ik het leuker dan nu."
„Goedemiddag beste man, 50 centjes alstublieft", is misschien wel de meest uitgesproken zin van Boy Westhof (38) op een dag. Sinds vijf jaar is Boy op de tolbrug te vinden. „Eerst om mijn ouders te helpen die steeds slechter ter been werden en drie jaar geleden heb ik het helemaal overgenomen."
Samen met zijn vrouw Dunja (34) en hun 4-jarige dochter wonen ze in het monumentale brugwachtershuisje naast de brug. De pacht voor het huisje en de brug verdienen zij terug door het innen van tol: 50 eurocent voor automobilisten en 1,75 euro voor scheepvaartverkeer.
Boy en Dunja wisselen elkaar af om de brug zoveel mogelijk te bemannen op werkdagen tussen 8.00 en 18.00 uur. Tijdens het vaarseizoen werken ze ook nog op zondag. Vakanties zijn er niet bij. „Als we er niet staan, dan verdienen we niks."
Koud
In deze tijd van het jaar staan Boy en Dunja goed ingepakt op de brug. „Als het echt slecht weer is dan gaan we wel eens een uurtje naar binnen", zegt Boy. Dunja: „In de zomer vind ik het leuker dan nu het nat en koud is." Toch heeft het echtpaar zichtbaar plezier in het werk. Ze kennen alle vaste klanten bij naam en auto en maken steevast een praatje. „Dat is het leukste van het werk", zeggen ze allebei. „Je merkt ook dat mensen waarderen dat we dit doen", vindt Boy. „Het is lekker ouderwets en je brengt in deze digitale wereld toch een stukje geschiedenis en een beetje menselijkheid."
Dat de brugwachters worden gewaardeerd, blijkt ook uit de doos chocolaatjes die spontaan wordt afgegeven door een klant. „Van de week hebben we ook al een rollade en een meter zalm gekregen", vertelt Boy.
Toch krijgen de brugwachters soms ook kritiek van automobilisten die niet willen betalen. „Zeker sinds mensen geen kaart meer lezen, maar autorijden op hun navigatie", legt Boy uit. „Ze hebben
geen idee waar ze rijden, zien kennelijk de tol-stickers op de borden niet en schrikken dan dat ze tol moeten betalen, want dat maak je verder nergens in Nederland meer mee."
Boy is coulant dus wie echt geen geld bij zich heeft, mag de volgende keer 1 euro betalen. Over een pinautomaat aanschaffen heeft Boy wel nagedacht. „Maar de kosten die dat mee zich meebrengt, haal ik er nooit uit." Af en toe reageren automobilisten kwaad of zelfs agressief. „Als ze meteen boos worden dan vraag ik ze vriendelijk om om te keren. Je hóeft niet over mijn brug", zegt Boy. En dan zijn er ook nog bestuurders die snel doorrijden zonder te betalen. „Gelukkig heb ik het geheugen van een rottweiler dus ik noteer het kenteken en de volgende keer stuur ik diegene terug."

OPROEP
'Koop vignet voor 2019'
Autobezitters uit Nieuwerburg kunnen hun tolvignet voor 2019 aanschaffen, zodat zij vrije doorgang hebben over de brug. Het vignet is verkrijgbaar in het Wierickehuis en bij de brugwachters. Zij roepen alle inwoners op het vignet voor 5 euro te kopen. Gebeurt dat niet, dan blijven zij achter met een financiële strop. „De niet-verkochte vignetten moeten wij zelf bekostigen en dat is een hoop geld", houden de twee hun dorpsgenoten voor. Met de opbrengst van de vignetten en de losse verkoop betaalt het College van Bruggemeesters de rente en aflossing van de lening die nodig was voor het opknappen van de Onafhankelijkstoren.

Bron: AD Groene Hart 21 december 2018

Gare Pompidou in Gare Pompidou

Rik Sneijder

Woerden - Balancerend op een grote stellage in de toekomstige Franse bistro Gare Pompidou in de oude wasserij op het Defensie-eiland, schildert Yvonne Antonie uit Nieuwerbrug Gare Pompidou.
De kunstenares is de eerste die er aan de slag is gegaan. Omdat kunst en cultuur belangrijk zijn voor de nieuwe horecagelegenheid werd een oproep gedaan aan kunstenaars uit Woerden en omstreken om mee te denken over de inrichting. „De reacties waren overweldigend. Wat een talent hebben wij in de regio", zegt eigenaar Michiel de Graaf. Hij en zijn vrouw Brenda stoppen met restaurant De Florijn in Nieuwerbrug en beginnen in Woerden een nieuwe zaak. Een comité heeft een eerste selectie gemaakt van kunstenaars, van wie het ingezonden werk aansloot bij de beleving van Gare Pompidou. „Het culturele thema waarvoor wij hebben gekozen is 'en route', op weg."
Renovatie
Een culinaire reis dus eigenlijk. De renovatie van het voormalige wasserijgebouw is nagenoeg gereed. Terwijl Antonie druk in de weer is op een hoge stellage, vliegen de houtsplinters in het rond. De kunstenares, die met haar partner ook eigenaar is van een bedrijf waar vintage spullen wordt verkocht, heeft in haar werkplaats een schets gemaakt van de immense schildering. In het pand wordt het via een projectie op de muur geschilderd. „Het is een gave klus. Heel mooi om het aan te brengen op zo'n enorm vlak. Je moet alleen geen hoogtevrees hebben want de ruimte is behoorlijk hoog."
De muurschildering toont Gare Pompidou, station Pompidou, één van de oude stations in de Franse hoofdstad. Wel is die enigszins aangepast aan de locatie. „De tekst in het beeld is veranderd. Oorspronkelijk staat er 'eerste', 'tweede' en 'derde' klas, zoals dat toen in treinen was. In een restaurant zijn die teksten niet zo van toepassing. Nu komt er groot 'Gare Pompidou' op te staan."
Restaurant Gare Pompidou opent op 1 februari zijn deuren.

Bron: AD Woerden 20 december 2018
Pin It