Tweede leven voor robuuste eyecatchers

Van statafels van oude olievaten tot robuuste stalen lampen en van historische pentekeningen tot designstoeltjes uit de jaren vijftig. Het oude pakhuis in hartje Nieuwerbrug, thuisbasis van Vintage '69, is een walhalla voor interieurliefhebbers.
Met de overtuiging dat alles een tweede leven verdient, startten Richard Zimmerman en Yvonne Antonie vijfjaar geleden hun bedrijf in vintage en retro meubels en accessoires. „We begonnen in een partytent in de tuin", vertelt Antonie. „Dat bleek al snel te klein. Een boerenschuur die we huurden werd ook te krap en dus streken we drie jaar geleden neer in dit pakhuis."
Rariteiten
Zowel op het voorplein als binnen is het een feest om rond te snuffelen. Tafels, banken, stoelen, kasten, panelen, vloerkleden worden omlijst met de meest uiteenlopende mooimakers en rariteiten.
„Deze kaaswaag is van 1792", zegt Richard Zimmerman, wijzend op de antieke weegschaal. „Er komt vaak van alles op ons pad waar wij een tweede leven in zien. Onlangs vonden we een partij glaswerk van een oud laboratorium. Dat kunnen zomaar prachtige lampen worden straks. Van de houten vloerdelen van de oude burgemeesterswoning in Nieuwerbrug maakten we presenteerplanken met foto's erop geprint. Dat prachtige hout lag al in de container."


Eigen ontwerp
In de eigen werkplaats achter de showroom krijgen oud hout en andere materialen een nieuwe functie. „We maken veel meubels zelf door materialen te combineren naar eigen ontwerp. Samen met een team gepensioneerde ambachtslieden die hun vrije tijd hier graag besteden, wordt er hier veel moois gemaakt."
De horeca-achtergrond van Zimmerman en de reclame-opleiding van Antonie blijken een gouden combinatie. Tal van restaurants en bars zijn compleet ingericht door het creatieve duo zoals Gare Pom-pidou en Brownies & Downies in Woerden. Antonie: „Fantastische projecten waar we heel blij van worden en natuurlijk trots op zijn.

Bron: AD Groene Hart 14 juni 2019

Werkzaamheden N420Woerden/Nieuwerbrug

Voor het uitvoeren van de werkzaamheden moet de weg worden afgesloten voor doorgaand verkeer. De werkzaamheden betreffen het herstellen van een scheur over een lengte van ongeveer 250 meter die is ontstaan door zetting van de bodem. Met nieuw asfalt wordt het hoogteverschil van ruim 2 cm opgelost. Vanaf vrijdagavond 7 juni.
20.00 uur tot zaterdagmiddag 8 juni, 18.00 uur is de Burgemeester Van Zwieteoweg tussen de Parallelweg West (ter hoogte van Van Ooijen) en Nieuwerbrug afgesloten voor doorgaand verkeer. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via de A12. De volkstuinen en Van Ooijen blijven bereikbaar. De werkzaamheden zijn gepland in een weekend zodat er minder hinder is voor het verkeer en de omgeving. De Burgemeester Van Zwietenweg is aangelegd op zeer zettingsgevoelige veengrond. Voorafgaande aan de aanleg is de grond lange tijd voorbelast met veel zand om de grond te laten inklinken en stevig genoeg te maken om er een weg op aan te leggen. Het blijft echter onvoorspelbaar wanneer de zetting gelijkmatig verloopt en de verzakking beheersbaar is.

Bron: Woerdense Courant 5 juni 2019

Verhalen uit de dorpskernen komen tot leven
Stap op de fiets of in de bus voor routes vol verhalen

Bodegraven-Reeuwijk - Op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni organiseert het Evertshuis twee routes met theater, muziek, oude verhalen en ambachten. Ontwerpers Michiel van de Burgt en Richard van Roessel zochten voor het project 'In de kern' verhalen uit de regio en gaven daar ieder hun eigen draai aan.
De theatervoorstellingen van het Evertshuis worden vrijwel altijd in de theaterzaal van het Evertshuis gebracht. Esther Didden, projectleidster bij het Evertshuis: "Het 30-jarig jubileum is een mooie gelegenheid om het eens om te draaien. Wij gaan eropuit en gaan de kernen in. Michiel van de Burgt en Richard van Roessel hebben beiden hun eigen creativiteit benut en twee prachtige routes samen-gesteld." De routes zijn niet zomaar bedacht. De basis voor het materiaal vormen de verhalen die ze in ruim een jaar tijd gehoord hebben van de inwoners. "Het zijn prachtige verhalen, en de vertellers gaan die zeker terug herkennen in de route. Maar niet één-op-één, het blijft natuurlijk theater. We hebben sommige verhalen gemixt. Dit is ook gedaan om de herkenbaarheid niet al te groot te maken. Het zijn toch ook vaak persoonlijke geschiedenissen die de makers te horen hebben gekregen. Daar gaan we natuurlijk terughoudend mee om."
UNIEK
Het project 'In de kern' is met zoveel voorbereiding een uniek project geworden. "Ga op 14 en 15 juni vooral dit theater meebeleven, het is uniek. Het is misschien wel je enige kans om zoveel te weten te komen over de regio waar je woont. En, ik kan je vertellen, het is werkelijk interessant. Voor iedereen, oud of jong en het maakt niet uit of je wel of niet in geschiedenis geïnteresseerd bent. Het gaat om verhalen, soms met bizarre wendingen, vrolijk en minder vrolijk."
DRIEBRUGGEN, WAARDER EN NIEUWERBRUG
Theatermaker Michiel maakte een bustour door Driebruggen, Waarder en Nieuwerbrug waar het theater naar de bezoeker toekomt. Michiel: "Neem voor een uur plaats in een bus van de oude en ver-trouwde busmaatschappij Verhoef. Onderweg klopt de voormalige wijkverpleging aan, achtervolgens Romeinse soldaten te paard een arme fietser en vertelt een oude bewoner hoe zijn dorp en zijn leven in de loop der tijd veranderd zijn."
REEUWIJK-DORP EN TEMPEL
Richard van Roessel creëerde een interactieve fiets- en busroute door Reeuwijk-Dorp en Reeuwijk-Brug. "De route loopt langs bijzondere locaties die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk zijn, maar waar nu muziek en vrolijkheid klinkt. U rijdt langs verloren lokale geschiedenissen, die met beelden en verhalen weer tot leven komen. Met muziek, blazers en zangers. Oude ambachten die onze smaak en reuk prikkelen, worden weer tot leven gebracht. Hoor bijvoorbeeld het verhaal achter kaasdief Piet Pijnacker die als één na laatste de doodstraf kreeg in vredestijd. En luister naar de oude en nieuwe generatie lokale kwekers en boeren of beklim de kerktoren en kijk uit over de kernen."
Esther voegt met een knipoog aan de verhalen van beide creatieve geesten toe: "Wie niet gaat, doet dat op eigen risico. Want je mist iets unieks als je thuisblijft."
TICKETS
Aanvangstijden en bestelinformatie over tickets (alleen wie met de bus gaat) zijn allemaal op de website van het Evertshuis te vinden. evertshuis.nl. Wie gaat fietsen, kan daar de fietroutekaart downloaden. De fietsroute wordt overigens ook gemarkeerd.

Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 5 juni 2019

De Wijde Wiericke voorkeurslocatie 'De Brug'

Samen met het schoolbestuur, Stichting Wierickehuis, TAP, Stichting Welzijn & Sport en dorpsteam WIN is er gekeken naar geschikte locaties en welke voorzieningen er bijgebouwd zouden moeten worden. Om tot de beste beslissing te komen zijn ook de speelweekorganisatie, tennisvereniging, ijsvereniging en Oranjevereniging geraadpleegd. In alle opties die naar voren kwamen is er rekening gehouden met kinder-, peuter- en buitenschoolse opvang bij de school (IKC: integraal kindcentrum).
SCHOOLGEBOUW
Er zijn verschillende opties bekeken, waarbij de belangrijkste keuze was of de school gebouwd moet worden op de bestaande locatie of in de nieuwe woonbuurt De Wijde Wiericke. Er is uiteindelijk gekozen voor de locatie De Wijde Wiericke. Deze optie is het beste passend te maken aan de wensen van betrokken partijen en is het de meest verkeersveilige optie. Daarnaast is een nieuwe school in een nieuwe woonbuurt logisch gezien de bouw van veel eengezinswoningen. Het naastgelegen speelveld zorgt, samen met het schoolplein, voor extra speel- en beweegmogelijkheden.
GYMZAAL
Voor de locatie van de gymzaal is nog niet gekozen. Er zijn twee opties: 1. Naast of aan de school in De Wijde Wiericke: dan zitten onderwijs en bewegingsonderwijs weer op één locatie;
2. Aanbouw aan het Wierickehuis: dan zitten cultuur, andere dorpsactiviteiten en sport & bewegen op één locatie en op loopafstand van de nieuwe school.
Voordat die keuze wordt gemaakt, wordt eerst een aantal zaken verder bekeken. Zoals de stedenbouwkundige invulling van fasen 3 en 4 van De Wijde Wiericke en of het (financieel) haalbaar is het Wierickehuis zo te verbouwen dat dit kan worden gecombineerd met een gymzaal.
KOSTEN
De kosten bedragen circa 5,6 a 5,7 miljoen euro. Voor zowel nieuwbouw van de school, als voor groot onderhoud en verduurzaming van de gymzaal zijn er in de nieuwe kadernota al financiële middelen voorzien die voor de plannen ingezet worden. Voor de kinder-, peuter- en buitenschoolse opvang en voor het totale nieuwbouwplan van de gymzaal is dit nog niet het geval.
Na de verdere uitwerkingen en afstemmingen met de relevante partijen en inwoners, wordt komend najaar een definitief besluit genomen door het college en de gemeenteraad.

Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 5 juni 2019

 

Pin It