Opening tentoonstelling 'Het onherkenbare verleden van Nieuwerbrug'

Nieuwerbrug - Op vrijdagavond 13 september werd de tentoonstelling 'Het onherkenbare verleden van Nieuwerbrug' geopend. De fototentoonstelling laat zien hoe zeer vele plaatsen in Nieuwerbrug veranderd zijn, door oude foto's van bepaalde straatbeelden en gebouwen te vergelijken met foto's van de huidige situatie.
De oude foto's komen onder andere uit de collecties van Gijs Boer en Cees Brouwer, de foto's van de nieuwe situatie zijn gemaakt door Mare van Heel. Michiel van de Burgt en Corrie van Eijk vertelden als inleiding op de tentoonstelling onder andere over de ontwikkeling van de Put van Broekhoven door de jaren heen. Als openingshandeling overhandigde Corrie van Eijk een bijzonder mooie aquarel van Cor Veelenturf aan Hans Harmsen, voorzitter van het Wierickehuis. De tentoonstelling werd tijdens de opening op vrijdagavond 13 september en zaterdag 14 september goed bezocht door veel Nieu-werbruggers en oud-Nieuwerbruggers. Het 'onherkenbare verleden van Nieuwerbrug' zorgde voor meer dan genoeg gespreksstof voor de bezoekers. De tentoonstelling zal tot medio april te zien zijn tijdens de reguliere openingstijden van het Wierickehuis, Graaf Albrechtstraat 1, te Nieuwerbrug.

Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 18 september 2019

Wierikerschans Fort vaker open

Fort Wierickerschans open voor bezoekers. Dat is de ambitie van b en w van Bodegraven-Reeuwijk. Nu is het gerestaureerde fort vooral open tijdens feesten en bijeenkomsten, maar als het aan het college ligt, wordt dat uitgebreid en moeten ook anderen het historische bouwwerk kunnen bezoeken.
Tijdens de raadsreis naar Waltham Abbey bezocht het gemeentebestuur een voormalige kruitfabriek die nu dienst doet als museum. Dat versterkte het idee om meer met het fort te doen. „We moeten meer met onze geschiedenis doen en bezoekers de geschiedenis laten ervaren. We mogen trots zijn op ons fort", zegt burgemeester Christiaan van der Kamp. Volgens wethouder Jan-Leendert van den Heuvel zou ook de Dorpskerk toegankelijk kunnen worden voor bezoekers. Intussen werkt Nieuwerbrug hard aan het zichtbaar maken van de geschiedenis. Het 'Hoofdkwartier 1672' onder leiding van Mi-chiel van der Burgt presenteert op 12 oktober een app die gebruikers mee terugneemt naar het rampjaar 1672. Nieuwerbrug lag toen aan het front van de Oude Hollandse Waterlinie en was het hoofdkwartier van prins Willem III. Met de app worden twee historische schansen virtueel tot leven gewekt.

Bron: AD Woerden 12 september 2019

Nieuwerbrug wordt steeds mooier!

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Korte Waarder sinds 19 augustus is afgesloten voor doorgaand verkeer vanwege de grote opknapbeurt tussen het spoor en school De Brug. Op diverse centrale plekken staan omleidingsborden voor het doorgaande verkeer. Hulpdiensten, aanwonenden, mindervaliden, fietsers en voetgangers houden vrije doorgang.
Laatste fase gestart
De eerste drie fasen van het werk zijn inmiddels klaar. De laatste fase is op 5 september van start gegaan. Dit werk duurt naar schatting tot en met 4 oktober. De Korte Waarder is nu geheel afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Deze weggebruikers moeten omrijden via Bodegraven.
Bewonersavond 14 oktober
Zodra het werk aan de Korte Waarder buiten de bebouwde kom klaar is en voordat de rest van het werk begint (herinrichting basisplan Nieuwerbrug), organiseert de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op 14 oktober een bewonersavond. Wij laten u dan graag de resultaten zien van Korte Waarder (buiten de bebouwde kom) en een doorkijkje naar het volgende werk: de herinrichting van de hoofdstraten in het dorp, die gepland staat vanaf 21 oktober.
Bewoners ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor deze avond.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 11 september 2019

"Verdwenen" Nieuwerbrug

NIEUWERBRUG -Door het hele land worden oude dorps- en stadsgezichten, plekken, of gebouwen vaak bewonderd en krijgen als ze bijzonder zijn speciale aandacht. Rijk en gemeente geven ze dan de status van monument. Veel van die oude gebouwen en straatbeelden zijn om welke reden dan ook inmiddels verdwenen. Het zijn eigenlijk 'verdwenen monumenten'. Ze worden soms na enkele tientallen jaren al door velen niet meer herkend. Van de Brandschouwerij Nieuwerbrug worden ze binnenkort weer zichtbaar gemaakt op de fototentoonstelling 'Onherkenbaar verleden van Nieuwerbrug'. Naast de oude verdwenen situatie wordt ook het huidige gebouw, of straatbeeld getoond door foto's van Marc van Heel. Het Woerdense deel van de Brandschouwerij wordt getoond door een foto van het oude rechthuis en herberg, later raadhuis "Schots Varken" en steenbakkerij 'Ruimzicht' in Barwoutswaarder. De onthulling van deze tentoonstelling in het Wierickehuis is op vrijdag 13 september om 19.30 uur. Als openingshandeling zal Corrie van Eijk een bijzonder cadeau aan de voorzitter van het Wierickehuis overhandigen, ledereen is van harte uitgenodigd. Vanwege Open Monumentendag is de tentoonstelling ook op zaterdag 14 september te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur in het Wierickehuis.

Bron: Woerdense Courant 11 september 2019

Oversteekplaats N458

Over de oversteekplaats op de N458 is opnieuw nagedacht en de provincie Zuid-Holland heeft besloten om het voorstel van de bewoners te volgen: er worden nieuwe verkeerslichten op de oversteekplaats geïnstalleerd. Dit zal in het eerste kwartaal van 2020 gebeuren. Wethouder van Verkeer, Inge Nieuwenhuizen, is blij dat deze oplossing door de bewoners zelf is gekozen: "Het behoud van de oversteekplaats was een vurige wens van de Nieuwerbruggers. We zijn blij dat de provincie alsnog groen licht heeft gegeven".
Hoe lang duurt het?
De herinrichtingswerkzaamheden nemen een tijdspanne van 2019 tot 2021 in beslag. De nieuwbouw in Wijde Wiericke gaat daarna nog door. Wij gaan er van uit dat na afloop iedereen tevreden is over en trots is op het bereikte resultaat!
Kosten
De komende jaren investeert de gemeente Bodegraven-Reeuwijk circa 2 miljoen euro in de herinrichting van de openbare ruimte van Nieuwerbrug.
Meer informatie
Op onze website www.bodegraven-reeuwijk.nl/nieuwerbrug vindt u actuele informatie over de herinrichting van Nieuwerbrug.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 11 september 2019

Het onherkenbare verleden van Nieuwerbrug in beeld

Nieuwerbrug - Door het hele land worden oude dorps- en stadsgezichten, plekken, of gebouwen vaak bewonderd en krijgen als ze bijzonder zijn speciale aandacht. Rijk en gemeenten geven ze dan de status van monument. Veel van die oude gebouwen en straatbeelden zijn om welke reden dan ook inmiddels verdwenen. Het zijn eigenlijk 'verdwenen monumenten'. Ze worden soms na enkele tientallen jaren al door velen niet meer herkend. Het verleden van de Brandschouwerij Nieuwerbrug wordt binnenkort weer zichtbaar gemaakt op de fototentoonstelling "Het onherkenbare verleden van Nieuwerbrug".
Naast de oude verdwenen situatie wordt ook het huidige gebouw of straatbeeld getoond door foto's van Marc van Heel. In het kader van Open Monumentendag worden ook 'Plekken van plezier' getoond, zoals de Put van Broekhoven waar mensen uit de hele omgeving kwamen zwemmen. Ook het eeuwenoude Grauwe Paard en de consumptiekiosk - later wegrestaurant De Witte Wimpel - langs de oude 'Rijksstraatweg'.
De onthulling van deze tentoonstelling in het Wierickehuis is op vrijdag 13 september om 19.30 uur. Als openingshandeling zal Corrie van Eijk een bijzonder cadeau aan de voorzitter van het Wierickehuis overhandigen. Iedereen is van harte uitgenodigd. Vanwege Open Monumentendag is de tentoonstelling ook op zaterdag 14 september te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur in het Wierickehuis, Graaf Albrechtstraat 1, te Nieuwerbrug. Daarna tijdens de reguliere openingstijden.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 11 september 2019

Honderd jaar in de familie

Bert van den Hoogen

Familiehuis Sinds 1925 woonden de ouders, grootouders en overgrootouders van Margit en broer Sjaak Veldhuijzen in het huis aan de Weijpoort. Nu staat het te koop.
De woning aan de Weijpoort in Nieuwerbrug is voor Margit en broer Sjaak Veldhuijzen veel meer dan het huis waar hun moeder Miep in 1932 is geboren en in november 2018 is overleden. Ze kennen het voornamelijk als het huis van hun opa en oma Van Dam. Ze kwamen er vaak op bezoek, net als al hun andere familieleden. Ze logeerden er, zwommen in de put, gingen spelevaren op de Rijn en haalden melk bij de boerderij aan de overkant.
Dat zijn nog maar de herinneringen. Margit pakt een dikke map met oude documenten, van koopakten tot correspondentie met de gemeente over een te groot kippenhok. En dan zijn er nog boeken vol foto's van familieleden in en rond het huis. Een deel ervan kwamen ze tegen bij het leeghalen van het huis begin dit jaar.
Margit: „We kwamen toen van alles tegen van onze opa en oma: poppen waar ze mee hebben gespeeld, een lampetkantafel, oude gordijntjes die we nog kennen van de logeerkamer en zelfs liefdesbrieven van onze overgrootmoeder aan onze overgrootvader. We vonden ook nog oude klossen die als klink aan de deuren hebben gezeten en dus door iedereen honderden keren zijn vastgepakt. De hele familiegeschiedenis, niet alleen van ons en onze grootouders, maar de hele familie is door onze handen gegaan."
De woning heeft zelf een bewogen historie. Volgens de oudste koopakte is het huis van 1819 tot 1915 eigendom geweest van achtereenvolgens drie rietdekkersfamilies. Toen overgrootvader Gerrit van Beek het kocht, verdween het rietdekkersbedrijf en werd de woning gesplitst. Van Beek woonde met zijn gezin in het grote achterhuis en zijn dochter Neeltje, de oma van Margit en Sjaak, betrok met haar man het kleinere voorhuis.
Open haard
De echt grote verandering was in 1982, toen de woning feitelijk is herbouwd. Sjaak herinnert het zich nog goed. „Het is toen ook onderheid. Ik heb de eerste paal geslagen. Ik weet nog dat er onder de vloer drie lagen plavuizen tevoorschijn kwamen. Die liggen nu op de vloer op de begane grond. De indeling is toen ook helemaal veranderd."
Het interieur is geheel volgens de mode van begin jaren 80 en is sindsdien niet meer veranderd. Ook de opvallend grote open haard die centraal in de woonkamer staat. Sjaak: „Dat was het idee van mijn moeder. Die zag iedereen al gezellig om de haard zitten, maar hij is alleen in het begin veel aan geweest."
Een andere grote wens van Miep was het rieten dak dat aan de binnenkant zichtbaar is. „Ze wilde op haar slaapkamer het riet zien."
Het leegruimen van de woning was voor Margit en Sjaak bijna therapeutisch en heeft geholpen om los te komen van de woning. Sjaak: „Neven en nichten hebben hier nog een reünie gehouden als afscheid van het huis." Margit: „Het is een enorme stap om het huis te koop te zetten. We hebben nog gekeken of een van ons, of een neef of nicht het wil kopen, maar het is wel erg groot."
Sjaak: „Het zal wel vreemd zijn als het huis van een ander is. De kans is groot dat die het van binnen moderniseert." Margit: „Eigenlijk kijk ik daar ook wel weer naar uit. Ik zou het leuk vinden eens op visite te gaan als de nieuwe bewoners zijn gesetteld."
Wat en Hoe
Adres: Weijpoort 17, Nieuwerbrug
Type woning: Vrijstaand.
Vraagprijs: € 575.000,-.
Woonoppervlakte: 137 vierkante meter.
Aantal kamers: 5.
Bouwjaar: Onbekend. herbouwd in 1982.
Informatie: Vreeken & Meijer makelaardij; www.vreekenmeijer.nl.
Bijzonderheden: Origineel interieur van 1982.

Bron: AD Groene Hart 6 september 2019

Vrolijke en kleurige Speelweek in Nieuwerbrug aan den Rijn

Nieuwerbrug - Speelweek Nieuwerbrug was een groot succes. Veel kinderen hebben genoten en er zijn veel prachtige hutten gebouwd.

De week begon met (water) spellen voor de jonge kinderen en de oudere kinderen zijn naar het zwembad geweest. Daarna volgde voor de jongere kinderen op dinsdag een speeldag in Ballorig. De oudere kinderen gingen met de fiets op pad, de polder in. Op woensdag werden de hutten gebouwd, door de kleine kinderen met behulp van karton en vanaf groep 3 met houten pallets. Op donderdag hebben de kinderen deelgenomen aan verschillende workshops, was er in de avond een dorpsbarbecue en kon iedereen swingen tijdens de Bonte Avond. Het thema was 'zomercarnaval'. Tijdens deze avond kreeg mevrouw Van Veldhuizen-Janmaat een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Van der Kamp. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit onder andere vanwege haar jarenlange inzet voor de Speelweek in Nieuwerbrug. Ze heeft in haar periode als vrijwilliger verschillende rollen en taken op zich genomen, van aanspreekpunt tot penningmeester. Ook heeft zij elf jaar in de Marktcommissie gezeten en ontvangt zij Sinterklaas en zijn Pieten voordat ze op de boot stappen en Nieuwerbrug binnenvaren. Vrijdag waren de kinderen welkom om lekker pannenkoeken te komen eten. Daarnaast organiseerde de brandweer waterspelen. Het hoogtepunt van de avond was het aansteken van de brandstapel. Wat een groot vuur!

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 4 september 2019
Pin It