Grauwe Paard richting WoerdenDoor het hele land worden oude dorps- en stadsgezichten, plekken, of gebouwen vaak bewonderd en krijgen als ze bijzonder zijn speciale aandacht. Rijk en gemeente geven ze dan de status van monument. Veel van die oude gebouwen en straatbeelden zijn om welke reden dan ook inmiddels verdwenen. Het zijn eigenlijk “verdwenen monumenten”.  Ze worden soms na enkele tientallen jaren al door velen niet meer herkend.  

Van de Brandschouwerij Nieuwerbrug worden ze binnenkort weer zichtbaar gemaakt op de fototentoonstelling “Het onherkenbare verleden van Nieuwerbrug”. Naast de oude verdwenen situatie wordt ook het huidige gebouw of straatbeeld getoond door foto’s van Marc van Heel.Put tijdens het graven

In het kader van Open Monumentendag worden ook “Plekken van plezier” getoond, zoals de Put van Broekhoven waar uit de hele omgeving vroeger gezwommen werd. Ook het eeuwen oude Grauwe Paard en de consumptie kiosk later wegrestaurant De Witte Wimpel langs de oude “Rijksstraatweg”.

WitteWimpelDe onthulling van deze tentoonstelling in het Wierickehuis is op vrijdag 13 september om 19.30 uur. Als openingshandeling zal Corrie van Eijk een bijzonder cadeau aan de voorzitter van het Wierickehuis overhandigen. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Vanwege Open Monumentendag is de tentoonstelling ook op zaterdag 14 september te bezichtigen van 10.00-16.00 uur in het Wierickehuis, Graaf Albrechtstraat 1, te Nieuwerbrug. Daarna tijdens de reguliere openingstijden.

Pin It