De Florijn blijft een maand langer open

Femke Rodenburg

Nieuwerbrug/Woerden - Restaurant de Florijn in Nieuwerbrug blijft noodgedwongen en maand langer - tot begin maart - open. De uitbaters Brenda en Michiel de Graaf beginnen een nieuwe zaak in Woerden. Andere ondernemers Hebben de locatie in Nieuwerbrug overgenomen.
Even balen was het wel voor Brenda en Michiel de Graaf toen ze hoorden dat hun nieuwe bistro in Woerden niet in februari open kan. „Dat was wel de planning, maar het gas, water en licht laten op zich wachten", vertelt Brenda. De opening van Gare Pompidou schuift daarmee op naar maart.
Voor het horecapaar was het even spannend wat ze dan in februari moesten. „Vijf man personeel een maand op de bank laten zitten, is natuurlijk heel kostbaar", vertelt Brenda. „Gelukkig zijn de ondernemers die het stokje overnemen in Nieuwerbrug bereid om het pand een maand aan ons te verhuren, zodat we ook in februari nog door kunnen met De Florijn."


Catering
Die nieuwe ondernemers zijn Mike Rotmensen en Kim de Jong uit Alphen. Dit stel is bekend van cateringbedrijf (H)eerlijk eten waarmee ze onder andere maaltijden in verpleeghuis Oudshoorn verzorgen. „We gaan het restaurant, dat een Frans-Nederlandse keuken krijgt, onder dezelfde naam erbij doen", vertelt Rotmensen, die eerder als kok in restaurants heeft gewerkt.
Voordat gasten terecht kunnen bij (H)eerlijk eten, wordt er flink verbouwd. „Het moet een beetje eigen worden", verklaart Rotmensen. „We verwachten medio mei open te gaan."
Brenda en Michiel de Graaf zijn ondertussen druk met Gare Pompidou. „Volgende week komen de meubels."

Bron: AD Groene Hart 22 janauri 2019

Volgend station: Gare Pompidou
"Onze vakanties naar Frankrijk vormen de basis voor de keuken"

Femke Rodenburg

Voor Brenda en Michiel de Graaf komt na 3,5 jaar het einde in zicht. „Het heeft heel lang geduurd, want ik ben in 2016 al gevallen voor dit project", vertelt Michiel (42). Het monumentale pand op het Defensieeiland was volgens het echtpaar uit Alphen toen nog een bouwval. „Maar daar moet je doorheen kunnen kijken."
De ondernemers besloten hun succesvolle restaurant De Florijn in Nieuwerbrug ervoor op te geven. Brenda (42): „Maar we hebben De Florijn straks 12,5 jaar gedaan, dus we hebben echt zin in wat anders."
Dat wordt Gare Pompidou in de monumentale Wasserij in Woerden, waar gasten straks zeven dagen per week vanaf 10.00 uur kunnen genieten van de Franse keuken. „Onze vakanties met de camper door Frankrijk vormen de basis voor de keuken", vertelt chef-kok Brenda enthousiast. „We gaan onze gasten meenemen op culinaire reizen."
Klassiekers
Op de kaart zijn straks zo'n 25 gerechten te vinden, waaronder een aantal echte klassiekers als bouillabaisse, cöte de boeuf, eendenrillettes en fruits de mer. Maar ook voor een drankje of een croissantje kunnen gasten straks bij Gare Pompidou terecht. „Je kunt heel de dag door binnenlopen voor ontbijt, koffie, lunch, borrel of diner", vertelt Brenda. „Voor ons is dat een nieuwe dimensie, want we doen nu alleen het diner. Maar mensen bepalen steeds meer hun eigen ritme en eetmomenten."
Niet alleen de menukaart van Gare Pompidou doet Frans aan, ook de inrichting van de bistro. „Als je omhoog kijkt naar het plafond, is het net alsof je onder de Eiffeltoren staat", vertelt Michiel. Ook het gemozaïekte stationslogo en de fotowand met daarop een oud Frans station moet de gasten meevoeren naar Frankrijk. Michiel: „Ik zoek nog een accordeonist voor de opening."
Die opening is, afhankelijk van hoe de aanleg van de nutsvoorzieningen vordert, begin maart. De vijf personeelsleden van De Florijn gaan allemaal mee naar Woerden. Daarnaast zijn extra medewerkers aangetrokken, onder meer een chef-kok. Brenda: „Ik kan met zeven lange dagen per week de keuken straks niet meer alleen doen." Michiel, die nu als gastheer en sommelier altijd in het restaurant loopt, is straks voor en achter te vinden. „Net waar het nodig is."
Door de ruime openingstijden zal het echtpaar straks na 12,5 jaar samenwerken ook regelmatig los van elkaar aan het werk zijn. „Heerlijk", grapt Michiel. Brenda: „We kunnen heel goed samenwerken, hoor."
Naast Gare Pompidou opent vrijdag 29 maart 't Zusje. Het tapasrestaurant, dat alleen open is voor het diner, biedt ruimte aan 140 gasten. Voor eigenaar Peter Smits (45) is het openen van een nieuw restaurant niks nieuws, ,,'t Zusje telt nu 21 vestigingen en voor half juli openen we er nog 5." De uit Brabant afkomstige ondernemer viel vorig jaar meteen voor de nog vrijstaande horeca-unit De Wasserij. „Ik ben gecharmeerd van de uitstraling en van de ligging", zegt Smits. „De meeste restaurants van ons zitten in mooie monumentale panden, omdat deze karakteristieke uitstraling goed past bij 't Zusje."
Het concept van het tapasrestaurant is volgens Smits niet uit te leggen. „Je moet het zelf ervaren." Volgens operationeel manager Joris van den Berg (41) staat eten bij 't Zusje voor avondvullend bourgondisch genieten. Op de menukaart prijken 55 kleinere gerechten die in verschillende rondes worden geserveerd. Smits: „Door de vaste prijs van nog geen 30 euro is het laagdrempelig, maar de uitstraling van het restaurant is van sterrenniveau." Hoewel het buitenterrein vooral nog uit zand bestaat, krijgen beide horecagelegenheden straks een terras voor hun zaak. De ondernemers verwachten dat deze aan elkaar grenzende terrassen elkaar ondersteunen. Van den Berg: „We zien elkaar totaal niet als concurrentie en zijn juist een aanvulling op elkaar."
Succesvol
Volgens de ondernemers zijn zij ook een aanvulling op de al bestaande horeca in Woerden. „Er wordt steeds meer buiten de deur gegeten", zegt Brenda de Graaf. „Als je best doet en iets neerzet zoals het hoort, dan kun je altijd succesvol zijn", denkt Smits.
De ondernemers twijfelen ook niet of gasten straks wel de weg weten te vinden naar hun restaurants aan de rand van de Woerdense binnenstad. „Wij ontvangen al onze gasten op reservering, dus mensen kiezen heel bewust voor een avondje uit bij 't Zusje", zegt Smits. Hoewel het nog twee maanden duurt voordat de vestiging in Woerden open gaat, staan er al reserveringen voor bijna 250 gasten. Ook Brenda en Michiel de Graaf hebben het volste vertrouwen in hun bistro. „We geloven er in", zegt Brenda. De twee erkennen wel dat het hard werken wordt om er succes van te maken. Michiel de Graaf: Maar dat hebben we bij De Florijn ook gedaan en dat zit gewoon in ons dna."

Bron: AD Groene Hart 26 januari 2019

Nieuwjaarsduik Nieuwerbrug

Nieuwerbrug - Het is inmiddels een ware traditie geworden; de Nieuwjaarsduik in Nieuwerbrug. Ook bij het begin van 2019 heeft een behoorlijk aantal sportieve enthousiastelingen op 1 januari een frisse duik genomen in de Oude Rijn om daarmee het nieuw jaar in te luiden.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 9 januari 2019

Extra AED in Nieuwerbrug

Nieuwerbrug - De projectgroep HartVeiligWonen streeft er naar om binnen 150 meter van iedere woning een AED voorhanden te hebben. Nu is het zo dat er binnen verschillende bedrijven een AED hangt, maar deze is buiten werktijden niet altijd voor algemeen gebruik beschikbaar. Het is van levensbelang dat in geval van een hartstilstand er binnen 6 minuten iemand met een AED ter plaatse is. In Nieuwerbrug hangt er al enige tijd een AED bij het Wierickehuis. Sinds vorige maand hangt er ook eentje op het schoolplein van basisschool De Brug aan de Burgemeester Bruntstraat. De kast werd beschikbaar gesteld door de Nederlandse Hartstichting. De EHBO-Vereniging Nieuwerbrug stelde z'n AED beschikbaar voor de tijden dat deze niet wordt ingezet bij een evenement. En de basisschool stelde de locatie beschikbaar. Heeft u interesse om een reanimatiecursus te volgen, dan kunt u contact opnemen met Emile Hogendoorn, telefoon 06-43901332.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 9 januari 2019

Stef Ekkel bij Koningsdag

Nieuwerbrug - Oranjevereniging Prinses Juliana, TAP evenementen en Hugo Beijeman hebben als organisatie van Koningsdag 2019 de bekende Nederlandse artiest Stef Ekkel weten te contracteren. Hij scoorde vele hits, werd onderscheiden met vele prijzen, genomineerd voor een Edison en ontving gouden platen voor onder andere 'De Woonboot' en 'Liever te dik in de kist'. Op het podium weet Stef van elk optreden een feest te maken. Het complete programma krijgt de komende maanden vorm.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 9 januari 2019

Toneelklup Animoso met nieuw stuk op de planken

NIEUWERBRUG - De leden van de Nieuwerbrugse toneelklup Animoso hebben maanden lang het toneelstuk 'Familie Postma aan de Costa' ingestudeerd. Na de vele repetities zijn ze nu klaar om het stuk op de planken te brengen. Dat gaat gebeuren op 9,15 en 16 februari in het Wierickehuis aan de Graaf Albrechtstraat. Kaarten kosten 10 euro per persoon en zijn te bestellen via de website. ticketview.nl

Bron: AD Woerden 8 januari 2019

Pollepelmenu bij De Florijn

NIEUWERBRUG - Onder de naam Tour déja vu Culinair zet De Florijn volgende week nog één keer het menu op de kaart, waarmee het restaurant in 2015 de Gouden Pollepel won. Ondernemers Michiel en Brenda de Graaf waren in 2011 ook al de winnaar van de culinaire prijs die deze krant jaarlijks uitreikt. „Maar dat we die daarna weer zouden winnen, was toch wel een extra kroon op ons werk", laat het ondernemersechtpaar weten. Daarom kunnen gasten van woensdag 9 tot en met woensdag 16 januari het 3-gangenmenu proeven dat door de recensent met een 8,7 werd beoordeeld.

Bron: AD Woerden 5 januari 2019

Teleurstelling over aanpak van Korte Waarder

NIEUWERBRUG - De Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug (WIN) is teleurgesteld in de gemeente als het gaat om de reconstructie van de Korte Waarder. Zoals het er nu naar uitziet wordt de verbinding tussen de Hoge Rijndijk en de Molendijk op zijn vroegst in het najaar aangepakt. „Volgens de aanvankelijke plannen had de weg nu zo'n beetje fonkelnieuw klaar moeten zijn, maar het zal nu nog een jaar tobben blijven", sombert de WIN. Bij de technische uitwerking kwam aan het licht dat de kabels en leidingen in de ondergrond een groot risico vormen. Ook blijkt het realiseren of aanpassen van de pas-seerplaatsen een gecompliceerde klus te zijn.
Maatregelen
Dit laatste heeft te maken met de hoge grondwaterstand en de huidige damwanden die voor groot deel onder de huidige rijbaan steken. In 2015 nam de gemeente de Korte Waarder ook al onder handen. De maatregelen moesten leiden tot een verbetering van de veiligheid. Aanvankelijk wilde de gemeente deze smalle weg tussen de Hoge Rijndijk en de Molendijk reconstrueren, maar daar ontbrak toen het geld voor. Daardoor bleef het bij een bescheiden herinrichting die de parkeer- en passeermogelijkheden moesten verbeteren en trillingen voorkomen. Op doordeweekse dagen is het hier altijd druk, omdat veel Woerdenaren de weg gebruiken als sluiproute. Dit leidt tot grote ergernis van de dorpelingen. Er geldt weliswaar een spitsverbod, maar in de praktijk is dat niet meer dan een papieren tijger: de politie controleert niet of nauwelijks op de naleving van het verbod.

Bron: AD Woerden 3 januari 2019

Raad akkoord met woningbouw op Bunnik-terrein

Nieuwerbrug - De gemeenteraad is in de laatste vergadering van 2018 akkoord gegaan met het bestemmingsplan Weijpoort 20-21C. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de transformatie van het zogenoemde Bunnik-terrein naar een nieuw woonwijkje.
De uitvoerige behandeling in de commissie Ruimte werd in de raad nog even voortgezet aan de hand van twee ingediende amendementen. Het eerste amendement, ingediend door SGP en GroenLinks, werd toegelicht door Henk van der Smit. Kern van het amendement was dat de inhoudsmaat van de woningen wordt vergroot naar 750 m3 (zoals eerder was opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan) in plaats van de 650 m3 die in het vast te stellen plan wordt gehanteerd. De verruiming van de inhoud biedt de ontwikkelaar de gelegenheid de woningen met een aanzienlijk betere c.q. lagere ener-gieprestatiecoëfficiënt (EPC) te realiseren.
Het tweede amendement van CDA en SGP riep op om in het oostelijk deel van het plangebied de goot- en bouwhoogte te maximaliseren op 4,5, respectievelijk 10 meter. Jan van Rooijen (CDA) verdedigde het amendement door een historisch overzicht te geven van de ontwikkeling van de locatie sinds 1930 en de relatie van het gebied met de bebouwing in de omgeving. De voorstellen leidden niet tot heel veel discussie en ook wethouder Jan Leendert van den Heuvel vond ze uitvoerbaar. Hij riep de raad wel op beide amendementen aan te nemen gezien de samenhang. Hij gaf daarbij overigens aan dat het wellicht niet echt nodig is de maximaal toegelaten inhoud aan kubieke meters te benutten. Na de beantwoording gaven de raadsleden unaniem hun steun aan de amendementen en dat gold ook voor de vaststelling van het bestemmingsplan.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 3 januari 2019
Pin It