Nieuwerbrug helpt elkaar
NIEUWERBRUG - Er komen een paar rare en misschien ook wel zware weken aan. Twee betrokken Nieuwerbruggers, Michel en Pepita, hebben een WhatsApp-groep gemaakt: Nieuwerbrug helpt elkaar. De app is voor vraag en aanbod, voor mensen die even hulp nodig hebben en mensen die even een handje kunnen toesteken. Het telefoonnummer voor aanmelden is 06-14385933 (Michel).
Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 18 maart 2020
Toekomst voor dagwinkel in Nieuwerbrug
NIEUWERBRUG - Kijk op Bodegraven-Reeuwijk gaat in gesprek met ondernemer Maarten Eggenhuizen en hoort hoe een ondernemer met een staalbedrijf, een chemieonderneming en een vastgoedbedrijf in de zorg en de dagbesteding terecht komt.
In de kleine kernen is het moeilijk om een supermarkt rendabel te maken en te houden. De klantenkring is klein en de prijzen zijn, als gevolg van die kleine klantenkring, hoog en dus niet te vergelijken met die in de grote supermarktketens. Toch ziet Maarten Eggenhuizen het helemaal zitten in Nieuwerbrug.
VASTGOED EN ZORG
De dagwinkel die er was, is geruime tijd geleden gesloten. Er lag een uitdaging voor iets nieuws. Maarten is eigenaar van een holding waarin een staal- en chemiebedrijf zijn ondergebracht. Sinds kort hoort daar ook een vastgoedbedrijf met aankoop en verhuur van woningen en zorgpanden bij.
Hoe komt iemand vanuit de 'harde' sector in de zorg terecht? "Mijn ouders zitten beiden in de zorg," vertelt Maarten. "Mijn moeder heeft lang in de (thuis-) zorg gewerkt en kon slecht tegen de strakke planningen en het noodgedwongen gebrek aan tijd voor de echte zorg en aandacht voor mensen."
Daarnaast vindt Maarten het schrijnend als een echtpaar gescheiden moet worden omdat een van hen naar een verpleeg- of verzorgingshuis moet. Het bracht hem ertoe om met zijn vastgoedbedrijf
echtparenkamers in tehuizen aan te kopen en ook de vrijkomende woningen van deze mensen. De kamers verhuurde hij aan de ouderen en hun woning verhuurde hij aan expats. Komt na het overlijden van de partner een alleenstaande oudere terug uit het verzorgingshuis, dan kan hij/zij terug in de eigen woning. "Zo maak ik het verhuizen draaglijker," aldus Maarten. "Ik heb ook ruimte om hun meubels op te slaan en kan ze terugplaatsen in de oorspronkelijke woning."
DAGBESTEDING
Omdat zijn moeder nog steeds erg veel vrijwilligerswerk doet in de zorg, kwam ook het onderwerp dagbesteding voorbij. De ondernemer had de combinatie snel gemaakt: een kleine supermark (dagwinkel) voor een groot deel gerund door medewerkers die via Ferm Werk of bijvoorbeeld Philadelphia en Quintus een dagbesteding nodig hebben of met een afstand tot de arbeidsmarkt proberen te herintegreren.
ONTMOETINGSPLEK
De dagwinkel krijgt een dubbele sociale functie, want ook de inwoners en bezoekers van Nieuwerbrug hebben hier straks een ontmoetingsplek aan. Buiten komt een terras met fietsoplaadpunt in samen-werking met de snackbar bij het Wierickehuis en binnen komt een zithoek/ coffeecorner voor de klanten. Het bestuur van het Wierickehuis is erg enthousiast. Maarten: "De winkel krijgt niet alleen een gezellige functie, maar ook een gemoedelijke uitstraling. Als je binnen komt, ruik je de vers klaargemaakte dagschotels en het gebak en de kleurstelling van de inrichting doet warm aan."
Het interieur is nu nog een puinhoop, maar met alle medewerking van vrijwilligers en bedrijven uit Nieuwerbrug, die zich soms zelfs uit zichzelf aanbieden, moet de opening op 8 april lukken. Binnenkort wordt met Van Tol als leverancier van de producten een overeenkomst gesloten en kan het assortiment bepaald worden. De keuze zal minder zijn dan in een grote supermarkt, maar alles is er. "Drie soorten betaalbare soep is belangrijker dan tien soorten te dure soep in de schappen," aldus een enthousiaste Maarten, die veel (avond-) uren in de verbouwing en renovatie van het pand steekt. De Nieuwerbrugger kijkt erg uit naar weer een supermarkt in het dorp met ruimere openingstijden dan voorheen.
OPVANG KINDEREN
In de supermarkt en dagbesteding 'de Dagwinkel' kunnen kinderen opgevangen worden van woensdag 18 maart tot en met vrijdag 20 maart. Dit is voor ouders die in de eerste week van de sluiting van de scholen opvang nodig hebben. Meld je kinderen aan via tel. 085-0608449. Locatie: Graaf Albrechtstraat 3, Nieuwerbrug aan den Rijn.
Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 18 maart 2020
Maak Nieuwerbrug schoon!
NIEUWERBRUG - Nederland Schoon organiseert op zaterdag 21 maart de Landelijke Opschoondag en natuurlijk doet Nieuwerbrug weer mee! De schoonmakers starten op 21 maart om 10.00 uur op het pleintje bij het Wierickehuis. Daar zijn hesjes, handschoenen, prikkers, emmers en vuilniszakken. Melvin Zaal is de coördinator. Laat het snel weten, als je mee wilt doen, dan zorgt hij voor voldoende matenaal: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ook als je maar een uurtje kunt helpen, ben je van harte welkom! Tenslotte maken vele handen licht werk en dat is nodig. De opruimdag stopt om ongeveer 12.00 uur.
Daarna kun je nog gezellig napraten en samen iets drinken met wat lekkers in het Huis van Alles. Meer info: www.zwerfafvalchallenge.nl
Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 11 maart 2020
'Slim stoplicht' van tafel in Nieuwerbrug
NIEUWERBRUG - 'Erg slap' en 'gezocht'. Dat vindt Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug (WIN) van de argumenten die gemeente en provincie aanvoeren om het verkeerslicht in het dorpshart niet te laten reageren op aankomend autoverkeer.
De werkgroep had erop aangedrongen het licht automatisch op rood te laten springen als automobilisten te hard komen aanrijden. Verkeer dat zich aan de maximumsnelheid houdt, zou wel kunnen doorrijden, tenzij er overstekers zijn. Maar Zuid-Holland en Bodegraven-Reeuwijk voelen er niets voor. „Heel jammer dat hieraan geen gehoor wordt gegeven", laat de teleurgestelde WIN weten.
Provincie en gemeente baseren hun besluit op een Tilburgs experiment, waarbij het stoplicht zou leiden tot kop-staartbotsingen. Volgens de WIN is dat onzin en slaat dit experiment niet op de Nieuwerbrugse situatie. „Wij voelen ons goedkoop en arrogant afgepoeierd."
Toch ziet de WIN ook goed nieuws: de gemeente en de provincie hadden het plan om het verkeerslicht en de flitspaal op de N459 ter hoogte van de tolbrug weg te halen. Dat is nu van tafel.
Bron: AD Woerden 4 maart 2020
Martien Meiland in Fort: 'Erg hè?'
Martien Meiland heeft zijn Franse chateau even verruild voor Fort Wierickerschans in Bodegraven, waar hij werkt aan opnamen voor Cash or Trash: 'Erg hè?'
Martien Meiland maakt op Fort Wierickerschans opnames voor het nieuwe seizoen van SBS-programma Cash or Trash. Een kijkje achter de schermen bij de extravagante tv-ster, wiens gilletjes over het terrein schallen. „Moet je luisteren, ik heb nog nooit van dit fort gehoord." In een tot productieruimte omgetoverd vertrek op Fort Wierickerschans wordt op de late vrijdagmiddag nog noest gewerkt door de makers van het programma. „Nog even geduld hoor, Martien is bijna klaar met de opnamen", zegt een vrouw van het tv-programma. Gehaast komt een cameraploeg van SBS Shownieuws binnen. „De weg was afgezet! We moesten helemaal door dat dorpje (Nieuwerbrug, red.) rijden", verklaart de presentator.
Kindergrammofoonplaat
De inmiddels beroemde Meiland (58) is hier de hele week bezig geweest met opnamen voor het tweede seizoen van Cash or Trash. Als presentator van dat programma ontvangt hij gasten die bijzondere objecten hebben meegenomen. Taxateurs bepalen of die waardevol (cash) zijn of niet (trash). Na afloop van de opnames heeft Meiland even tijd om met de pers te praten en foto's te maken.
De opnameruimte is zo'n vijftig meter verderop, aan de andere kant van het plein, in het zogeheten Kruithuis. Er lopen wat mensen naar buiten. De opnamen zijn klaar. Meiland komt naar buiten. „Haaallloooo", begroet hij ons op karakteristieke wijze. De excentrieke Noordwijker - nette grijze haren, sjaal om zijn tengere gestalte - laat ons het eeuwenoude Kruithuis binnen.
Onder de prachtige gewelven staan allerlei spullen tussen de opname-apparatuur: een oud brommertje, een glazen krokodil, vermoedelijk Chinees porselein. Meiland komt naar binnen en staat Shownieuws amicaal te woord. Daarna wendt hij zich tot zijn bezoek. Charmant schudt hij ons (verslaggever en fotografe) de hand. „Moet je luisteren, ik ben groot fan van het AD. Ik kijk elke ochtend eerst naar het Kijkcijferonderzoek, en dan gelijk naar de app van AD. Kijken wat Angela (de Jong, red.) over me te melden heeft."
Het tweede seizoen van Cash or Trash begint vanavond. De extravagante presentator is enthousiast over de objecten die hij onder ogen heeft gekregen. „Iemand had een kindergrammofoonplaat uit 1920, die hij ooit van zijn tante had gekregen. Nog helemaal in goede staat, enig. En oh ja! Er was ook zo'n kermisapparaat. Met van die munten die eraf vallen, heel leuk. En dit schilderij... moet je voelen! Het is gewoon echt!"
Het tv-fenomeen is van huis uit interieurontwerper. Voor sommige voorwerpen heeft hij dan ook al direct een doel of bestemming bedacht. „Maar iets meenemen naar de chateau, dat doe ik natuurlijk niet."
Meiland is buiten de camera's om exact de Martien van het Franse chateau, waar hij samen met Erica, hun dochter Maxime met haar twee jaar oude dochter Claire een verwaarloosd kasteel heeft omgebouwd tot een prachtige chambres d'hôtes.
Meiland maakte furore met zijn handgebaren, zijn uitspraken (wijnen, wijnen, wijnen), zijn gegil. De programmamakers schieten, zelfs na een lange week, geregeld in de lach als Meiland aan het woord is.
Meiland lijkt zich op zijn gemak te voelen in het Bodegraafse, maar kan het Fort Wierickerschans een beetje tippen aan zijn kasteel in Frankrijk? „Moet je luisteren, ik had nog nooit van dit fort gehoord. Maar weet je wat het is, het is een hele leuke locatie. Van binnen is het wel mooier dan van buiten. Het heeft een chique uitstraling. Maar ons chateau is wel heel anders, wij hebben chambres."
Tijd om de omgeving te verkennen heeft hij niet. In de opnameweek vertrekt hij 's morgens vroeg naar het eeuwenoude fort (1673) en arriveert hij 's avonds afgepeigerd in zijn hotel in Utrecht. „Gisteren was ik om half acht thuis, heb ik een wijntje genomen en ben ik naar bed gegaan. Erg hè? En vanavond komt Montana (zijn dochter, red.) eten."
Terug naar het programma. „Het tweede seizoen van Cash or Trash is beter dan het eerste", zegt de flamboyante Meiland. „Het loopt veel soepeler. En het is ook bekender. We krijgen ook meer items. Je weet nooit of het aanslaat en zo'n programma moet altijd wennen. Zo ging het ook bij Chateau Meiland." Met dat programma sleepte hij een Gouden Televizierring in de wacht.
Nieuwe Avontuur
De Meilandjes gaven eerder aan wel oren te hebben naar een nieuw ondernemersavontuur. Kort na de opnameweek werd bekend dat de familie van plan is het chateau te verkopen en terug te keren naar Nederland: ze hebben hun oog laten vallen op een riante villa in Hengelo.
Of het optuigen van een bed and breakfast in het Groene Hart ooit een optie was? Martien, druk gebarend: „Moet je luisteren, de Randstad is vreselijk. Al die files, oh! Je merkt het al vanaf Schiphol." De spraakwaterval hapert even. Zijn handen bewegen, Meiland staat een beetje in een T-rex-houding. „Heb je nog meer vragen? Nee?" De fotografe is aan zet. „Van mij ben je nog niet af', zegt ze. Er klinkt een gil: „Aahhhh!"
Cash or Trash is te zien op SBS 6.
Bron: AD Groene Hart 3 maart 2020