Muziek door de straten van Nieuwerbrug

NIEUWERBRUG - Afgelopen zondagochtend klonk er al vroeg muziek door de straten van Nieuwerbrug. De Brugkerk, Bethlehemkerk en geloofsgemeenschap Willibrodus Bodegraven hielden hun jaarlijkse tentdienst. In verband met corona ging het dit jaar net iets anders. In plaats van in een tent kwamen de bezoekers bijeen in een weiland, met 1,5 meter afstand. Het thema? 'Lopen over water.' Best toepasselijk met het weer van die dag...
De familie Van der Wind had haar erf opengesteld. Bezoekers moesten zich aanmelden, bij binnenkomst werden de handen ontsmet en in het weiland stonden stokken om de 1,5 meter te waarborgen. Gewapend met stoel, regenjas en paraplu kwamen zo'n tachtig mensen bijeen om met elkaar de tentdienst te vieren. Het was een mooie samenwerking tussen drie kerken en een mooie manier om de opening van de speelweek Nieuwerbrug toch door te laten gaan. Op naar volgend jaar! Dan hopelijk weer 'gewoon' in de tent.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 26 augustus 2020

Foute kolken in oktober vervangen

NIEUWERBRUG - De nieuwe kolken in de Bruggemeestersstraat en Graaf Florisweg in Nieuwerbrug zijn afgekeurd. Door een productiefout hebben de wanden niet de gewenste dikte. Het gaat om vijftien kolken. „De kolken zijn niet helemaal recht gestort waardoor de wand aan de ene kant smaller is dan de andere", legt een woordvoerder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk uit. „Nee, het is niet nodig dat ik de naam van de leverancier noem. Die heeft de fout erkend en gaat dit op een goede manier oplossen. Voor de gemeente zijn er geen kosten verbonden." De vervanging staat gepland voor oktober.

Bron: AD Woerden 21 augustus 2020

Dorpsgedicht

door Ruud Kooistra

Tien luiken, tien kernen
We zetten ze een voor een open
Om oog-luikend goed
De dorpen te leren kennen

De kanonnen van Nieuwerbrug

Een land van klei en veenmoerassen, wildernis alom
Een riviertje tussendoor, men wil van noord naar zuid
Voor boeren en landarbeiders een brug
Huizen, een nederzetting, kapel
Meer leven, hard nodig, een nieuwer brug

Handel en nijverheid bloeit, te land en over water.
Een bakker, slager, houthandel, een herberg met een paard
De nieuwe brug wordt Tolbrug, men moet ervoor betalen
Het dorpje Nieuwerbrug, centrum van handel en nijverheid
Van heinde en ver komt men hier producten halen

Op 't kruispunt van oorlog en vrede
Schiet er in Nieuwerbrug veel voorbij
Plunderingen, branden, moordende troepen zien hun kans
Kanonnen en bommen, dood en verderf
Militair uitvalspunt, fort Wierickerschans

Nog altijd betaalt men tol, dankzij brug's roemrucht verleden
Het nieuwe Nieuwerbrug, met Bruggemeesters' college
Kanonnen beschermen nu brug, kerk en inwoners
Interessant, de geschiedenis, belangrijk om te weten
Hoe het allemaal in Brandschouwerij Nieuwerbrug begon.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 19 augustus 2020

Nieuwerbrug bouwt wel gewoon hutten

NIEUWERBRUG - Toen Ad Neuteboom met het idee kwam om dit jaar de huttenbouw van de Speelweek Nieuwerbrug naar de kinderen toe te brengen werd het bestuur direct enthousiast. Wat een geniaal idee'.

Via Verweij Houttechniek, waar Ad werkt, werden bouwpakketten geregeld en het bouwen kon beginnen. Ruim vijftig kinderen hadden zich van tevoren opgegeven en op 8 augustus waren alle bouwpakketten verdeeld. De kinderen hadden toen een volle week om een paleisje te maken. Het was de bedoeling dat de kinderen hun fantasie de vrije loop lieten gaan. "En dat hebben we geweten," vertelt Robert van den Berg van Speelweek Nieuwerbrug.
HET JURYRAPPORT
Op 15 augustus is het bestuur van Speelweek Nieuwerbrug met (bak) fiets met lekkere dingen, bouwhelmen, twee knotsgekke keurmeesters met hoge hoed en een bijzonder juryrapport op pad gegaan om de hutten te bekijken. De jurering ging aan de hand van een bijzondere checklist. Vragen als 'kan er een olifant in je hut?' 'heb je een paars dak?' of  'heb je een poster van een aap in de hut?' waren blijkbaar erg belangrijk voor de keurmeester. Maar ook criteria als de stevigheid, verfskills en timmerskills werden getoetst. De stevigheid werd uitvoerig getest door keurmeester Ad, maar alle hutten bleken zeer stevig of zelfs aardbevingsbestendig.
"De kinderen hebben zich erg uitgesloofd," vertelt Robert. "We hebben hutten gezien met een veranda, een zwembad (of was het de zee?), een theater, een tipi, een hut met een barretje erin en hutten met de mooiste kleuren. We werden elke keer weer verrast door de creaties van de Nieuwerbrugse jeugd. Er is door veel kinderen geslapen in de hut, de speelweek is nagespeeld en er is zelfs een bonte avond gehouden. En als kers op de taart was er bij één adres een kleine huttenverbranding." Als dank voor de inspanningen had Speelweek Nieuwerbrug een aandenken gemaakt en heeft de Dagwinkel voor alle kinderen een pakketje met lekkere dingen gesponsord.
SUPERLEUKE DAGEN
Het bestuur van de Speelweek Nieuwerbrug is heel trots op de kinderen van Nieuwerbrug, maar ook op de bijzondere medewerking met keurmeester Ad Neuteboom van Verweij Houttechniek. En natuurlijk op de bereidheid van de bestuursleden en sponsor die dit mooie evenement mogelijk hebben gemaakt. De jurering is terug te kijken via YouTube en BR6. Uiteraard zijn er vele foto's gemaakt die later via de site van de Speelweek beveiligd worden gedeeld. Robert sluit af: "Het waren superleuke dagen, maar we hopen volgend jaar gewoon weer een huttendorp te maken op het Speelweekterein. We hebben volgend jaar een bijzonder jaar, dus het bestuur van Speelweek Nieuwerbrug gaat al snel aan de slag om het heel speciaal te maken. Hou ons in de gaten!"

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 19 augustus 2020

Bouwpakketten van Speelweek Nieuwerbrug zijn afgeleverd bij de kinderen

NIEUWERBRUG - Toch nog huttenbouwen in Nieuwerbrug. Op initiatief van Ad Neuteboom van Verweij HT in samenwerking met Speelweek Nieuwerbrug is de actie 'Huttenbouw in de tuin' afgelopen zaterdag officieel gestart. En er wordt nu al volop gebouwd. Als je door Nieuwerbrug loopt, hoor je de hamers al slaan.
Zaterdag 8 augustus hebben maar liefst 47 kinderen verdeeld over twintig adressen één of meerdere bouwpakketten hout of karton gekregen. Voor de allerjongsten een hut van karton en voor de oudere kinderen een hut van hout. Een simpel bouwpakket met officiële bouwtekening. Het is nu aan de kinderen om er iets moois en uitgebreids van te maken. Alles is geoorloofd. Verven, extra pallets eraan maken, vlaggen erop, inkleuren en wat je verder ook maar kunt verzinnen. De kinderen hebben in ieder geval een volle week de tijd om hun fantasie de vrije loop te laten gaan.
Op 15 augustus gaat het bestuur van de Speelweek op pad om de bouwwerken te beoordelen. Via een hele bijzondere scorelijst zullen Ad Neuteboom en het speelweekbestuur de hutten bekijken en onderzoeken. En natuurlijk krijgt iedereen een mooi cadeautje en wat lekkers voor de moeite.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 12 augustus 2020

Anders bekeken door Hennie Stolwijk

De tolbrug

Een van de raarste fenomenen binnen onze gemeentelijke grenzen: de tolbrug in Nieuwerbrug. Passeren met een auto kost twee kwartjes. In vervlogen tijden gold tol als belastingheffing. Maar dat is voorbij, dat heet vooruitgang.
Er is nog maar één tolbrug in ons land. Tolheffing kennen we verder bij de Kiltunnel nabij Dordrecht en de Westerscheldetunnel in Zeeland. Wij bekostigen de infrastructuur vooral via de wegenbelasting en accijnzen en heffingen op brandstof. Automobilisten in Zuid-Holland betalen sowieso het meest vanwege een provinciale toeslag. De geschiedenis van de tolbrug in Nieuwerbrug gaat terug tot 1651, toen een brug over de Oude Rijn voor betere verbindingen moest zorgen. Waarom deze toltraditie in stand wordt gehouden, mag Joost weten, maar het slaat natuurlijk nergens op. Wat is er leuk of nostalgisch aan, als je bij het passeren van een brug door een te smal straatje twee kwartjes moet betalen? Een buffer tegen sluipverkeer zal het ook niet zijn. En bij toeristen krijg je ook vast niet de handen op elkaar. Al zouden ze kunnen denken dat hen veel moois wacht: "Nieuwerbrug is een dorp dat uitblinkt in schoonheid en authenticiteit. Je wordt verrast door de sfeer van het dorp, straten die zich vullen met de gezelligheid van verzorgde bloembakken en goed onderhouden groen. De bestrating van oude klinkers in het hart van het dorp benadrukt de sfeer rondom de verlichte Tolbrug, de Brugkerk en de Onafhankelijkheidstoren. Rondom dit dorp vind je veel historisch erfgoed." Echt, iemand heeft dit verzonnen en gepubliceerd: de tekst is ontleend aan de website BuitengewoonBodegra-ven-Reeuwijk.nl, bedoeld om onze gemeente te promoten. Kinderlijker prietpraat vind je niet gauw. Als toeristen zich op basis van dit wonderlijke proza al geroepen voelen Nieuwerbrug te bezoeken, moeten ze bij het passeren van de tolbrug ook nog eens de portemonnee trekken. Menigeen zal zich bekocht voelen.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 12 augustus 2020

Mijn bruggetjes brengt de menselijkheid terug

NIEUWERBRUG - "We lopen effe achterom," Boy Westhof gaat vóór naar de achtertuin aan de Oude Rijn. Hij is brugwachter van de brug in Nieuwerbrug, de laatste particuliere tolbrug in Nederland. "Ik zit hier letterlijk 24/7. Dan heb je wel effe een ander leven."
"Ik ben begonnen omdat mijn ouders slecht werden," vertelt Boy onder het genot van een kop filterkoffie. "In 2015 heb ik het overgenomen. Ik ben in Nieuwerbrug opgegroeid en ben altijd kind aan huis geweest bij de brug. Mensen noemen mij nog steeds 'kleine Jantje' naar mijn vader." Het brugwachterschap is een machtig mooi beroep, vindt Boy. "Het is mijn lust en mijn leven. Maar je geeft er ook wat voor op."
ALTIJD BIJ DE BRUG
Standaard ligt de tolbrug omlaag. Voor elke auto die wil oversteken vraagt hij 50 eurocent. Voor elke boot die langskomt vraagt hij 1,75 euro. Boy staat op, doet handmatig de hekken dicht en hijst hij de brug op. Zolang er verkeer oversteekt en er boten varen, kan hij dus nooit weg. "Je zit hier altijd gebonden en je hebt weinig rust. Je neemt een slok koffie en je kan weer opstaan," zegt hij.
Dat is soms zwaar, vooral voor zijn gezin. "Voor mijn kleine meid is het moeilijk dat we nooit weg kunnen. We kunnen bijvoorbeeld nooit een dagje naar een pretpark. Ze moet dus haar eigen leren vermaken. Aan de andere kant..."

Pèèèp. Er ligt een boot voor de brug om Boys verhaal kracht bij te zetten. De brugwachter loopt rustig naar de brug en draait hem open. Terwijl hij een praatje maakt met de schipper, hengelt hij met een klomp de tol binnen. De boot gaat voorbij en de brug kan weer dicht. "Groetjes!"
KLEINE MENSELIJKHEID
Niet alleen met de schippers, ook met de automobilisten maakt Boy een praatje. "Dat is het mooie van dit beroep. De meesten ken ik, die wonen in de buurt. Maar soms raak je aan de praat met een onbekende. Laatst bleef een schipper voor een bak koffie. Hij voer op de Rijn in Duitsland. We hebben twee uur van eikaars verhalen zitten genieten."
Bij terugkeer in de tuin heeft Boy zijn enthousiasme voor zijn baan alweer gevonden. "Voor mij is iedereen gelijk," vertelt de brugwachter. "We zijn allemaal anders qua karakter, maar we zijn ook hetzelfde. Mijn bruggetje brengt de menselijkheid terug."
Terwijl het water rustig tegen de kade klotst, staat Boy alweer langzaam op. "Aan een golfje kan ik zien of er wat leg of niet. En elke boot is nieuw." Hij wijst naar het water. "Moet je kijken wat eraan komt! 75 jaar gevaren, oud Scheveningen. Fantastisch!"
LEKKER OUWERWETS
Als laatste particuliere tolbrugwachter van een handmatige brug kan Boy niet anders dan houden van het oude ambacht. "Wat ouwerwets is, moet je ouwerwets houden. Een vlaggetje maakt een standbeeld niet mooier," zegt hij. "Bovendien geven de centjes sjeu aan het varen. Daarom heb ik ook geen pin. Ik heb liever de volgende keer een euro dan gelijk een tikkie."
Niet alleen de techniek, ook het varende publiek is veranderd. "De liefde voor het prutsen aan een bootje is eruit. De jeugd vaart niet meer met stinkende oliemotoren. Mensen willen liever kant-en-klaar varen." En dat betekent ook een ander publiek, die niet allemaal weten hoe je netjes moet varen. "Vooruit varen kunnen we allemaal, dat is een kwestie van gas geven. Maar goed varen is veel anticiperen. En daar komen mensen ervaring voor te kort," zegt Boy. "Ze hebben het gevoel dat ze in een auto zitten, maar op het water kun je veel minder snel manoeuvreren."
Voor de brug ligt alweer een nieuwe boot. Boy ziet het gelijk: toeristen. "Dit zijn de gevaarlijksten," zegt hij terwijl hij zich klaarmaakt. "Ze huren een boot van 20 meter, maar hebben nog nooit gevaren." Prompt heeft de schipper moeite met afduwen van de kant. Boy geeft de opvarenden toch een grote glimlach. "Ze bedoelen het niet kwaad. En ze zijn al zenuwachtig." Hij richt zich tot de boot. "Guten Morgen schone Leute!"
Tekst en beeld: Key Tengeler

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 5 augustus 2020

Ontwikkelingen werkzaamheden Nieuwerbrug

NIEUWERBRUG - Aannemingsbedrijf Van der Meer BV is met de reconstructie aangekomen bij de Hoge Rijndijk in Nieuwerbrug. De werkzaamheden aan de Hoge Rijndijk worden gefaseerd uitgevoerd, waarbij het werkgebied van de eerste fase loopt vanaf het kruispunt met de Graaf Florisweg tot Hoge Rijndijk 35. Na drie fasen eindigt het werk op het kruispunt Hoge Rijndijk-Graaf Lodewijkstraat.
Als het aanbrengen van enkele plateaus, het afwerken van de bermen en het asfalteren op de Korte Waarder zijn afgerond, is de doorgaande weg richting Weijpoort en de Bruggemeesterstraat weer toegankelijk. Het jaagpad, dat hedendaags gebruikt wordt als fietspad en niet meer om schepen voort te trekken (jagen), blijft behouden. Het wordt wel opgebroken om het opnieuw te asfalteren.

PRODUCTIEFOUT
Helaas is er een productiefout is opgetreden bij de leverancier van de kolken. De wanden van de kolken voldoen niet aan de wensen voor de dikte. Dit betekent dat de kolken in zowel de Bruggemeesterstraat als enkele in de Graaf Florisweg opnieuw vervangen moeten worden. De gemeente is zich bewust welk ongemak dit met zich meebrengt. Er wordt alles aan gedaan om afsluitingen en andere hinder te minimaliseren. Er wordt vooraf aangekondigd wanneer en waar de kolken vervangen worden.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 5 augustus 2020

Brand blijkt kampvuur

NIEUWERBRUG - De Nieuwerbrugse brandweer is zaterdagavond voor niets in de bluswagen gesprongen. Even na 22.30 uur kwam een melding dat er een boerderij aan De Bree in brand zou staan. Ter plekke bleek er een groot kampvuur te zijn gestookt meldt de brandweer op de eigen Facebookpagina. Daarop is de blusploeg onverrichter zake naar de kazerne teruggereden. In hoeverre een al te enthousiaste kampvuurstoker nog consequenties moet vrezen, was gisteren nog niet bekend. De brandweer gaat alleen rijden en zo nodig blussen, laat een woordvoerder weten. De Veiligheidsregio bepaalt of de verantwoordelijke wordt aangesproken.

Bron: AD Woerden 3 augustus 2020
Pin It