Elke minuut telt na een hartstilstand

NIEUWERBRUG - Het kan zomaar ineens gebeuren. Een buurtbewoner of een goede vriend die in de bloei van zijn of haar leven getroffen wordt door een hartstilstand. Dan is een reanimatiecursus geen overbodige luxe. Hier leer je niet alleen hoe je moet reanimeren maar ook hoe je een AED moet gebruiken.
EHBO vereniging Nieuwerbrug heeft een donatie ontvangen van Stichting Wierickefonds. Hier hebben ze zowel nieuwe AED's als reanimatie poppen van kunnen kopen. Dit is dan ook de reden dat zij in het huidige cursusjaar vier reanimatiecursussen kunnen aanbieden, namelijk op 14 oktober, 4 november, 2 december en 3 maart. De kosten voor deze cursus zijn 15 euro per persoon. De reanimatiecursus neemt een avond in beslag van 19.30 tot 22.00 uur en is inclusief een gratis kopje koffie of thee in de pauze. Inschrijven kan via Saskia, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Onderwerpen die onder andere aan de orde komen tijdens de reanimatiecursus zijn: de oorzaken van een circulatiestilstand, het vaststellen van een bewustzijnsstoornis en ademhalingsstoornis, wat te doen als de circulatie weer op gang komt of toch aanwezig is en de mond-op-mondbeademing en hartmassage. Na de cursus kunt u een hartstilstand bij een slachtoffer vaststellen, de hulpverleningsdienst alarmeren, de reanimatie starten en de AED toepassen. Na het met goed gevolg volgen van de cursus ontvangt u ook een officieel erkend diploma Reanimatie van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). www.ehbo-nieuwerbrug.nl

 

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 30 september 2020

Tentoonstelling 75 jaar bevrijding Nieuwerbrug geopend

NIEUWERBRUG - In de aanwezigheid van een flink aantal belangstellenden heeft wethouder Odd Wagner vrijdagavond 5 september in het Wierickehuis het startsein gegeven voor de tentoonstelling 75 jaar Bevrijding van Nieuwerbrug. Misschien lijkt hiervoor de datum 5 september enigszins vreemd en afwijkend gekozen. Oorspronkelijk stond dan ook 5 mei hiervoor in de agenda, maar vanwege corona is deze tentoonstellingsopening verschoven naar een latere datum.
In de centrale ruimte en gang van het Wierickehuis is door de tentoonstellingscommissie een uitgebreide en zeer informatieve galerij ingericht met veel historisch beeldmateriaal, teksten en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en van de Bevrijding in 1945. Veel en bijzonder interessante tentoongestelde attributen, foto's en ander beeldmateriaal zijn afkomstig uit de omvangrijke persoonlijke collectie van de inmiddels 85-jarige Gijs Boer die hieraan welwillend zijn medewerking heeft verleend. In een geanimeerd gesprek met de wethouder heeft hij veel over zijn museumachtige verzameling verteld. De tentoonstelling laat veel zien over de mobilisatie, het verzet, de invloed van dit alles op het dorp, een dodelijke beschieting van een vrachtschip, verplicht werken voor de Duitsers, het voedselcomité voor Nieuwerbrug en omstreken en de bevrijders die over het Weijland aan komen rijden. De tentoonstelling is tot eind december van dit jaar gedurende de openingstijden van het Wierickehuis gratis toegankelijk.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 9 september 2020

75 jaar bevrijding van Nieuwerbrug

NIEUWERBRUG - De tentoonstellingscommissie Wierickehuis organiseert in samenwerking met de Oranjevereniging "Prinses Juliana" een tentoonstelling naar aanleiding van 75 jaar bevrijding in Nieuwerbrug.
De tentoonstelling zou aanvankelijk geopend worden op 5 mei maar door de coronacrisis hebben zij het moeten uitstellen. Nu willen ze deze belangrijke tentoonstelling toch tonen en wordt het, met inachtneming van de coronamaatregelen, officieel geopend op vrijdag 4 september om 19.30 uur door wethouder Odd Wagner. Vanaf 5 september tot eind december 2020 wordt u door middel van tekst, beeld en voorwerpen meegenomen naar de bezettingstijd en de bevrijding van Nieuwerbrug. De tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van Gijs Boer en RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Wierickehuis en het Huis van Alles.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 2 september 2020

Werkzaamheden Nieuwerbrug September

NIEUWERBRUG AAN DEN RIJN - De bouwvak is ten einde en gedurende deze periode is er hard gewerkt aan de eerste fase van de Hoge Rijndijk. Vanaf het kruispunt met de Graaf Florisweg tot ten hoogte van Hoge Rijndijk huisnummer 35 is het asfalt en de bestrating opgebroken, de kantopsluiting vernieuwd, er nieuwe bestrating gelegd en zijn kolken/putten vervangen/herplaatst.
Begin september wordt, met de uitvoering van dezelfde soort werkzaamheden, begonnen. Dit sluit logischerwijs aan op de vorige fase en zal eindigen bij het Bekenespad. Ten hoogte van huisnummers 27 t/m 33 aan de Hoge Rijndijk, zijn meerdere dwarsparkeervakken beschikbaar om te parkeren.
Zoals eerder aangegeven wordt het jaagpad van nieuw asfalt voorzien. Dit gebeurt tijdens de laatste fase van de werkzaamheden aan de Hoge Rijndijk. Hierdoor zal nog één periode van asfalteren ingepland dienen te worden. Tot die tijd is het Jaagpad niet toegankelijk.
Vernoemingswaardig is dat er een productiefout (landelijk) is opgetreden bij de leverancier bij het produceren van de kolken. De wanden van de kolken voldoen niet aan de gewenste dikte waardoor de kolken in zowel de Bruggemeesterstraat, als enkele in de Graaf Florisweg, vervangen moeten worden. De gemeente is zich bewust welk ongemak dit met zich meebrengt. Helaas is dit overmacht, maar er zal alles aan gedaan worden om afsluitingen/hinder te minimaliseren. Er wordt vooraf aangekondigd wanneer en waar de kolken vervangen worden.
Het inloopspreekuur is voor een onbekende tijdsduur komen te vervallen vanwege het coronavirus. Vragen? Neem contact op met Co Qualm via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 2 september 2020

'Alsof je een weekje vakantie mist'

NIEUWERBRUG - Robert van den Berg is nu twee jaar voorzitter van Speelweek Nieuwerbrug. "Waar normaal gesproken rond deze tijd de speelweek in Nieuwerbrug net achter de rug is, leunen we nu noodgedwongen op de bank. We hadden niets te doen. Normaal is dat niet zo erg, maar als je de leukste week van het jaar moet overslaan is dat wel een grote domper." Robert is trots op de huttenpakketten die ze hebben kunnen samenstellen voor de kinderen. "De kinderen hebben gelukkig thuis kunnen huttenbouwen. Toch voelt het dit jaar alsof je een weekje vakantie mist."
Dan maar snel vooruitkijken naar volgend jaar, meent Robert. "We hebben dan een bijzonder jaar en willen er na deze deceptie iets heel speciaals van maken. Het thema waart al een beetje rond in het bestuur en dat gaan we groots uitwerken. Eén ding is zeker: we gaan de speelweek weer organiseren."
Voor nu wensen Robert en de andere vrijwilligers van Speelweek Nieuwerbrug alle kinderen alvast een heel fijn schooljaar en de ouders weer een 'gewoon' leven. "Blijf gezond, houd je aan de regels en blijf vooral alert en kalm. Je gaat snel van ons horen!"

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 2 september 2020
Pin It