Celstraf na aanranden van vier vrouwen
Femke Rodenburg
Nieuwerbrug/Woerden - De 36-jarige Nieuwerbrugger die in 2018 vier jonge vrouwen aanrandde, moet de gevangenis in. De rechtbank veroordeelde de man tot vier maanden celstraf waarvan twee voorwaardelijk. Vier keer sloeg A.E. 's nachts toe in het centrum van Woerden. Eén van de vrouwen fietste in mei 2018 door de stad, toen ze werd aangesproken door een bestuurder van een BMW. De man vroeg haar de weg. Nadat zij de route had uitgelegd, greep de Nieuwerbrugger haar ineens bij haar kruis en reed daarna weg. Op de broek van de vrouw zat dna van de verdachte. Het kenteken dat de vrouw bij haar aangifte noemde, komt grotendeels overeen met het kenteken van de BMW waarin de man rijdt. Hoewel bij de andere drie slachtoffers geen dna is gevonden, concludeert de rechtbank door alle overeenkomsten dat de man ook verantwoordelijk is voor deze aanrandingen. Alle vrouwen waren rond de 20 jaar en werden 's nachts in de Woerdense binnenstad aangesproken. Drie keer werd de weg naar de Johan de Wittlaan gevraagd. Dat het vonnis minder zwaar is dan de strafeis komt doordat er onvoldoende bewijs is voor twee aanrandingen en omdat het vier maanden te lang heeft geduurd voordat de verdachte is berecht.
Bron: AD Woerden 28 november 2020
Vaccineren wordt de uitdaging voor 2021
NIEUWERBRUG - Huisartsen zijn leveranciers van eerstelijnszorg. Gerard Borreman heeft een apotheekhoudende huisartsenpraktijk in Nieuwerbrug. Zoals voor zo veel zorgprofessionals is 2020 ook voor hem een heel bijzonder en rommelig jaar geweest. We spraken met hem over de druk op de eerstelijnszorg, de veranderingen die door COVID-19 een vlucht hebben genomen en we blikken vooruit naar 2021.
Hoe begon het coronajaar voor jou?
"De eerste maanden van het jaar zijn voor ons altijd vrij druk, maar dit jaar was het extreem. De drukte kwam vooral doordat we moesten zoeken naar nieuwe manieren voor het leveren van zorg. Half maart kregen we vanuit de brancheverenigingen en de huisartsenposten allerlei adviezen om ervoor te zorgen dat wij onszelf zoveel mogelijk konden beschermen, bijvoorbeeld door het afschalen van spreekuren. Er kwamen allerlei richtlijnen, maar die veranderden vaak per dag en dat maakte het erg lastig. We moesten continu zoeken naar manieren om toch zorg te leveren zoals we dat gewend waren te doen. We zochten vooral naar zaken waarop we moesten letten. Immers, er zijn altijd mensen die zorg nodig hebben en die wilden we niet uit het oog verliezen."
Jouw praktijk bedient Nieuwerbrug en Waarder. Heb je veel coronapatiënten gehad?
"Enkele tientallen, maar het aantal mensen dat daar erg ziek van is geworden, valt eigenlijk heel erg mee. De toename kwam vooral in de zomer, omdat er toen werd begonnen met testen. Wij zijn tijdens de eerste lockdown eigenlijk al vrij snel weer patiënten gaan ontvangen. Wij hebben in onze praktijk veel ruimte, dus dat kon ook. En bovendien, je kunt als huisarts niet zomaar een half jaar dicht gaan of alleen maar acute dingen doen. We hebben goed gekeken welke maatregelen we moesten nemen en konden daardoor snel weer open."
Er wordt altijd gezegd dat de grootste veranderingen in tijden van crises gebeuren. Kun je zeggen dat corona jouw werk als huisarts heeft veranderd?
"Ja absoluut. Triageren werd ineens heel belangrijk en dat is het nog steeds. We moeten steeds afwegen of een patiënt misschien corona heeft. Daarnaast zijn spreekuren anders geworden. Ze vinden vaker telefonisch plaats en ook e-consulting [digitaal contact, red.] heeft een enorme vlucht genomen. Mensen sturen nu bijvoorbeeld via e-mail een foto van een huidaandoening. Dus zaken waarvoor je mensen eerst naar de praktijk liet komen, kun je nu ook op deze manier uitvoeren.
Echter, e-consulting is niet overal geschikt voor. Als iemand mij een vraag stelt, dan heb ik daar allerlei wedervragen op en dat gaat in een gesprek natuurlijk veel sneller dan via e-mail. In een een-op-eengesprek zie je ook hoe iemand non-verbale signalen afgeeft. Dit geldt eigenlijk ook voor telefonische consulten. Je ziet niet hoe iemand erbij zit en een telefonische inschatting maken, is dan gewoon lastig."
Wat betekent dit voor jou als persoon?
"Ik ben niet iemand die graag de hele dag zit te typen, maar we zien al een aantal jaren dat er een verschuiving gaande is. Ik denk dat we in de toekomst meer via de telefoon doen en dat elektronica meer ingezet wordt, zoals e-mail en beeldbellen. Dat verandert natuurlijk mijn werk. Daarnaast krijgen we sinds een aantal jaren steeds meer praktijkondersteuning. Steeds meer werk wordt door anderen gedaan, dus je bent dan als huisarts meer aan het managen en je fungeert als vraagbaak. Dat vind ik persoonlijk heel leuk. Hier in onze praktijk werken we al een aantal jaren met elektronische hulpmiddelen en dat neemt nu dus een enorme vlucht. Maar direct contact met mensen blijft toch het leukste wat er is. Als ik alleen maar achter de computer zou zitten, zou dat voor mij een enorme verarming van mijn vak zijn."
Zijn zorgvragen door COVID-19 complexer geworden?
"Vanuit de ziekenhuizen is er afgeschaald. Dat heeft ervoor gezorgd dat mensen meer thuis moeten worden verzorgd en begeleid. Vooral bij ouderen zien we dat sommigen dan tussen wal en schip terechtkomen, omdat hun mantelzorgers soms ook wegvallen, en dat kan leiden tot verwaarlozing. Mantelzorgers regelen vaak heel veel. Valt zo iemand weg, dan betekent dit voor de huisarts dat die ineens de complexe problematiek van die oudere moet gaan uitpluizen. Dus ja, die zorgvraag neemt zeker toe.
Ook de medische vraag zelf kan complex zijn. Het is niét altijd meteen duidelijk of een bepaalde klacht wel of niet coronagerelateerd is, omdat corona zich op allerlei manieren kan uiten. Soms blijkt dat onduidelijke klachten toch corona zijn. Daarnaast wordt in ziekenhuizen ook veel via de telefoon en e-consulting gedaan, wat niet altijd meteen tot duidelijkheid leidt. Patiënten gaan dan met hun zorgvraag toch weer naar de huisarts. Ook worden patiënten nu voor controles (bloeddruk) of klachten naar de huisarts doorverwezen.
De druk op de eerstelijnszorg wordt dus groter. Wij hebben die toegenomen druk tot nu toe gelukkig wel kunnen opvangen. In een Amsterdams ziekenhuis worden nu proeven gedaan om coronapatiënten eerder uit het ziekenhuis te ontslaan. In overleg met de huisartsen krijgen patiënten zuurstof en een zuurstofsaturatiemeter mee naar huis en is er dagelijks contact met de huisartsenpraktijk. Hierdoor kan de opnameduur in het ziekenhuis worden verkort, maar dit legt natuurlijk weer extra druk op de eerstelijnszorg. Als dit landelijk beleid wordt, moeten we als praktijk kijken hoe we dat gaan organiseren.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de personeelstekorten!
"We hebben in Nederland al langer een tekort aan huisartsen en doktersassistenten. Door corona valt er landelijk gezien nu veel personeel uit. Wij hebben dat in onze praktijk gelukkig nog niet meegemaakt. Maar als er iemand in je praktijk uitvalt door corona, dan heb je als huisarts een groot probleem dat niet eenvoudig oplosbaar is. Dat is de afgelopen maanden ook heel erg mijn zorg geweest. Je hebt continu de onzekerheid of je volgende week nog wel een draaiende praktijk hebt. Als blijkt dat in jouw organisatie een medewerker positief is, dan moet je in quarantaine, maar de praktijk kan helemaal niet dicht... Wij hebben het geluk dat we hier een heel ruime praktijk hebben waarin we gemakkelijk de 1,5 meter afstand aan kunnen houden. Maar 60 procent van de Nederlandse huisartsenpraktijken heeft al problemen gehad met hun personele bezetting als gevolg van corona."
Behalve de vele praktische en organisatorische aspecten van een pandemie heb je natuurlijk ook te maken met de psychische kant: de boodschap die je soms moet overbrengen of de zorgen over verdere besmetting. Hoe was dat voor jou?
"Het is onze taak om mensen daarin te begeleiden en in contact te blijven. Wat voor ons wel zwaar was en nog steeds is, is het risico om zelf besmet te raken. Niemand wil met Covid besmet raken. Dat maakt het soms best wel lastig, vooral als je op een huisartsenpost werkt. Alle huisartsen werken in principe elke maand een aantal dagdelen op een huisartsenpost. Je hebt daar vooral met acute zorg te maken (dus veel meer dan in de huisartsenpraktijk), want daar komen de heel zieke Covid-patiënten. Relatief gezien ben je daar dus veel vaker in contact met een positieve Covid-patiënt, met alle risico's van dien. Dat is dus heel anders werken."
Laten we ook even vooruit kijken. Is er al iets bekend over het vaccinatieproces en worden jullie als huisartsen daarbij betrokken?
"Alle huisartsen worden momenteel gepolst door de LHV met de vraag of wij dat zien zitten en hoe wij daarover denken. Persoonlijk denk ik dat wij prima in staat zijn om een vaccinatieprogramma uit te voeren, zeker als het gefaseerd gaat. Wij kennen de risicogroepen (in tegenstelling tot de GGD) en hebben alle informatie over onze patiënten. Maar, het moet natuurlijk wel goed en veilig georganiseerd worden en het kan een langdurig proces worden. Een en ander is ook afhankelijk van de vaccins die we zullen krijgen. Sommige vaccins moeten twee keer gegeven worden en/of bij 70 graden onder nul worden bewaard, dus dat vergt de noodzakelijke planning, logis¬tiek en faciliteiten. Mogelijk moeten we dat met meerdere praktijken en in samenwerking met de gemeente gaan organiseren. Dit gaat de uitdaging voor 2021 worden!"
Tekst en beeld: Ans van Heek
Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 25 november 2020
Green Make Over komt langs in Nieuwerbrug
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk komt op televisie. Op zondag 22 november om 15.50 uur is op SBS6 een uitzending van Green Make Over te zien. Daarin worden Ilona en Pascal uit Nieuwerbrug geholpen bij het verduurzamen van hun woning. De aflevering staat boordevol doe-het-zelftips voor het terugbrengen van het energieverbruik. Van het goed instellen van je wasmachine tot het isoleren van je kruipkelder. Ilona en Pascal helpen zelf mee in dit project. Zij worden omgeschoold tot echte klussers. Ook wethouder Kees Oskam bezoekt samen met onze energiecoaches Ilona en Pascal. Zij feliciteren hen met hun verduurzaamde woning en spreken de hoop uit dat er nog vele huizen volgen. Wil jij ook een advies over het verduurzamen en energiezuiniger maken van je woning? Vraag dan een (telefonisch of online) gesprek aan met één van de energiecoaches! Dat kan via www.bodegraven-reeuwijk.nl/energiecoach.
Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 18 november 2020
"Blij met woningbouw op voormalige bedrijfslocatie in Nieuwerbrug"
De plannen voor woningbouw op de voormalige bedrijfslocatie van Francken Metaal in het hart van Nieuwerbrug zijn gepresenteerd. Binnen het project 'Rijndijk' worden twee verschillende typen woningen gerealiseerd: aan de Hoge Rijndijk komen 2 levensloopbestendige woningen met een woon- en slaapkamer op de begane grond en aan de Korte Waarder komen 5 dorpswoningen die ideaal zijn voor starters of herstarters. Tevens wordt er extra parkeergelegenheid geschapen in de vorm van 18 (openbare) vakken. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel: "Het is een mooie invulling van een centrale locatie in Nieuwerbrug waar meer dan een eeuw Francken Metaal was gevestigd."
Het bedrijf Francken Metaal is in 2015 verhuisd vanuit Nieuwerbrug naar een nieuw en groter bedrijfspand in Woerden en sinds die tijd staan de voormalige panden er verlaten bij. Sinds die tijd is ook vanuit de gemeente meegedacht over een kwalitatieve invulling van deze achterlaatlocatie. Begin dit jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met de aankoop door de gemeente van deze voormalige bedrijfslocatie om een nieuwbouwontwikkeling door De Nieuwe Ontwikkelaars B.V. mogelijk te maken. In nauwe samenwerking met aannemersbedrijf Goudriaan-Jongerius Bouw is vervolgens een schetsontwerp voor nieuwbouwwoningen gemaakt.
Doelgroepen
Wethouder Van den Heuvel: "Ik ben blij met de extra woningen voor Nieuwerbrug, juist ook omdat het woningtypen voor specifieke doelgroepen betreffen. De levensloopbestendige woningen bieden bijvoorbeeld dorpsgenoten de kans om in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen met de gemakken van een slaapkamer op de begane grond. Op de verdieping is ruimte voor een extra hobbykamer of een slaapkamer als de (klein)kinderen komen logeren. De dorpswoningen zijn door hun omvang zeer geschikt voor starters of herstarters. Bijzonder daarbij is de zeer diepe tuin, waardoor het mogelijk is de woning in de toekomst uit te bouwen om meer ruimte te creëren als de gezinssamenstelling daar om vraagt."
De wethouder is ook blij dat de verlaten bedrijfslocatie nu wordt ingevuld en dat daarmee zo'n in het oog springende centrale plek in het dorp weer leefbaar wordt. Met een stedenbouwkundige invulling die past bij het karakter van die plek. Van den Heuvel: "Deze ontwikkeling stond hoog op het wensenlijstje van Nieuwerbrug, aanvankelijk vanwege de verkeerssituatie rond de bedrijvigheid en vervolgens vanwege de leegstaande gebouwen. Het is goed dat wij die slag nu kunnen maken."
Knipoog naar historie
De ontwikkelaar geeft aan dat bij het maken van het schetsontwerp samenspraak is geweest met de omwonenden en het dorpsteam. De architectuur van de woningen geeft een knipoog naar de historie en past qua schaal en uitstraling bij de huidige dorpse centrumlocatie. Er is inmiddels een projectwebsite gelanceerd, waar belangstellenden kunnen aangeven interesse in de woningen te hebben. Kijk op https://rijndijkwonen.nl voor meer informatie. Het ontwerpbestemmingsplan ligt ter inzage (zie bekendmakingen).
Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 18 november 2020
Oorkonde voor Djamila en Burgerkleding
BODEGRAVEN-REEUWUK - Naai-atelier Djamila Fashion uit Nieuwerbrug en Burgerkleding uit Reeuwijk hebben een oorkonde gekregen voor de meest bijzondere fairtrade-etalages in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De wedstrijd was uitgeschreven in het kader van de Eerlijke Kleding Campagne. In totaal deden daar dertien ondernemers aan mee. Ze toonden in hun etalage milieuvriendelijke en 'eerlijke' kleding en accessoires, gemaakt van biologisch geteeld katoen, bamboe of hennep. Een jury koos voor Burgerkleding, Djamila Fashion kreeg de meeste stemmen van het publiek.
Bron: AD Woerden 9 november 2020
Nieuws uit dorp en wijk
WERKGROEP INNOVATIE NIEUWERBRUG (WIN) DE KRACHT VAN EEN GEDRAGEN ACTIEGERICHTE DORPSVISIE
Precies vier jaar geleden werd onze dorpsvisie overhandigd aan het college van burgemeester en wethouders en aan de raadsleden. Hoe begon het ook alweer? Met een noodkreet! Geuit tijdens een raadscommissievergadering in maart 2016 door de Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug (WIN). De tribune was gevuld met tientallen betrokken Nieuwerbruggers. Murielle Hermsen-Facon gaf een presentatie over de knelpunten en over de oplossingen. Zij deed vooral een beroep op samenwerken. Op de vraag van een raadslid: "Heeft u het idee dat Nieuwerbrug achtergesteld wordt?" antwoordde zij: "Helaas wel, en het kan echt anders". Raadsleden kwamen op bezoek. Onze Republiek aan de Rijn leek de aandacht te krijgen die ze verdiende. Maar vrij snel merkten we dat het niet tot concrete resultaten leidde. Daarom besloot de WIN een dorpsvisie te schrijven, een visie gebaseerd op de ideeën van de Nieuwerbruggers, een inspirerende visie met een gericht actieplan en een prioriteitenlijst. Het balletje ging rollen. Nieuwerbruggers en ambtenaren werkten nauw samen om financiële middelen te vinden en concrete invulling te geven aan verschillende projecten. Informatiebijeenkomsten werden goed bezocht. In een relatief korte periode is veel geïnvesteerd in ons dorp en zijn de resultaten te zien, zowel in het sociale domein als op straat (zie bijgevoegde collage). Het is leuk om te zien dat veel van de wensen van de Nieuwerbruggers nu realiteit zijn geworden. Op de Wijde Wiericke zijn nieuwe woningen en een medisch centrum gebouwd, de Korte Waarder en de Hoge Rijndijk zijn verkeersveilig heringericht, het hart van ons dorp heeft een fraai gezicht gekregen, de supermarkt is mooi opgeknapt, twee kanonnen zijn op strategische plekken in het dorp geplaatst en bewoners ontmoeten elkaar in het Wierickehuis, langs de sportvelden of in de restaurants. Kortom, Nieuwerbrug leeft, bloeit en groeit. Niet alles mag natuurlijk op het conto van de dorpsvisie worden geschreven, maar wel veel. Het heeft namelijk een impuls gegeven aan een gelijkwaardige samenwerking tussen Nieuwerbruggers en ambtenaren, college en gemeenteraad. Deze coöperatieve houding heeft zijn vruchten afgeworpen. Onze dorpsvisie, inclusief de totstandkoming ervan, wordt door de gemeente nog steeds als lichtend voorbeeld genoemd. Op 1 januari 2022 treedt de Omgevingswet in werking en moeten alle Nederlandse gemeenten een omgevingsvisie hebben, die in samenspraak met de bewoners tot stand is gekomen. Nieuwerbrug is in dezen vooruitstrevend geweest. Het betekent echter niet dat we klaar zijn. Heeft u ideeën of nieuwe wensen om ons dorp nu of in de toekomst nog levendiger te maken? Laat het weten. Mocht u lid willen worden van de WIN of meer over de dorpsvisie willen weten, kijk dan op www.dorpenwijk.nl/nieuwerbrug.
Wanneer de krachten worden gebundeld, kunnen we veel voor elkaar krijgen. Laten we trots zijn op ons kleine, eigenwijze dorpje!