Otter gebruikt route onder A12

René Cazander
Nieuwerbrug - De faunapassage onder de A12 ter hoogte van de Enkele Wiericke nabij Nieuwerbrug werkt goed. Dat zegt Staatsbosbeheer, dat de faunapassage in opdracht van de provincie Zuid-Holiand beheert. De faunapassage A12 is in 2012 door Rijkswaterstaat aangelegd, met financiële steun van de provincie. Na de aanleg zijn er geen meldingen meer bekend van aanrijdingen met otters op de A12. Uit verspreidingskaarten blijkt dat de faunapassage een heel belangrijke schakel is voor de verspreiding van otters vanuit de zuiden van het land.
Boswachter Peije ’t Lam van Staatsbosbeheer: „De terugkeer van de otter leeft enorm in het gebied. Ik heb onlangs jonge dieren gehoord in de Reeuwijkse Plassen. Die gaan binnenkort ook weer op zoek naar een eigen territorium. Het zoeken naar deze nieuwe plekken gaat voornamelijk over land. Het water gaan ze alleen maar in om te jagen en als ze geen alternatief hebben. Goed werkende pas- seerplekken bij drukke wegen zijn voor deze soort dus noodzakelijk.” Ook gedeputeerde Berend Potjer (Natuur) is enthousiast. „Fantastisch nieuws dat de otters deze faunapassage zo goed weten te vinden. Hollandse ‘icoonsoorten’; planten en dieren die bij onze provincie horen en die graadmeters zijn voor hoe het gaat met de natuur. Hoe goed het gaat met een icoonsoort, zegt iets over hoe het gaat met de leefomgeving van die plant of dat dier. Dankzij deze faunapassage is het leefgebied voor veel dieren een stuk groter geworden.” De faunapassage bij de A12 wordt de komende tijd nog veiliger gemaakt met extra rasters. Naast otters maken allerlei andere dieren gebruik van de faunapassage om veilig te kunnen migreren, waaronder hazen, bunzingen, hermelijnen, wezels, ringslangen, salamanders, padden en kikkers.

Bron: AD Groene Hart 29 december 2020

Afronding werkzaamheden Nieuwerbrug

NIEUWERBRUG AAN DEN RIJN - Tot aan de Kerst zijn de werkzaamheden aan de Hoge Rijndijk doorgezet en afgerond. Dit bestond uit het gefaseerd opknappen van het straatbeeld door middel van het opbreken en nieuw aanbrengen van het trottoir, het opbreken van de elementenverharding inclusief het asfalteren van de rijbaan en het realiseren van parkeervakken. Tevens is het Jaagpad voorzien van een nieuwe laag asfalt. Begin december is ook begonnen aan het groenplan, door enkele bomen te verplaatsen en diverse bomen te voorzien van boomroosters. Daarnaast is er langs het Jaagpad grondverbetering uitgevoerd met als doel dat er nieuw gras ingezaaid zal worden. Hiermee is het werk in december opgeleverd en zullen in januari enkel wat restpuntjes opgepakt worden. Hieronder vallen de gootkolken waarvan eerder gemeld is dat er een productiefout is opgetreden bij de reeds geplaatste kolken in de Bruggemeesterstraat, de Graaf Florisweg, de Weijpoort en het Wierickeplein. Een planning met de te verwachte verkeersmaatregelen wordt bij de bewonersbrief toegevoegd.
Ter hoogte van het Franckenterrein gaat de uitvoerder het plateau opbreken en zal de rijbaan 'bol' aangebracht worden met trottoirkolken in de kantopsluiting. Dit in plaats van een goot met een gootkolk in het midden van de rijbaan. De reden om dit te doen is om de overgang van asfalt naar straatwerk vloeiender te maken en trillingen tegen te gaan. Tot slot wenst de uitvoerder iedereen een gezond en gelukkig 2021 toe!

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 23 december 2020

Afsluiting toerit Nieuwerbrug op A12 richting Den Haag

Vanwege werkzaamheden door de onderhoudsaannemer van Rijkswaterstaat is van maandagavond 4 januari 21.00 uur tot dinsdagochtend 5 januari 05.00 uur de toerit (nummer 13)  van de A12 ter hoogte van Nieuwerbrug afgesloten. Het betreft de A12 in de richting van Den Haag. Er wordt een omleiding ingesteld. Hulpdiensten kunnen er langs. Kijk voor de actuele informatie op rwsverkeersinfo.nl/hinder/2087751/utrecht-den-haag

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 23 december 2020

Retourmatras blijft uitbreiden

Terence Garnier
Nieuwerbrug - Retourmatras, met het hoofdkantoor in Nieuwerbrug en een fabriek in Alphen, heeft een derde fabriek in Noord-Brabant geopend. Maar daa¬mee is de expansiedrift van de matrassenrecycler nog niet gestild: in 2021 opent in Etten-Leur een vierde fabriek.
Retourmatras haalt afgedankte matrassen uit elkaar en recyclet het textiel, staal en schuim, waarvan weer nieuwe matrassen worden gemaakt. Dat recyclen gebeurt in precies 50 seconden.
Het bedrijf van directeur Nanne Fioole heeft al fabrieken in Alphen en Lelystad. In de derde fabriek in Zeeland (dorpje in Noord-Brabant) kunnen op jaarbasis 450.000 matrassen worden verwerkt. Daarmee gaat de totale capaciteit naar dik een miljoen. Een miljoen verwerkte matrassen betekent een besparing van 40.000 ton CO2 - vergelijkbaar met de uitstoot van 14.000 wagens die in een jaar tijd 15.000 kilometer rijden. Er zijn al plannen voor een vierde fabriek. „We denken dat de capaciteit richting de anderhalf, twee miljoen kan”, zegt Fioole. Die fabriek opent half 2021 in Etten-Leur. „Door een partnerschap met IKEA en Renewi is het financieel wat makkelijker om de fabrieken te bouwen.”

Bron: AD Groene Hart 17 december 2020

Vrijwilligers verrassen 90 ouderen met ontbijt

NIEUWERBRUG AAN DEN RIJN - In een tijd waar elkaar zien niet zo vanzelfsprekend is, vinden de vrijwilligers van het Huis van Alles Nieuwerbrug het belangrijk om naar elkaar om te kijken. Zij bedachten een actie waarmee zij alle vaste bezoekers toch even konden spreken en verrassen: een ontbijtjesactie waarbij zij op een veilige manier bij negentig ouderen langs de deur zijn gegaan.

Eén van de vrijwilligers had op TV een programma gezien waarbij mensen verrast werden met een ontbijtje. Toen kort daarna in een bericht van Samen voor Elkaar werd opgeroepen naar elkaar om te kijken besloot zij in Nieuwerbrug een ontbijtjesactie op touw te zetten. Samen met andere vrijwilligers ging zij om tafel en ontstond het idee om alle 90 ouderen die normaliter het Huis van Alles Nieuwerbrug bezoeken, te verrassen met een ontbijtje. In totaal haakte 14 vrijwilligers aan om mee te helpen, waarvan ook een vrijwilliger van Lots en Dots, een webwinkel die zelfgemaakte kinderkleding verkoopt en 100 euro heeft gedoneerd aan de ontbijtactie. De Dagwinkel in Nieuwerbrug heeft de actie ondersteund door de croissant te leveren en af te bakken in alle vroegte en de overige kosten werden betaald door twee fondsen.
Iedereen die een ontbijtje ontvangen heeft was zeer verrast en vond het leuk om even een praatje te maken.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 16 december 2020

'We zijn gewoon gegaan'

NIEUWERBRUG / IBIZA - Evelien Hillebrand en haar man Michel Koopman vertrokken in 2016 plotseling naar Ibiza. Ze lieten hun brocantewinkel Vroeger & Toen in Nieuwerbrug achter voor een kleinschalig hotel op het Spaanse eiland. "Iedereen was verbaasd, maar tegelijkertijd ook niet. Het paste bij ons."
Evelien en haar man zijn reizigers. Ze houden ervan nieuwe plaatsen te ontdekken en spontane dingen te doen. Voor hun brocantewinkel reden ze zomaar een weekendje op en neer naar Frankrijk om nieuwe spullen te zoeken op een markt. Toch was er een schattig hotelletje op een Spaans eiland dat hun hart had veroverd: Casa Naya. "Ondanks onze reislust keerden we hier vaak terug," vertelt Evelien. "Het was een prachtige plek en we genoten van de Spaanse cultuur. Vier jaar geleden raakten we in gesprek met de eigenaar. Hij naderde zijn pensioenleeftijd en zocht naar een stel dat zijn hotel wilde overnemen. Terug in Nederland bleef dat idee in ons hoofd zitten."
Ze hadden nog voldoende plannen met de brocantenwinkel en waren uiterst tevreden met hun mooie huis in de oude pastorie en de omliggende natuur in de gemeente. Toch konden ze het zaadje dat die zomer geplant was niet uit hun hoofd zetten. Uiteindelijk hakten ze de knoop door. "We zijn gewoon gegaan."
GROTE STAP
Maar vertrekken doe je niet zomaar. Het stel moest alles wat ze in Nederland hadden - winkel, baan bij KLM, familie, vrienden, huis - achterlaten en met hun 11-jarige dochter vertrekken naar een plek die ze alleen van vakantie kenden. Ze spraken nog niet eens Spaans! "We hebben een half jaar heen en weer gereisd om dingen te regelen. We wilden dat onze dochter haar tweede jaar van de middelbare school kon beginnen op Ibiza. Ze vond het verschrikkelijk om weg te gaan. 'Gaan jullie maar, ik blijf hier achter,' zei ze. Toen we vertrokken, kwamen we aan met alleen een koffer met kleren. De volgende dag gingen we aan het werk."
Het lijkt een recept voor een smakelijke aflevering van 'Ik vertrek!' maar dan wel een waar alles goedkomt. Het eerste jaar werkten Evelien en Michel zij aan zij met de vorige eigenaar. Die hielp met het Spaans sprekende personeel, de administratie en de overheidsprocedures. Daarna was het aan de Nieuwerbruggers. "Inmiddels kunnen we ons aardig redden in het Spaans en heeft onze dochter veel vrienden gemaakt op de internationale school We hebben ook onze eigen bedrijfsvoering neer kunnen zetten. Dat was in het begin niet altijd makkelijk. Het hotel was de eigenaar heel dierbaar en hij vond het moeilijk dat wij soms dingen anders wilden doen. Aan de andere kant had hij ook een bijzonder vertrouwen in ons. Hij kende ons hiervoor alleen van onze vakanties en toch gaf hij zijn levenswerk uit handen!"
BESTE JOB EVER
Vijf maanden per jaar is het hotel dicht en hoeft het stel alleen planning en onderhoud te regelen. Gedurende de andere zeven maanden, van april tot november, zijn ze 24/7 beschikbaar, al is er vaak ook tijd om even te zonnen of te zwemmen. "Het voelt niet als werken," glundert Evelien. "Het is namelijk de leukste job ever. Er komen alleen maar mensen met een goed humeur, die zin hebben in hun vakantie. Wij zijn helemaal weg van het eiland, dus als wij tips kunnen geven voor activiteiten of restaurants, voelt dat vooral als het delen van plezier."
De gasten in Casa Naya zijn heel divers. Er zijn gezinnen, vriendengroepen en stellen, van jong tot oud en uit de hele wereld. Vaak zijn het ondernemende types, maar er zijn er ook die voor pure ontspanning gaan. "Ibiza heeft een imago van feesteiland met alleen maar hippe clubs,, maar het heeft prachtige natuur. Je kunt hier fantastisch hiken of mountainbiken. Of gewoon genieten van het mooie weer natuurlijk."
Veel van de gasten komen uit Michels en Eveliens Nederlandse netwerk. "Veel kennissen zijn toch benieuwd hoe wij hier zitten. Dat is ontzettend leuk, het geeft een stukje vertrouwdheid, een stukje Nieuwerbrug en Bodegraven-Reeuwijk. En omdat iedereen langskomt, hoeven we onze vrienden en familie ook niet zo te missen."
SPAANS LEVEN
Het leven in Spanje is anders dan in Nederland. Het bekende manana manana heeft Evelien ook moeten ervaren. "In Nederland is het hele leven gepland. Op vrijdag vertel je collega's wat je in het weekend gaat doen en op maandag kun je daar verslag van doen. En als je uit eten wilt met vrienden, maak je een afspraak voor over drie weken. Daar begrijpt een Spanjaard niks van. En ik ook eigenlijk niet meer. Hier maak je geen plannen voor het weekend en toch blijk je op maandag heel veel te hebben gedaan, omdat alle afspraken spontaan worden gemaakt als iedereen toch vrij is."
Ook het wonen is heel anders dan in Nieuwerbrug; het is veel meer buiten. "Door het lekker weer heb je eigenlijk niet veel nodig. Wij hebben niet eens echt een huis. In de zomer wonen we in een appartement bij het hotel, in de winter betrekken we een van de kamers, die op dat moment toch leeg staan. Als gasten sliepen we altijd in kamer 10. Die ligt op het zuiden, waardoor je de hele dag de zon hebt. Daar trekken we nu in de winter graag in."
NOOIT MEER TERUG
Hoewel Evelien en Michel nog steeds enorm genieten van hun leven op Ibiza, was 2020 voor het hotel natuurlijk een erg slecht jaar. "We hebben zeven weken goed gedraaid in plaats van zeven maanden. Tijdens de lockdown mochten we de berg niet eens af. Het is heel gek, want je merkt hier niks van corona, omdat er zoveel ruimte is."
Evelien hoopt dat mensen snel weer kunnen en willen reizen, want er is niets mooiers dan gasten zien genieten. Spijt heeft ze geenszins. "We waren nooit op zoek naar zoiets. Toch ben ik heel blij dat we de kans met beide handen hebben aangegrepen. Ik denk niet dat we ooit nog terug gaan."
Tekst: Key Tengeler

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 9 december 2020

Verkoop tolvignet van 2021

NIEUWERBRUG - Autobezitters in Nieuwerburg kunnen binnenkort hun tolvignet voor 2021 aanschaffen. De prijs blijft onveranderd 5 euro. Met het vignet achter de voorruit krijgen de dorpelingen vrije doorgang op de nog enige tolbrug in Nederland. 'Vreemden' moeten bij een passage de portemonnee trekken. 'Dankzij de opbrengst van het vignet kunnen rente en aflossing betaald worden van de gedane restauratie aan de Onafhankelijkheidstoren. Daarnaast bent u met vignet herkenbaar voor de brugwachter en dat bevordert de doorstroming', laat het College van Bruggemeesters weten.

Bron: AD woerden 2 december 2020
Pin It