Woningen op locatie van Schaik

Er is een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van de plek waar nu nog Van Schaik Transport is gehuisvest in Nieuwerbrug. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de ontwikkelaars Steengoed Drie- bruggen en De Nieuwe Ontwikkelaars hebben een overeenkomst getekend om een woningbouwplan realiseren.
Het is een volgende belangrijke stap in het realiseren van de ambities van de WIN en de gemeente in Nieuwerbrug. “Weer een oude bedrijfslocatie aangepakt uit het Project Oude Rijnzone,” zegt wethouder Van de Heuvel. Op de locatie aan de Hoge Rijndijk startte de heer Van Schaik na de oorlog in 1946 zijn transportbedrijf in Nieuwerbrug aan den Rijn. De eerste transporten werden uitgevoerd met een oud legervoertuig. Het ging met name om stenen en zand voor kleine lokale aannemers in de wegenbouw. De tweede generatie richtte zich op grotere wegenbouwbedrijven en breidde
het aanbod verder uit. De derde generatie zette de groei voort. Sinds 2010, toen Van Schaik en Millenaar de handen ineen sloegen, worden de bedrijfsactiviteiten voornamelijk uitgevoerd vanuit de vestiging Oude Meer. Daardoor komt de oude locatie van Van Schaik Transport beschikbaar voor herontwikkeling. Na sloop van de bestaande constructie worden tien grondgebonden dorpswoningen gebouwd: twee ruime hoekwoningen en acht tussenwoningen. Alle dorpswoningen beschikken over een tuin en een parkeerplaats. Van de tien woningen worden acht woningen in de koopsector gerealiseerd en twee in de huursector. Aan de Hoge Rijndijk wordt het openbaar gebied aangepast, waardoor er ruimte komt voor veertien openbare parkeerplaatsen.


Het woningplan en de herinrichting is door de ontwikkelaars in afstemming met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en met het dorpsteam (WIN) tot stand gekomen. Als de procedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan is doorlopen, worden de opstallen volgens de planning aan het eind van het jaar gesloopt. Aansluitend start Goudriaan Jongerius Bouw met de nieuwbouw. Inschrijven voor het project kan via de projectwebsite: www.rijndijkwonen.nl.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 28 juli 2021

In de bonen

In Nieuwerbrug ligt museum De Koffietuin. Een oude boerderij met gedeelten uit 1610 waar van alles op koffiegebied te vinden is. In de museumwinkel zijn meer dan 25 soorten koffie te koop, waarvan sommige van exclusieve eigen import, zoals koffie uit Toradja en de “Kopi Luwak” en andere wereldberoemde soorten als de Jamaica Blue Mountain. Ook wordt het hele theeassortiment van hofleverancier Wijs & Zonen verkocht, dat zijn meer dan 100 theeën! Verder zijn er allerlei koffie gerelateerde artikelen te zien en koop, zoals serviezen maar ook onderhoudsmiddelen voor je eigen espresso-apparaat.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 14 juli 2021

De Gouden Pollepel

(H)eerlijk eten verdient meer aandacht

(H)eerlijk Eten
Half oktober vorig jaar raakte de tweede lockdown de horeca hard. Voor deze rubriek waren we net op bezoek geweest bij (H)eerlijk Eten. Publicatie van die recensie had geen zin. Maar nu pakken we de draad weer op. Kortom, de Gouden Pollepel is terug!

Hans Pfauth
Op een doordeweekse avond stappen we het lege terras van het grand café op. De uitbaters van De Florijn, die eerder in het pand huisden, verkasten begin 2019 naar Woerden en openden er Gare Pompidou. Hun plek in Nieuwerbrug werd ingenomen door gastvrouw Kim en haar man, chef-kok Mike. Kunnen zij de prestaties van hun illustere voorgangers benaderen, vragen we ons af.
Opvallend in het interieur is de jungeachtige comfortabele zithoek, naar we aannemen bedoeld voor aperatief en/of naborrelen. Het terras is omzoomd door een fraaie rode beukenhaag. Daar kunnen we net overheen kijken. Dat doen we niet, want in de andere kant ligt de doorgaande, niet al te drukke, weg.
Vooraf verschijnen op kosten van de zaak een wit- en een bruin broodje met kruidenboter en een tapenade in zongedroogde tomaat en roomkaas. De menukaart is bij de voor- en hoofdgerechten ingedeeld in de categorieën Slager, Visboer, Poelier en Groenteboer. In totaal levert dat tien voorafjes en achttien hoofdschotels op.
Van de Visboer betrekken we de avocadotompouce (€10). Die is tussen de met maanzaad bedekte bladerdeegrechthoeken rijkelijk gevuld met avocadocrème en bedekt met Hollandse garnalen. Limoen, cocktailsaus en granaatappelpitjes brengen smaakaccenten.
Kleurrijk
Uit dezelfde categorie komt gravad lax (€13), in eigen keuken bereid van Noorse zalm met gin, zout en dille. Erbij mosterdcrème, venkel-appelsalade en gel van citroengras. Zilt, fris(zuur) en evenwichtig, concluderen we. Beide gerechten zien er bovendien Instagramwaardig uit.
We zijn in een zomers vissige bui want ook beide hoofdgerechten komen van de visboer. We kiezen zwarte pasta tagliatelle (€22) met zalm, gamba’s, knoflook en groene kruiden. De vriendelijke jongeman in de bediening komt even later melden dat de met inktvisinkt gekleurde pasta niet geleverd is. Gewone, tagliatelle is wel op voorraad en die smaakt precies hetzelfde, zegt hij. We gaan akkoord en krijgen geen spijt. Krokant gefrituurde mihoen brengt een mooi structuurcontrast.
Dan zeebaars (€22) met groene asperge, avocadomousse en vadouvansaus. Drie mootjes sappige bruingebakken vis liggen in evenzovele plasjes lichtgroene mousse. Samen met blaadjes paarse Thaise basilicum, felgele dotjes saus en diepgroene bladpeterselie vormt alles een kleurrijk geheel.
Van de dessertkaart kiezen we de aardbeientiramisu (€9) met één verse zomerkoning, sinaasappel, chocoladevlokken, lange vingers en een Kaapse kruisbes. Wel aardig. Veel beter is de donkere chocoladecake met frambozenroom, pure chocolade, frambozengelei, een bol chocoladeijs en verse frambozen (€9). We eten er onze vingers bij op. Ook nu is aan de vormgeving veel aandacht besteed.
De kok heeft in alle rust kunnen werken want bij ons vertrek heeft slechts een extra stel zich aan een tafeltje genesteld. Onbegrijpelijk. Onze slotconclusie: dit restaurant verdient zeker meer aandacht.
Grauw
Aan de locatie bewaren we warme herinneringen. Decennia geleden aten we hier voor het eerst aangenaam bij ’t Grauwe Paard, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de middeleeuwen. Amsterdamse kooplieden reisden met hun koetsen, getrokken door ‘grauwe paarden’, naar Nieuwerbrug. Ook het jaagpad bracht passanten uit trekschuiten naar de herberg. In 2006 ging de uitspanning over in andere handen en volgde de naamswijziging tot De Florijn, tweevoudig winnaar van De Gouden Pollepel.
Praktisch
Adres: Weijland 82, Nieuwerbrug, telefoon 0348-507883
Internet: heerlijketen.nl
Openingstijden: maandag en dinsdag van 17.00 tot 22.00 uur (op aanvraag)
Woensdag t/m zondag van 12.00 tot 22.00 uur
Bijzonderheden: Terras, aparte zaal voor feest of vergadering

Bron: AD Woerden 3 juli 2021
Pin It