Tentoonstelling Oranjevereniging schetst een prachtig tijdsbeeld

door Ad van den Herik

NIEUWERBRUG - Zestien fraai gestileerde en geïllustreerde panelen aan de wand in het Wierickehuis vertellen het verhaal van 100 jaar Oranjevereniging Prinses Juliana. Een vereniging die zoveel meer doet én betekent voor Nieuwerbrug. „Knap wat zo’n klein clubje bestuurders voor elkaar krijgt voor het dorp.’
Het staat geblokletterd op haar oranje poloshirt: BESTUUR. 'Bedrijfskleding', want Ina Leeflang is voorzitter van Oranjevereniging Prinses Juliana. Met een beetje gespeelde afgunst kijkt de preses naar een zwartwit foto van de tentoonstelling. Daarop turen elf mannen streng in de camera. Dit elftal vormde in 1937 het bestuur. “Wij hebben nu een voorzitter, secretaris, penningmeester en een algemeen bestuurslid," somt Ina op. Ondanks die niet al te royale bezetting beschikt het kwartet bestuurders over veel slag- en daadkracht. Anders lukt het niet om jaarlijks een veelkleurig pallet aan activiteiten te plannen én uit te voeren. Want de eeuwling bereidt niet alleen de feestelijkheden rond koningsdag voor, zij organiseert het hele jaar door activiteiten: een autopuzzelrit in mei, de seniorenmiddag met oranjebitter en pannenkoeken, touwtrekwedstrijden in september, bevrijdingsfestiviteiten op 5 mei. Noem maar op. “Knap wat zo'n klein clubje bestuurders voor elkaar krijgt voor het dorp," complimenteert Judith van Heel haar bevlogen dorpsgenoten.


CACHET
Dat zou overigens niet lukken als het bestuur van de Oranjevereniging zich op zijn beurt niet gesteund wist door vele vrijwilligers, waaronder Judith zelf. Zij vormde met Jan en zoon Michiel van de Burgt de commissie die de tentoonstelling samenstelde. En die kregen op hun. beurt weer hulp van dorpelingen die bijvoorbeeld foto's beschikbaar stelden. En Janneke van Heel, de dochter van Judith, zorgde als vormgeefster voor een aantrekkelijke uitstraling. “Ik heb geprobeerd een balans te vinden tussen de feestelijke activiteiten tegenover bijvoorbeeld dodenherdenking. De vormgeving moest ondersteunend zijn aan de foto's."
Bezoek van een lid van de koninklijke familie zou nog meer cachet aan de feestelijkheden hebben gegeven. “Dat hebben we wel geprobeerd," legt Ina uit. „We hebben een brief geschreven, maar ik weet trouwens niet of we al antwoord hebben gekregen."
TIJDSBEELD
Dat lukte ook niet in 1996. Prinses Juliana komt niet naar 'Juliana', kopte de Woerdense Courant in dat jaar. Volgens het informatiepaneel wilde het bestuur het 75-jarig bestaan passend vieren in aanwezigheid van de toen 87-jarige prinses. En neem die foto uit 1923 waarop zo ongeveer het halve dorp aan boord is gepropt van vrachtschip Buiten Verwachting. "Dat zou in deze tijd niet meer mogen," lacht Judith. Maar als de overzichtstentoonstelling iets duidelijk maakt, dan is dat wel het veranderende tijdsbeeld. Tegelijkertijd vertellen de foto's en bijschriften ook het verhaal van het dorp van de laatste 100 jaar met de jarige Oranjevereniging als bindende factor in de kleine dorpsgemeenschap.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 29 september 2021

Tolbrug wordt exclusief voor inwoners van Nieuwerbrug

NIEUWERBRUG - De Tolbrug in Nieuwerbrug is tijdens de afsluiting van de A12 alleen toegankelijk voor inwoners van Nieuwerbrug. Voor doorgaand verkeer gaat de brug dicht. Op die manier wil de gemeente Bodegraven-Reeuwijk sluipverkeer uit Woerden weren. De A12 is van maandag 27 september 21.00 uur tot en met donderdag 7 oktober tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwerbrug afgesloten voor verkeer. Ook zijn de verbindingswegen en op- en afritten op dit traject afgesloten en tussen Nieuwerbrug en Reeuwijk zijn er minder rijstroken beschikbaar. Daarbij komt dat komende weken er ook afsluitingen gepland staan voor de N11, N207 en N228.
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk vreest dat de afsluiting zorgt voor drukte en sluipverkeer op de provinciale wegen en in de dorpen. In samenwerking met het wijkteam van Nieuwerbrug sluit Bodegraven-Reeuwijk daarom de Tolbrug af. Ook komen er vele verkeersregelaars in het dorp tijdens de afsluiting van de A12. Verkeer richting Den Haag wordt omgeleid via de A2, A9 en A4 en verkeer richting Rotterdam via de A2, A27 en A15. Lokaal verkeer wordt via gele informatieborden omgeleid. Rijkswaterstaat adviseert thuis te werken, buiten de spits te reizen of te kiezen voor het openbaar vervoer en waar-schuwt voor extra reistijd.

Bron: AD Groene Hart 25 september 2021

Afsluiting A12 Utrecht- Nieuwerbrug

Rijkswaterstaat verwacht van 27 september 21.00 uur tot 7 oktober 05.00 uur zeer ernstige verkeershinder op de A12 Utrecht en Reeuwijk. Vanwege groot onderhoud wordt het traject tussen Utrecht en Nieuwerbrug afgesloten. Door de slechte technische staat van de A12 is op korte termijn onderhoud nodig en kunnen deze werkzaamheden niet verder opgeschoven worden. Rijkswaterstaat waarschuwt dat verkeer rekening moet houden met grootschalige omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot 60 minuten. De rijbanen in tegengestelde richting (Reeuwijk naar Utrecht) blijven gewoon geopend.
Rijkswaterstaat vervangt het asfalt tussen Woerden en Reeuwijk over een lengte van 4,5 kilometer door dubbellaags geluidsreducerend asfalt. Daarnaast vinden ertussen knooppunt Oudenrijn en Woerden verschillende onderhoudswerkzaamheden plaats. Doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer worden zoveel mogelijk omgeleid.
Informatie over de omleidingen is te vinden via vanAnaarBeter.nl. Voor meer informatie over groot onderhoud A12: www.rijkswaterstaat.nl/al2GO . Bij vragen over werkzaamheden kan het publiek bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800- 8002.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 22 september 2021

Fort om verliefd op te worden

Peter Schilthuizen

Ooit werd het gebouwd als vestingswerk ter verdediging van Holland. Inmiddels wordt Fort Wierickerschans bij Bodegraven echter voor hele andere doelen gebruikt. Van trouwpartij tot kayaklocatie. En vergeet Martien Meiland niet!
Dit is Fort Wierickerschans nabij Bodegraven”, reageerde Martin van Tol uit Noorden als eerste op de raadplaat van anderhalve week geleden. En na hem volgden er nog velen die de plek op de luchtfoto meteen hadden herkend.
Het karakteristieke bouwwerk dateert van oorsprong uit 1673. Het werd gebouwd in opdracht van stadhouder Willem III en maakt deel uit van de zogeheten Oude Hollandse Waterlinie. Die moest Holland beschermen en een ramp zoals in 1672 voorkomen, het Rampjaar, waarin Fransen (over land) en Engelsen (over zee) de Republiek binnenvielen. Het fort werd gebouwd bij de splitsing van de Oude Rijn en de Enkele Wiericke, daar waar de Hollandse Waterlinie op z’n smalst is. Een strategische plek. ‘Het Groot Fort aan den kleine Wiericke’ is in amper zes maanden uit de grond gestampt.
Toen de Waterlinie opschoof naar het oosten werd in 1747 besloten van het fort een buskruitmagazijn te maken. Dat magazijn, het kruithuis, heeft hele dikke muren. Op het fort en in de omgeving mocht geen vuur gebruikt worden.
In de loop der jaren kreeg het fort telkens andere functies. Van bevoorradingsplek voor militairen tot interneringskamp voor buitenlandse officieren tijdens de Eerste Wereldoorlog en ook munitiekeuringsplaats. Afgekeurde munitie werd er tot ontploffing gebracht. In de Tweede Wereldoorlog was er even een afdeling van de Duitse Kriegsmarine gevestigd. En vlak na de oorlog werden er korte tijd NSB’ers en collaborateurs vastgehouden.
In 1960 verloor het fort de status van vesting. In de jaren 70 was het nog wel opslagplaats van legergoederen. In 1998 werd het fort eigendom van Staatsbosbeheer, dat op zoek ging naar weer nieuwe functies voor het fort.
En daar komen onze lezers weer in beeld. Jasper Marck (31) bijvoorbeeld, die een bijzondere band met het fort heeft De Waddinxvener vertelt: „In 2012 vroeg ik mijn allerliefste Roos van der Wilt ten huwelijk. Zij zelf kwam ook uit het Groene Hart, namelijk het dorpje Moerkapelle. Het is mijn echte jeugdliefde vanaf de basisschool de Rehoboth waar wij ons allebei in bevonden.”
„Na lang zoeken in het Groene Hart kwamen wij op deze trouwlocatie. We waren direct verliefd op het fort en op 2 mei 2014 zijn wij daar getrouwd.”
Het Fort biedt uitgebreide mogelijkheden voor bruidsparen, van de huwelijksvoltrekking tot fotosessies en van grote feesten tot een boottocht rond het fort. Jasper Marck denkt er met plezier aan terug. „We werden als sterren onthaald bij het binnenrijden door de grote poort. Vele vrienden en familie wachtten ons op bij het kuiphuis. Na een rondleiding in het kruithuis hebben we in het kuiphuis gegeten. Vervolgens hebben we een groot feest gevierd in het rechter Arsenaal. Op prachtige klinkertjes gingen de voetjes van de vloer. Met schitterende verlichting via de stijlvolle muren waanden wij ons in een kasteel. Een geweldige herinnering. Tegenwoordig werken we allebei in Gouda. Ik als fysiotherapeut en zij als arts in het Groene Hart Ziekenhuis. En af en toe gaan we nog op bezoek in het Fort!”
Martien Meiland
Behalve als ultieme trouwlocatie heeft het fort nog veel meer te bieden. Zoals bijvoorbeeld voor Albert Cool. „Met een aantal kajakvrienden van Kanovereniging De Goudse Peddel doen we elk jaar een paar keer een rondje Wierickerschans. Rechtsvoor bij de brug is een mooie steiger waar we dan pauzeren om een bakkie te doen. We varen een pittig afwisselend rondje van ongeveer 24 kilometer.”
Sinds najaar 2019 haalt het fort ook , met regelmaat de landelijke televisie. Het is namelijk gekozen als de locatie waar het nieuwe SBS6-programma ‘Cash or Trash’ van Martien Meiland wordt opgenomen. Zo kreeg een oud fort in de loop der jaren telkens nieuwe functies, raakte daardoor niet in verval en bleef zo behouden als historisch monument.

Bron: AD Groene Hart 15 september 2021

WOW! Unieke bedrijven, unieke producten. Gewoon van hier.

‘Ons concept van recyclen is wereldwijd toepasbaar’

door Marlien van Leeuwen

BODEGRAVEN/NIEUWERBRUG - Als je 37 jaar in de afvalverwerking zit, heb je tijden gekend dat je vreemd werd aangekeken als je het op verjaardagen over recyclen had. Afval was iets dat je weggooide, en niemand die erover nadacht waar dat dan zou blijven. Inmiddels staan er vier fabrieken in Nederland waar 90 procent van de ongeveer 1 miljoen afgedankte matrassen wordt gerecycled tot grondstof. Commercieel inzicht en in oplossingen denken, Nanne Fioole uit Nieuwerbrug is een man die deze talenten bezit en benut.
VERSCHILLENDE BEDRIJVEN
Nanne Fioole heeft verschillende bedrijven opgezet om zoveel mogelijk tot een circulaire economie te komen: retourneren van autobanden, meubels, tapijt en gips. Dat deed hij niet vanuit een ideologie, wel als oplossing voor het probleem van het overschot aan afval. Nanne denkt in oplossingen en is zich ervan bewust dat je niets alleen kunt doen. Hij spreekt dat ook consequent in de wij-vorm.
Nanne: "We hebben al zo lang geen ruimte meer in de grond om ons afval in op te slaan. Tijdens het verbrandingsproces komen te grote hoeveelheden CO2 in de lucht. En het tekort aan grondstoffen wordt meer en meer een feit. Veertig jaar geleden was dat allemaal nog niet aan de orde."

VOLUMINEUS EN HOOG CALORISCH
Tot zo'n elf jaar terug werden oude matrassen gestort en verbrand. Per jaar leverde dat een klein miljoen kubieke meter afval op. Matrassen zijn volumineus en hoog calorisch, wat zoveel wil zeggen dat ze groot in omvang zijn en het materiaal tijdens het verbrandingsproces enorm heet wordt. Te heet voor de verbrandingsovens, waardoor het gemengd moet worden met ander afval. Daar moest een oplossing voor komen, vond Nanne.
Inmiddels staan er vier fabrieken, waar 1 miljoen afgedankte matrassen machinaal uit elkaar worden gehaald. Er blijven verschillende grondstoffen over die opnieuw worden gebruikt. Zo wordt het textiel verwerkt tot vilt en het foam tot isolatiemateriaal voor geluid of tot demping onder bijvoorbeeld voetbal- en hockeykunstgrasvelden. Latex en de stalen veren worden uit de 'pockets' gehaald en versmolten. Het hoofdkantoor van die fabrieken staat nu in Bodegraven en heeft hiervoor jaren in Nieuwerbrug gestaan.
UITROLLEN
Nanne ziet grote toepassingen voor zijn recyclemanier. "Overal zijn matrassen en ons concept is wereldwijd toepasbaar. Onze elf jaar ervaring is verwerkt in de speciale machines die in de fabrieken van Lelystad, Alphen aan den Rijn, Zeeland (N-B) en Etten-Leur staan. Het zijn volautomatische lijnen, want we geloven niet in handmatig recyclen. In Alphen aan den Rijn werken slechts acht man in de fabriekshal."
Nog even en dan gaat Nanne met pensioen. "Mijn aandelen heb ik verkocht aan ING-KA Investments (Ikea), IKANO Industry en Renewi. Het is de bedoeling dat zij dit concept gaan uitrollen over verschillende Europese landen. We hopen in de toekomst mensen uit die landen hier in een van de fabrieken op te kunnen leiden."

BEDRIJVEN MET EEN WOW-FACTOR
Soms sta je perplex wat voor bijzondere bedrijven onze gemeente rijk is. Ze hebben een uniek product, enorme impact of buitengewoon verhaal - en zitten gewoon om de hoek! In deze rubriek zoeken we die bedrijven op. Ken jij ook een bedrijf met deze wow-factor of heb jij zelf dat bijzondere verhaal? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 8 september 2021
Pin It