Informatieavond over vervanging bruggen

Het waterschap start begin januari met het vervangen van twee bruggen over de Enkele Wiericke bij Nieuwerbrug. De nieuwe bruggen hebben een grote doorstroomopening zodat het waterschap in tijden van extreme droogte meer water aan kan voeren naar West-Nederland. Ook de watergang tussen de bruggen wordt verbreed en onder de autobrug komt een nieuwe faunapassage. Op 7 december houdt aannemer Dura Vermeer een digitale informatieavond. De werkzaamheden zijn onderdeel van het project Capaciteitsuitbreiding Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA+) en hebben als doel om de wateraanvoer naar West-Nederland in tijden van droogte te vergroten.


WERKZAAMHEDEN
Aannemer Dura Vermeer gaat, in opdracht van het waterschap, werkzaamheden uitvoeren aan de twee bruggen in de omgeving van Nieuwerbrug (gemeente Bodegraven-Reeuwijk). De nieuwe bruggen en het verbreden van de watergang tussen de bruggen, moet zorgen voor de doorvoer van meer water. De werkzaamheden starten in januari en duren naar verwachting tot en met juni 2022. Om de inwoners van Nieuwebrug en omgeving te informeren over de werkzaamheden en de overlast die hiermee gepaard gaat, organiseert de aannemer op 7 december een online informatieavond.
ONLINE INFORMATIEAVOND
Het is in verband met de maatregelen rondom het coronavirus niet mogelijk om de bewonersavond op locatie te organiseren. Om de inwoners te informeren over de werkzaamheden, is gekozen voor een digitale informatieavond. Tijdens de avond geeft de aannemer een presentatie over de werkzaamheden, de planning en eventuele overlast voor de omgeving. Uiteraard is het mogelijk om vragen te stellen. De avond begint om 19.00 uur. Opgeven kan per mail, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van 'Bewonersavond Enkele Wiericke'. Op 7 december ontvangt iedereen die zich heeft aangemeld een link om aan de bewonersavond deel te nemen.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 24 november 2021

Verbijstering over sluiten overgang op wandelroute

Terence Garnier
Nieuwerbrug - Is het klaar met ‘het enige rondje waarbij je fatsoenlijk rond Nieuwerbrug kunt wandelen’? Daar lijkt het op, nu ProRail de spoorwegovergang voor voetgangers bij de Dubbele Wiericke wil sluiten.
Een heerlijk rondje dwars door de natuur. „Een mooi groen stukje midden in de Randstad. Onverhard ook, dat is schaars. Dwars door de Oude Hollandse Waterlinie, en het is de enige manier voor mensen uit Nieuwerbrug om naar het buitengebied te lopen.” Eeffien Huizing is betrokken bij Te-Voet, een belangenvereniging voor wandelaars die zich inzet voor het behoud van onverharde en cultuurhistorische paden.
Wat is hier aan de hand? ProRail is bezig met het sluiten van onbewaakte spoorwegovergangen op het traject Bodegraven-Utrecht. Dit uit veiligheidsoverwegingen én omdat er op dit traject meer treinen in de spits gaan rijden. Ook de overgang bij de Dubbele Wiericke, over het Dubbele Wierickepad iets buiten Nieuwerbrug, gaat dicht.
Cruciale schakel
En daar is niet iedereen blij mee. Voor wandelaars, maar ook voor hondenliefhebbers, is de spoorwegovergang een cruciale schakel in het wandelnetwerk. „Zo kan je naar Gouda, Oudewater of de Reeuwijkse Plassen”, zegt de Haastrechtse Huizing. Bovendien ligt de overgang midden op de Wierickeroute, een route van zo’n 20 kilometer die langs twee histo rische kanalen leidt: de Enkele Wiericke (1364) en de Dubbele Wiericke (1367). Het alternatief, straks? Kilometers omlopen over saaie, verharde en bovendien gevaarlijke paden.
Ze staat niet alleen. Er is een petitie gestart. Het nieuws is ook doorgedrongen in het provinciehuis van Zuid-Holland. PvdA-Statenlid Willem Minderhout heeft het provinciebestuur om uitleg gevraagd. Hij krijgt steun van CDA, 50PLUS, PwD en D66.
„Er komen mensen van heinde en verre voor een wandeling. Dit is een dilemma, het is lastig te bepalen wat wijsheid is. Maar zo onveilig is deze overgang niet, hij is ongelooflijk overzichtelijk, er is een hek en er is een brugwachter”, zegt hij. Minderhout, de andere partijen én Huizing vinden dat ProRail zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Minderhout en co constateren dat de spoorbeheerder een overgang sluit zonder een alternatieve kruising aan te bieden. Dit is in strijd met een overeenkomst die vijf jaar geleden is gesloten tussen het ministerie, de ANWB, ProRail, Wandelnet, NOC*NSF en de Fietsersbond.
De procedure is niet goed doorlopen, vindt Huizing. „Wij zijn voor goed ov, maar het kan niet zo zijn dat Nieuwerbrug de dupe wordt van het feit dat er meer treinen vanuit Bodegraven gaan rijden.”
Alternatieven
Een woordvoerder van ProRail laat weten dat er gekeken is naar alternatieven voor een spoorkruising, maar dat hier uiteindelijk om financiële redenen niet voor is gekozen. En over de overeenkomst: „De adviesgroep heeft inderdaad het advies gegeven dat ze akkoord zijn met afsluiting als we een alternatieve kruising realiseren. Toen bleek dat dit technisch niet haalbaar is zonder grote financiële investeringen, zijn zij daarover geïnformeerd.”
Om wandelaars te faciliteren wordt het pad aan de noordkant van het spoor aangesloten op een nieuw wandelpad om de wijk heen, aldus ProRail. „Een rondje door de wijk”, verzucht Huizing.
Eerder sloot ProRail al de onbewaakte overgang aan de Vlietkade in Bodegraven. Daar is tot blijdschap van de buurt een drijvende onderdoorgang in het spoortunneltje gemaakt. Naar verwachting is het Dubbele Wierickepad eind december aan de beurt.

AD Woerden 20 november 2021

Dorpskroeg Nieuwerbrug sluit deuren

Linda Sluijs (34) had nog allerlei plannen met De Spijker, maar houdt er na vijfjaar toch mee op.

Het laatste biertje in kroeg De Spijker

Femke Rodenburg

Nieuwerbrug - Ze had nog allerlei plannen voor café De Spijker. Toch stopt Linda Sluijs (34) na vijf jaar. Of de buurtkroeg van Nieuwerbrug een nieuwe uitbater krijgt, is de vraag.
Volgende maand tapt Linda Sluijs haar laatste biertje in De Spijker. Dat doet ze met een beetje dubbele gevoelens, want als het aan haar had gelegen dan was ze gebleven. „Maar omdat alle plannen die ik met het pand heb niet overeenkomen met de plannen van de verhuurder, heb ik besloten om te stoppen.”
Vijf jaar geleden kreeg Sluijs de sleutel van het café dat toen al meer dan twee jaar leegstond na een faillissement. Twee maanden lang was ze druk om de vervallen kroeg weer toonbaar te maken. Daarna moest ze flink haar best doen om een klantenkring op te bouwen. „Omdat het zo lang dicht was geweest en ik hier niemand kende, begon ik echt met niks”, vertelt de Schoonhovense die opgroeide in Polsbroek. „Het eerste jaar was heel pittig, maar door elke maand een evenement te organiseren, begon het steeds beter te lopen.” De avonden met een bingo, barbecue of dj trok allerlei nieuw publiek naar het eetcafé
Bezorgservice
Na drie jaar was er een stabiele omzet waar nog groei in zat. Toen kwam corona. „Na één week thuis was ik er al klaar mee, dus toen ben ik een bezorgservice begonnen.” Sluijs dook de keuken in, haar oproepkracht bemande de telefoon en een stamgast bood zich als vrijwillige chauffeur aan. „Ik heb een oude brommer uit de schuur gehaald waarmee hij het eten thuisbezorgde.”
De bezorgservice liep verrassend goed. „Natuurlijk was het geen vetpot, maar we vermaakten ons in het weekend er goed mee en we kregen een bredere klantenkring. Toen we vorig jaar zomer weer open mochten, merkten we echt dat nieuwe gasten ons bezochten.”
De kroegbaas maakte ondertussen allerlei plannen om De Spijker nog aantrekkelijker te maken. „Binnen heb ik zo’n beetje alles aangepakt, maar voor buiten had ik allerlei ideeën, zoals een overdekt terras en de buitenkant van het pand aanpakken. Maar zulke investeringen wilde ik alleen doen als ik het pand kon kopen en er zelf boven ging wonen.”
De verhuurder van het pand, een bedrijf uit Wateringen in vastgoed en speelautomaten, wilde het pand niet verkopen. „Ondertussen zou wel de huur en de energierekening omhoog gaan, terwijl de toekomst vanwege corona nog heel onzeker is.”
Reden voor Sluijs om eens goed na te denken over die toekomst. „Het was een lastige beslissing, maar onder deze voorwaarden heb ik hier op de lange termijn onvoldoende visie. Daarom heb ik in oktober besloten dat het beter is om een andere uitdaging aan te gaan waar ik weer positieve energie uithaal.” Sluijs wil een eigen cateringbedrijf beginnen. „Dan kan ik toch het horecawerk doen waar ik zo van hou, maar dan op feestjes bij de mensen thuis. Dan heb je ook minder last van de belemmeringen door corona.”
Stamgasten
Voor Nieuwerbrug betekent dit dat ze straks hun dorpskroeg weer kwijt zijn. „Stamgasten begrijpen mijn keuze, maar vinden het heel jammer. Ze hebben zelfs al constructies bedacht waarbij ze het pand huren en mij in dienst nemen”, vertelt ze lachend.De kroegbaas hoopt dat er een nieuwe huurder wordt gevonden waar ze de inboedel aan kan overdragen. Op de vraag of het geen pijn doet na alle inspanningen, reageert ze nuchter. „Ik doe dit nog steeds met veel plezier, maar hierna ga ik er vast op een andere manier ook weer een feestje van maken.” 

Bron: AD Woerden 10 november 2021

Ingezonden brief - Bezwaren inwoners Nieuwerbrug niet ontvankelijk?

Op 25 oktober vond in het gemeentehuis in Bodegraven de openbare hoorzitting van de Bezwarencommissie plaats over de afsluiting van de spoorwegovergang in de Dubbele Wiericke. De publieke tribune was opvallend goed gevuld. Vier inwoners van Nieuwerbrug en TeVoet, vereniging van wandelaars hadden een bezwaarschrift ingediend.
De aanwezige bewoners maakten duidelijk dat het hen de enige mogelijkheid is om naar het buitengebied te gaan en om veilig een eindje te kunnen lopen. Andere mogelijkheden zijn gevaarlijk: Korte Waarder, fietspad. Na de afsluiting moet je kilometers omlopen om weer op de Dubbele Wiericke te komen. De inwoners waren verontwaardigd dat de gemeente het wandelpad in de wijk Wijde Wiericke als een alternatief had voorgesteld. Bovendien was de inwoners niet de mogelijkheid geboden voorafgaand aan het raadsbesluit hun stem te laten horen. Volgens TeVoet kan het raadsbesluit niet in stand blijven. Zij vindt dat de raad slecht geïnformeerd was en dat zij aan de hand van een onvolledig dossier een besluit genomen heeft dat de inwoners van Nieuwerbrug van het buitengebied afsluit en dat een cruciale schakel in het wandelnetwerk doet verdwijnen. En dit ondanks alle aandacht in beleidsnotities voor gezondheid, bewegen en recreatie om de hoek. Er is niet creatief naar een oplossing gezocht. Volgens TeVoet is die er wel. De Bezwarencommissie stuurt binnen vier weken na de zitting haar advies naar de raad.
Effien Huizing
TeVoet, vereniging van wandelaars (www.tevoet.nl)

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 10 november 2021

Chevrolet Viking gerestaureerd

De Chevrolet Viking reed van 1959-1976 als brandweerauto in Nieuwerbrug. “We hebben deze auto 3 jaar geleden opgekocht en gerestaureerd met behulp van sponsoren en zijn erg trots op het resultaat”, vertelde Mirjam van de Ruitenbeek. “Hij is ook al ingezet als trouwauto voor 1 van onze korpsleden”.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 10 november 2021

Groene Hart in ....1954

Peter Schilthuizen en Mare van Velzen blikken elke week terug op het Groene Hart van vroeger.
Henk Aberson herkende de raadplaat direct. De Nieuwerbrugger was er namelijk zelf bij toen Koningin Juliana op 20 mei 1954 een korte tussenstop maakte in het dorp. Daar nam de vorstin een bosje bloemen in ontvangst. „Dit vind ik echt leuk.”

Koninklijk bezoek van 1 minuut

Ad van den Herik

Nieuwerbrug aan den Rijn - Dit jaar viert de Nieuwerbrugse Oranjevereniging Prinses Juliana haar 100-jarig bestaan.
Honderd jaar. Uiteraard heeft de eeuweling geprobeerd iemand van het Koninklijk Huis naar het dorp te halen. Tevergeefs. Dat lukte ook niet bij de viering van het 75-jarig bestaan. Prinses Juliana komt niet naar ‘Juliana’, kopte de Woerdense Courant in 1996. Misschien niet helemaal verwonderlijk, want de prinses tikte toen al de 87 jaar aan.
We moeten nog verder terug in de tijd dat koningin Juliana (1909-2004) haar Nieuwerbrugse onderdanen in een staat van opwinding bracht. Op 20 mei 1954. De vorstin bracht een werkbezoek aan de Rijnstreek. De glimmende limousine AA81 reed hare majesteit langs de Oude Rijn met geplande ontvangsten in Woerden, Bodegraven en Alphen aan den Rijn. Niet in Nieuwerbrug.
Toch wilde de plaatselijke Oranjevereniging deze kans niet onbenut laten. Het hele dorp hoopte vurig dat de koninklijke stoet in ieder geval stapvoets zou rijden ter hoogte van het Grauwe Paard (nu restaurant (H) eerlijk eten), tegenover de Brugstraat. De Bodegraafse Courant noteerde de extase: „Het was dan ook niet te verwonderen dat vele honderden ’s morgens zich hadden opgesteld om de Koninklijke stoet te zien passeren.’ De verslaggever krabbelde nog meer in zijn blocnote. „Aan weerskanten van de weg ter hoogte van de Brugstraat waren een tweetal Meibomen geplaatst waar een tiental meisjes in het wit gekleed om de boom heen danste.”
Bril
Henk Aberson heeft nog actieve herinneringen aan de bijzondere lentedag. Als zevenjarig knulletje stond de Nieuwerbrugger tussen zijn opgetogen dorpsgenoten. „Ja, er stonden heel veel mensen met vlaggetjes langs de weg. Dat weet ik nog. Ook mijn oma. Die zei tegen haar dochter Toos dat ze haar bril thuis moest halen, omdat ze die vergeten was. Maar mijn oma was zo zenuwachtig dat ze niet in de gaten had, dat ze haar bril op had”, schatert Aberson. Zijn eigen ouders waren er niet bij. „Mijn vader was bakker en die bezorgde brood en mijn moeder stond in de winkel.” Er moest tenslotte brood op de plank komen, daar bracht een naderende koninklijke stoet geen verandering in.
Jan van de Burgt, verbonden aan Republiek aan den Rijn die ijvert voor de historische identiteit van het dorp, dook in de archieven. Hij stuitte op een interessante briefwisseling tussen de Bodegraafse burgemeester Jelle Jelles Croles (1908-1991) en de secretaris-generaal van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Van de Burgt ontdekte dat de eerste burger van Bodegraven flink lobbyde voor een tussenstop in Nieuwerbrug. „In de brief staat een mooie passage over de aard van de Nieuwerbrugse bevolking, die zeker bij tegenwerking het recht zou opeisen om te doen wat ze goeddunkt”, las Van de Burgt.
‘Echt leuk’
Of het aan de interventie van burgemeester Croles lag of dat de koninklijke stoet de eigenzinnigheid van de Nieuwerbruggers vreesde, blijft ongewis. „Toen de auto’s in zicht kwamen steeg de spanning. In langzaam tempo reden de auto’s langs. Totdat de auto van Hare Majesteit midden onder de versiering stopte.”
„Onder een bijna diepe stilte werden deze momenten verwerkt, maar toen het dochtertje van de heer van Bruchem Hare Majesteit bloemen aanbood, en de Koningin dit met een glimlach aanvaardde met de woorden ‘dit vind ik echt leuk’ brak de spanning in donderend hoera.”
Het dorp kreeg wat het wilde: een spontane koninklijke stop, ook al duurde die amper een minuut. „Volgens mij kwam de koningin niet eens uit de auto en draaide ze alleen het raampje open”, graaft Aberson in zijn geheugen.

https://www.ad.nl/alphen/heel-nieuwerbrug-liep-uit-voor-het-bezoek-van-koningin-juliana-van-een-minuut~a0fc8b2c/?fbclid=IwAR0LZSOq30ghLy9TDtUL22_uXNUQ6a21q0FSYSiRNY3xVfGRXKEu5a9oJK0

Bron: AD Groene Hart 3 november 2021

 

 

Pin It