Ondernemersprijs Midden-Holland
'Ook die laatste 15 procent restafval gaan we aanvallen.'

door Key Tengeler

RetourMatras is genomineerd voor de Ondernemersprijs Midden-Holland. Niet zo gek, want in de afgelopen drie jaar groeide de omzet telkens met meer dan 50 procent Vanuit het hoofdkantoor in Bodegraven (hiervoor in Nieuwerbrug) sturen Nanne Fioole en Chico van Hemert vier fabrieken in Nederland aan om matrassen te recyclen en de verkregen grondstoffen te verwerken.
Nanne zit al 37 jaar in allerlei verschillende recyclingstromen. Tot zijn oog viel op de matrassen: door hun grote volume en lage gewicht, waren ze niet aantrekkelijk voor de afvalwereld: die rekent per kilo. Nanne zag maar één manier om daar een rendabel business model voor te maken: "Andere matrasverwerkers werkten allemaal met de hand. Dat kost veel tijd en geld. Wij hebben vanaf het begin ingezet op automatisering."
Het begon met een simpele machine - "De eerste auto was ook niet meer dan vier wielen, een frame en een stuur" - om inmiddels bij versie 13 te zijn aangekomen. Chico: "Het is zo'n niche, we moeten alles zelf uitvinden. Maar het zorgt dat we lage productiekosten hebben. In een hele fabriekshal hebben we maar acht man lopen."


NIET ALLEEN RECYCLEN, OOK VERWERKEN
In het begin verkocht RetourMatras de grondstoffen uit de matrassen, maar al snel werd nagedacht om zelf met de grondstoffen aan de slag te gaan. Dat mes sneed namelijk aan meerdere kanten.
Nanne: "Een aantal jaar geleden haalden mensen hun neus op voor tweedehands materiaal. Ze zagen gerecyclede grondstoffen nog vooral als afval." Chico vult hem aan: "Er hing een sfeer omheen dat niemand het wilde hebben - en dan zat je met je spullen. Door zelf het matrasfoam te verwerken tot ondervloer of isolatiemateriaal werden we minder afhankelijk van  afnemers. Bovendien is eenkorte keten goed voor het milieu!"
DE MATERIALEN
Hoe gaat RetourMatras te werk? Eerst wordt het tijk van het matras gesneden. De vezels van het textiel worden uit elkaar gehaald door een samenwerkingspartner in Marokko en verwerkt tot vilt. In de toekomst hopen Nanne en Chico ook hoogwaardiger textiel te kunnen maken. "De eerste proeven lopen!" Vervolgens worden de stalen veren verwijderd; die gaan naar de metaalindustrie. Pocketveren worden ter plekke ontdaan van de stoffen pocket in een speciaal ontwikkelde shredder.
Ongeveer de helft van het matras blijft achter: het foam. Als dat latex is, verkoopt RetourMatras het aan de meubelindustrie, die er vulling van maakt. Als het polyurethaanfoam is, snijdt het bedrijf het in vlokken, die met lijm worden samengeperst tot 'bonded foam'. Dat is bijvoorbeeld geschikt als ondervloer of isolatiemateriaal. Chico: "De volgende ontwikkeling is het terugbrengen van het foam tot de aardolie waar het van gemaakt is. Daarmee zou je enorm veel kunnen doen! Het liefst zien we natuurlijk dat het weer wordt gebruikt voor nieuw matrasfoam. Dan is de cirkel rond."
Ongeveer 15 procent kan niet worden gerecycled. "Maar" zegt Nanne, "die gaan we aanvallen."
MOMENTUM
Terugblikkend was de grootste uitdaging om voldoende aanvoer van droge matrassen te krijgen. Na 10 jaar van gesprekken werd het droog inzamelen van matrassen in 2018 eindelijk verplicht. "Het was de hele tijd een de-kip-of-het-eiverhaal," zegt Chico. "Matrassen werden niet netjes ingezameld omdat de verwerkingscapaciteit er niet was en er werd niet geïnvesteerd in de capaciteit omdat er niet netjes werd ingezameld."
Sinds de verplichting is RetourMatras booming. In 2019 en 2020 investeerden IKEA, Renewi en Ikano Industry in het bedrijf, waarmee de capaciteit kon worden uitgebreid naar 1,5 miljoen matrassen, 70 procent van de markt en twee Arena's vol.
En de groei zet door. Eind 2021 sloot RetourMatras een monsterdeal met een vloerbedekkingsgigant, waarvoor de productie van bonded foam wordt verachtvoudigd. En volgend jaar klinkt het startschot voor de bouw van de eerste fabriek in het buitenland. Chico: "Er wordt al lang met interesse naar ons gekeken, maar nu willen overheden ook de moeite nemen om matrassen droog in te zamelen. We hebben momentum."
Sociaal ondernemen
Naast duurzaam en succesvol onderneemt RetourMatras ook met oog voor de maatschappij. Ongeveer eenvijfde van de 65 medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. En arbeidsmigranten die een jaar hebben gewerkt via een uitzendbureau, biedt het bedrijf een vast contract aan.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 21 december 2021

Geld voor musical en boek over Waterlinie

Harrie van Opstal

Groene Hart - Een musical en een boek als smaakmakers voor het komende festijn 350 jaar Waterlinie. De Zuid-Hollandse afdeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft er een bijdrage voor beloofd.
Theatermaker Michiel van de Burgt uit Nieuwerbrug heeft de musical Water en Vuur in de planning voor het najaar van 2022. Dit spektakelstuk speelt zich af in het rampjaar 1672, toen Nederland vanuit vier kanten werd aangevallen. Het gebied rondom Nieuwerbrug, Bodegraven en Woerden was toen brandpunt van veldslagen.
Het publiek volgt in de musical verschillende personages die het rampjaar meemaken. Niet alleen komt de nog jonge en onervaren stadhouder Willem aan bod die de opmars van het Franse leger moet zien te stuiten, ook bloeit een romance op tussen een soldaat uit Limburg en een lokale meid. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft 8000 euro toegezegd.
Met uitgeverij Waanders brengen De Kunst en Platform Rampjaarherdenking (Alphen en Woerden) een historisch boek uit. Het gaat om ‘De nieuwe spiegel der jeugd’ dat voor het eerst in 1674 verscheen. Het schoolboek onthulde de oorlogsmisdaden van de Fransen in 1672.

Bron: AD Woerden 15 december 2021

Bezwaar tegen zwemsteiger

Ad van den Herik

Nieuwerbrug - De Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug (WIN) ziet voorlopig af van het maken van een steiger in de Oude Rijn. Die zou onderdeel zijn van de opknapbeurt van het Nieuwerbrugse dorpshart, die steeds meer vorm krijgt, maar de werkgroep stelt dat er bij nader inzien onvoldoende draagvlak voor is.
„De bedoeling was dat het een lage steiger zou worden, geschikt voor meerdere doeleinden. Allereerst natuurlijk als zwemsteiger, maar ook vissers zouden hem kunnen gebruiken, evenals kanoërs om van plaats te wisselen in de boot. Bovendien zou de steiger rolstoelvriendelijk worden”, schrijft Ani van der Winden namens de WIN aan haar dorpsgenoten.
Voordat de WIN fondsen zou gaan werven voor de financiering van de steiger in de Oude Rijn, polste zij eerst de bewoners van de Hoge Rijndijk en De Bree. Een deel van de aanwonenden reageerde enthousiast op het plan, maar een ander deel uitte bezwaren van uiteenlopende aard.
„Wij vonden dit onvoldoende draagvlak en hebben besloten het plan, in ieder geval voor nu, te laten rusten”, besluit Van der Winden. In de Dubbele Wiericke ligt al een steiger en die blijft daar ook.

Bron: AD Woerden 7 december 2021

Start bouw op de achterlaatlocatie Francken in Nieuwerbrug

Op maandag 15 november 2021 heeft wethouder Jan Leendert van den Heuvel de eerste paal geslagen als startpunt van de bouw van de woningen op de achterlaatlocatie Francken Metaal in Nieuwerbrug aan den Rijn. DeNieuweOntwikkelaars B.V. en Goudriaan Jongerius Bouw realiseren in nauwe samenwerking de woningen.
De voormalige bedrijfslocatie van smederij Francken ligt in het hart van Nieuwerbrug en is al diverse jaren niet meer in gebruik. Met deze transformatie wordt een kwaliteitsverbetering in de dorpskern bereikt. In de afgelopen periode zijn de opstallen gesloopt en is de bodem gesaneerd. Er worden twee levensloopbestendige woningen aan de Hoge Rijndijk gebouwd en vijf rijwoningen aan de Korte Waarder. Naar verwachting worden de nieuwe woningen rond de zomer van 2022 opgeleverd. Onderdeel van het plan is ook een aantal extra openbare parkeerplaatsen ter verlichting van de parkeerdruk in de omgeving.
De transformatie van de Franckenlocatie is mede mogelijk gemaakt door een RIF-subsidie van het rijk/provincie via de gemeenschappelijke regeling ‘De Oude Rijnzone’. Deze regeling heeft eerder ook de herontwikkeling van de achterlaatlocatie Van Doorn Groep in Nieuwerbrug mede mogelijk gemaakt en het Limespark aan de oostzijde van Bodegraven.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 1 december 2021
Pin It