Aart mag blijven!

Er zijn heel erg veel reacties gekomen op de brief van Anneliese de Vos-Linck die 12 januari in deze krant stond. “Dorpsgenoten spraken ons aan, we kregen telefoontjes uit Bodegraven, Waarder en Driebruggen en oud-buurtgenoten leefden mee. Allemaal waren ze ontdaan door het dreigende gedwongen vertrek van onze buurman Aart van Randeraad,” vertelt Anneliese.
Aart van Randeraad woont al ruim 50 jaar naast Anneliese in de Graaf Adolfstraat in Nieuwerbrug. De laatste jaren zorgde Aart dag en nacht voor zijn moeder. Hij heeft dat kunnen volhouden waardoor zijn moeder tot het einde van haar leven thuis kon blijven wonen. Na haar dood liet Mozaïek Wonen volkomen onverwachts weten dat hij een paar maanden de tijd had om een andere woning te zoeken. Anneliese is direct in actie gekomen. En met succes! Zij zaten in spanning tot er een eerste brief kwam van de gemeente: ze waren in gesprek met Mozaïek Wonen. De spanning liep toen alleen maar op. Tot de volgende brief: Aart mag blijven! Anneliese: "Wat een geweldig nieuws, ik kon het bijna niet geloven. We hebben het meteen gevierd met taart uit onze dorpswinkel. Daarna ben ik de deuren langs gegaan, deze keer om het fantastische nieuws te brengen. Velen wisten het al want het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje door Nieuwerbrug!" Anneliese vindt het prachtig dat hun protest is gehoord. "Heel fijn dat er aandacht was voor onze zorgen en voor de schok die door de buurt ging. Echt mooi dat de wethouder oog had voor de uitzonderlijke omstandigheden."

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 9 februari 2022

Geen lijsttrekkersdebat in Nieuwerbrug

NIEUWERBRUG - Onlangs hakte het organisatiecomité van het lijsttrekkersdebat Nieuwerbrug Kiest Voorrr de knoop door: “Het zal wellicht niet als een verrassing komen, maar helaas kan het lijsttrekkersdebat in Nieuwerbrug op dinsdag 15 februari 2022 door de corona-maatregelen toch niet door gaan."
Maar van uitstel komt nog geen afstel. Dit nijvere clubje Nieuwerbruggers wil verderop in het jaar toch een leuke middag of avond gaan organiseren omtrent de gemeenteraadsverkiezingen. Is er meer duidelijk, met name ruimte voor een volle zaal met Nieuwerbruggers, dan laten zij dat weten.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 2 februari 2022

Hoe Pain et Vin zijn hoofd verloor

door Ad van den Herik

Gouda/Alphen aan den Rijn - Maandag 23 januari 1673. In het steenkoude legerkamp in Alphen slijpt de beul bij het vuur een vlijmscherpe rand aan zijn zwaard. Hij moet Pain et Vin onthoofden. Wie was deze ver­oordeelde met die rare, Frans klinkende naam?
De Republiek der Verenigde Nederlanden staat er belabberd voor in 1672. Frankrijk, Engeland en de bisdommen van Munster en Keulen belagen ons land. Een groot deel van deze streek, die we nu het Groene Hart noemen, waant zich veilig voor de Franse troepen achter de Oude Hollandse Waterlinie.
In deze streek staan de weilanden rond Aarlanderveen, Zwammerdam, Bodegraven, Reeuwijk, Driebruggen, Nieuwerbrug en (ten oosten van) Gouda enkele decimeters onderwater. Staatse troepen (het leger van de Republiek der Verenigde Nederlanden) verschansen zich op plekken waar kades en dijken boven het water uitsteken. Bij Nieuwerbrug bijvoorbeeld.
„Van een nationaal leger was nog geen sprake in die tijd”, zegt Sander Enderink, auteur van onder andere Het Oude Hollandse Waterlinie Boek. „Vanuit heel Europa boden militaire ondernemers de diensten aan van hun soldaten, soms enkele honderden mannen”, voegt de historicus nog toe.
Op die manier vinden ook de Fransman Moise Paywin en zijn regiment emplooi in de Republiek der Verenigde Nederlanden. De Fransen halen hun neus op voor hun ‘overgelopen’ landgenoot en verbasteren zijn naam tot Pain et Vin (brood en wijn). Ook officiële Nederlandse documenten uit die tijd vermelden deze naam.
Verbolgen
Pain et Vin heeft de leiding over 'een van de regimenten langs de Oude Rijn. Als de Fransen op 27 december 1672 over het ijs en langs de Meije optrekken, krijgt hij opdracht Zwammerdam te versterken. Pain et Vin haalt soldaten uit Nieuwerbrug, maar ziet dan dat de Fransen al in Zwammerdam zijn. In plaats van weerstand te bieden, besluit hij uit te wijken naar Gouda. „Dat valt wel enigszins te verklaren, omdat hoge officieren eerder hadden gediscussieerd over een mogelijk Franse aanval op Gouda”, ontrafelt Enderink dit stukje lokale geschiedenis. Met andere woorden: de strategische keuze van Pain et Vin kan worden opgevat als het versterken van de verdediging van Gouda.
Hoe dan ook, de Stateni-Generaal zien in de handelwijze van Pain et Vin ernstig plichtverzuim en laten hem op 30 december arresteren. De krijgsraad veroordeelt de dan ongeveer 50-jarige tot le-venslange gevangenisstraf.
Maar met die ‘geringe straf' is prins Willem III, die op 31 december terugkeert van een verrassingsaanval bij Charleroi, het niet eens. „Die was erg verbolgen dat Pain et Vin zijn post had verlaten. Daar was hij erg fel op. Mogelijk speelde nog mee dat eerder bij Ameide aan de Lek commandant Joseph Bampfield was gevlucht. Daarom wilde hij een voorbeeld stellen”, vermoedt Enderink.
Ingestemd
Pain et Vin voert z’n eigen verweer. Hij werpt de krijgsraad tegen dat Nieuwerbrug een niet te verdedigen post was tegen een Franse overmacht en dat hij zijn mensen wilde redden. Ook wijst hij erop dat het Goudse stadsbestuur met zijn keuze heeft ingestemd. Tevergeefs, want de 22-jarige prins Willem III wil dat zijn hoofd rolt. Hij stelt nieuwe rechters aan en eist van hen dat zij het doodvonnis uitspreken. Dat gebeurt uiteindelijk waarna de executie plaatsvindt.
Het stoffelijk overschot van Pain et Vin krijgt een plekje in het koor van de Goudse Sint-Janskerk, daar waar het altaar staat. Valt zijn laatste rustplaats in de godshuis nog exact te traceren? Enderink: „Waarschijnlijk niet, de grafmarkering zou al voor 1700 verwijderd zijn en sindsdien is het koor meermaals gerenoveerd en verbouwd.”

Bron: AD Woerden 1 februari 2022
Pin It