CO2-vreter gooit hoge ogen als redder van het klimaat
Janet de Vos
Nieuwerbrug - Een mineraal gesteente dat CO2 uit de lucht opneemt zodra het in contact komt met water. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, toch heeft olivijn deze eigenschap.
Jennifer Verbaan-Thoen uit Nieuwerbrug is helemaal overtuigd van de voordelen. „Olivijn is een mineraal gesteente dat gemakkelijk en in overvloed kan worden gewonnen. Als het vergruisd wordt gestrooid in tuinen, paden of oevers, dan neemt het bij regen CO2 op en geeft het kalk af. Het gebonden CO2 wordt door de rivieren meegevoerd en in de oceanen opgeslagen. Daarmee is het een geweldige kans tegen de opwarming van de aarde, waarbij iedereen gemakkelijk kan meedoen.”
Als lid van Mijnklimaatpartij kwam ze in aanraking met olivijn en was er zo enthousiast over, dat ze het toepaste in haar eigen tuin. Ook gaat ze binnenkort met Mijnklimaatpartij hoveniers en tuincentra via workshops enthousiasmeren voor olivijn en sprak ze woensdagavond de gemeenteraad toe. Haar oproep: pas olivijn veel vaker toe: op paden, in waterpartijen, op oevers, bij parkeerplaatsen, langs wegen en bij speeltuinen.
Een woordvoerder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk laat weten olivijn ‘een zeer interessant materiaal te vinden, gezien het grote voordeel op gebied van CO2-reductie’. Echter, een proef met olivijn als voegmiddel bij Custwijck in Driebruggen liep uit op een ‘een zwarte smeerboel’, maar nu is er een nieuwe proef in Nieuwerbrug met olivijn in combinatie met 20 procent witte steenslag op een wandelpad langs het spoor bij De Wijde Wiericke en op de dijk langs de Dubbele Wiericke.
„Voordat we dit grootschalig gaan toepassen, willen we voldoende duidelijkheid hebben over de eigenschappen van olivijn in ons gebied. Blijft het bijvoorbeeld goed liggen of wordt het snel weggelopen? We volgen de ontwikkelingen op de voet en zijn zelf ook aan het testen.”
Wondermiddel
Jos Vink van het Delftse kennisinstituut Deltares doet al jaren onderzoek naar olivijn. Is olivijn echt zo’n wondermiddel? „Het is een natuurkundig wondermiddel. De snelheid waarmee olivijn CO2 opneemt, is wel afhankelijk van de omstandigheden. Een paar grote brokken doen niet veel, maar fijngemalen in of op de bodem gaat de verwering veel sneller”, vertelt Vink.
Met laboratorium-, zeewater- en veldproeven heeft hij onderzocht hoeveel CO2 olivijn kan vastleggen. „Eerst werd gezegd: een ton olivijn neemt een ton CO2 op. Zo’n houtje-je-touwtje berekening voelt niet lekker. Inmiddels hebben we een valide rekenmodel waarbij we ook rekening houden met wat het mijnen, verwerken en transport aan CO2 kost.”
Dat het land nog niet vol olivijn ligt, komt volgens Vink omdat een goede berekening tot voor kort niet voor handen was. Ook het feit dat er in olivijn nikkel zit, speelt mee. Als bouwstof mag olivijn overal worden toegepast, maar voor grootschalig gebruik in de landbouw moet eerst de wet worden worden aangepast. „We hebben daarom onderzocht of nikkel vrij komt en een ecotoxicologisch gevaar vormt Tijdens proeven bleek djat laatste niet zo te zijn.”
Een ander belangrijk aspect is geld. „Een ton CO2 kost de wereldindustrie 100 dollar. Als je met olivijn een ton CO2 opneemt, levert dat dus 100 dollar op. Olivijn is economisch rendabeler geworden. Ik verwacht dat het steeds meer gebruikt zal worden."