Ik voel me ineens veel sneller en soepeler.

Tim Koning

Nieuwerbrug - Judith heeft MS, maar leeft op door hypermoderne pak

Judith (47) moest jarenlang iedere dag wel ergens ‘nee’ tegen zeggen: door de slopende ziekte MS was ze gewoonweg vaak niet in staat om veel te doen. Sinds ze oefent met een pak dat elektrische signalen via elektroden het lichaam in stuurt, voelt ze zich een ander mens. Ik had geen hoge verwachtingen, maar toen ik het pak een uur had aangehad voelde ik me ineens veel sneller en soepeler. Dat was een hele bizarre ervaring. Het voelde alsof ik weer een paar jaar terug in de tijd was.”


Het is twintig jaar geleden dat Judith te Linde uit Nieuwerbrug de diagnose Multiple Sclerose (MS) kreeg. De eerste tien jaar had ze nog niet veel last van de ziekte. Nu is dat wel anders. „Langzaam maar zeker begon ik moeite te hebben met steeds meer dingen. Je merkt het van dag tot dag niet echt, maar als je iemand een tijdje niet hebt gezien, valt het ze enorm op. Inmiddels kan ik niet meer goed lopen en heb ik zelfs moeite met staan.”
Bijkomen
Die fysieke achteruitgang heeft veel impact op haar leven. „We hebben inmiddels al een paar jaar een hond, maar daar heb ik nog nooit een fatsoenlijke wandeling mee kunnen maken. Af en toe ga ik een klein blokje om, maar als er dan een beetje wind staat moet ik meteen een half uur bijkomen. Ik heb ook twee tienerdochters. Daar heb ik al een heel lange tijd niet mee kunnen shoppen. Dat zijn een paar kleine voorbeelden, maar ik heb er eigenlijk de hele dag door last van.”
Hulpmiddelen
Gelukkig voor Judith zijn er steeds meer hulpmiddelen die haar ondersteunen om weer dingen te doen. „Ik heb bijvoorbeeld een rolstoel, waardoor ik toch weer vaker mee kan. Daarnaast heb ik een traplift in huis. Dat is fijn, maar als 47-jarige wil je die eigenlijk niet nodig hebben.”
Ze werkt nog drie dagen per week, vier uur per dag bij een revalidatiecentrum. „Daar raakte ik aan de praat met een arts die wat vertelde over de Exopulse Mollii Suit. Dat pak zou een aantal mensen met MS geholpen hebben. Ik was eerst nog wat sceptisch, maar besloot me toch maar aan te melden voor een testevenement.”
De eerste keer dat ze het pak had gebruikt, was het al raak. „Ik ben daarna doorgegaan naar de fysio, waar het trainingscircuit een stuk makkelijker ging. Normaal zou ik bekaf zijn, maar nu had ik nog energie om boodschappen te doen én ook nog te koken. Mijn kinderen en man geloofden hun ogen niet. Ik bleef maar doorgaan.”
Wat is dit wonderpak dan? „De Exopulse Mollii Suit werkt door middel van elektrische signalen die via elektroden het lichaam bereiken”, legt Sabine Kühne uit. Zij is orthopedisch technoloog bij Livit Ottobock Care. „Het pak heeft 58 elektrodes die de grootste en belangrijkste spiergroepen stimuleren. Die zetten een neurologisch mechanisme in gang dat bij veel mensen met MS verstoord is.”
„Judith is lang niet de enige met interesse in het pak,” zegt Kühne. „Het is aan het begin van dit jaar in Nederland geïntroduceerd en al meteen razend populair. Helaas kan niet iedereen meteen terecht. We zijn dit moment flink aan het opschalen, zodat we de grote vraag aankunnem en we de wachtlijst verkorten.”
Niet heel betaalbaar
Wel belangrijk om te weten, is dat er nog meer onderzoek wordt gedaan naar het pak. Maar Judith merkte meteen dat het voor haar werkte. „Dat zal niet bij iedereen evenveel zijn, maar ik reageerde er zó goed op dat ik me meteen een ander mens voelde. Helaas kost het pak 8000 euro en is dus niet heel betaalbaar. Daarom hebben we besloten een inzamelingsactie te starten.”
Met succes. Al binnen anderhalve dag was het streefbedrag opgehaald. Judith: „Dat was heel overweldigend en emotioneel. Van tevoren hoopte ik een deel op te halen, dus dit was heel ontroerend. Het lezen van de namen die ik bij de donaties zag, voelde alsof ik mijn leven voorbij komen. Namen van mensen van mijn studie, vrienden van mijn dochters en zelfs van de basisschool kwamen langs. Dat is hartverwarmend.”

Bron: AD Woerden 29 maart 2023

Weer op de been dankzij inzamelactie

NIEUWERBRUG - Judith te Linde is 47 jaar oud en heeft al 20 jaar MS (Multiple Sclerose). Zij heeft een inzamelingsactie op GoFundMe gehouden om daarmee een Exopulse Mollii Suit aan te kunnen schaffen, een pak dat de kwaliteit van haar leven vergroot.
Helaas heeft MS de laatste jaren meer vat op het leven van Judith gekregen. Lopen en bewegen zijn voor haar een dagelijkse strijd. Steeds meer is ze afhankelijk van hulpmiddelen als een elektrische loopfiets, rolstoel en traplift om zich te kunnen verplaatsen. Begin dit jaar heeft Judith het Exopulse Mollii Suit mogen proberen. Dit is een neurodulatiepak dat door middel van elektroden spasticiteit vermindert en zwakke spieren activeert. Judith: “Het testen van dit pak was een bizarre en nog steeds onwerkelijke ervaring. Ik kon meteen veel beter (trap)lopen, mijn rechterbeen zonder moeite heffen en bewegen voelde zoveel makkelijker, soepeler en stabieler. Ik heb twee dagen lang veel meer kunnen doen dan normaal en dit koste me veel minder moeite.” Met de opbrengsten van de inzameling kanzij zelf een pak aanschaffen. 

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 29 maart 2023

‘Provincie, doe wat je kunt voor wandelpad’

De provincie Zuid-Holland moet haar uiterste best doen om ervoor te zorgen dat wandelaars snel weer gebruik kunnen maken van het Wieric kepad bij een spoorwegovergang ter hoogte van de Dubbele Wiericke in Nieuwerbrug. Dat vindt Jeroen Heuvelink, die namens D66 in de Provinciale Staten van Zuid-Holland zit. Hij was op uitnodiging van wandelaarsvereniging Te Voet in Nieuwerbrug en heeft meteen schriftelijke vragen gesteld aan het dagelijks bestuur van de provincie. Het wandelpad is al geruime tijd afgesloten, omdat het vanwege de spoorwegovergang te gevaarlijk zou zijn om er te lopen. Te Voet en Heuvelink benadrukken dat een duiker die op honderd meter van het spoor ligt, zo kan worden aangepast dat wandelaars toch redelijk eenvoudig het spoor Alphen-Woerden zouden kunnen kruisen. Hierover zijn al langere tijd gesprekken gaande, maar kennelijk lukt het betrokkenen niet om er samen uit te komen. Daarom moet de provincie zich er nu mee gaan bemoeien en proberen het laatste zetje te geven, zegt Heuvelink. Hij wil nu vooral van het provinciebestuur weten wanneer zij denkt de kwestie te kunnen hebben opgelost.

Bron: AD Woerden 9 maart 2023

Werkzaamheden Weijpoort

In de week van 6 tot en met 10 maart wordt er gewerkt aan de Weijpoort, de weg tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Doorgaand autoverkeer is overdag niet mogelijk en rijdt het best om via de Noordzijde. Fietsers en voetgangers kunnen langs het jaagpad wel passeren.
Op de Weijpoort heeft Oasen eerder gewerkt aan de drinkwatervoorziening. De gemeente gebruikte dit moment om de weg meteen op te knappen. Het eerste stuk van het werk is al eerder gedaan. Vanwege vorst kon de aannemer de klus in december echter niet in één keer afmaken. Het definitieve asfalt wordt daarom pas tussen 6 en 10 maart aangebracht. De weg is in die week overdag afgesloten voor het doorgaand verkeer. In de avond en nacht, tussen 17.00 en 7.00 uur, is de weg wel toegankelijk, behalve in de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 maart. Bij slecht weer kan het zijn dat het werk uitloopt of alsnog wordt uitgesteld. Later dit voorjaar worden er ook nog wegversmallingen, rode coating en een goot aangebracht. Met de totale herinrichting wordt de snelheid van het verkeer verminderd, wat veiliger is en wat een fijnere leefomgeving oplevert. 

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 1 maart 2023
Pin It