Nieuwe winkel in Nieuwerbrug

Nieuwerbrug - In de voormalig cadeauwinkel van Joke Kaptein is Kringloopwinkel Nieuwerbrug gevestigd. De eigenaar Jan vertelt dat hij samen met zijn zoon een kringloopwinkel runde in zijn garage. Daar groeide de winkel uit zijn voegen. In de winkel is alles te vinden wat in een kringloopwinkel te vinden is, boeken, puzzels huishoudelijke apparaten. Behalve meubels. Er is ook een speciale hoek voor militaire kleding, uitrusting en badges van een aantal landen, waaronder de voormalige DDR. De winkel is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 24 mei 2023

Geslaagde autopuzzeltocht

NIEUWERBRUG - Oranjevereniging ‘Prinses Juliana’ heeft op Hemelvaartsdag een puzzeltocht georganiseerd. 37 auto’s gingen op pad.
De puzzeltocht was voor sommige rijders toch iets te moeilijk. Na de start bij het Wierickehuis reden ze bij de eerste rotonde al de verkeerde kant op en moesten de starter bellen voor de goede weg. Ook had de rest wat oponthoud door een ongeval op de weg en heeft een deelnemer eerste hulp kunnen verlenen. Gelukkig vonden daarna de meeste rijders de weg naar de eerste post. Daar konden ze even de benen strekken en wat eten en drinken. Daarna reed men richting Haastrecht waar de tweede post was met een lastig spel, maar met een heerlijk broodje hamburger als beloning. Na ruim zestig kilometer in 4,5 uur kwamen iedereen weer aan bij het Wierickehuis. Na binnenkomst werden de route en de oplossing van de puzzeltocht uitgelegd.
Voor alle kinderen was er een klein prijsje. De troetelprijs ging naar de auto die schade had gereden tijdens de tocht. Winnaar van de puzzeltocht was het team 'Colimo' ofwel Conny, Linette, en Monique met maar één fout, de tweede prijs ging naar familie Pastoor/Ooms. De familie Hielkema mocht de derde prijs in ontvangst nemen.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 24 mei 2023

Nieuwerbrug: vlijtig dorp vol doeners

Burgemeester Michiel Grauss kreeg bij zijn kennismakingsronde in Nieuwerbrug een goede indruk van de rijke historie van het dorp én van de onbetaalbare samenwerking en het vertrouwen in elkaar die Nieuwerbrug en haar inwoners zo kenmerken. Tijdens een gezellige, lekkere lunch, bereid door vrijwilligers van het Huis van Alles, ging de burgemeester in gesprek met afgevaardigden van diverse organisaties. Daarbij kreeg hij steevast te horen: “Wij als Nieuwerbruggers maken ons dorp.” Of zoals Michel Velthuis van Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug (WIN) het samenvatte: “Wij zijn doeners.”

Als de Speelweek Nieuwerbrug steigers of hout nodig heeft, staan volgens Koen Veelenturf de lokale bedrijven meteen klaar. Datzelfde geldt voor de brandweer en het bewaken van de verbranding van de huttenbouw. Ook Oranjevereniging ‘Prinses Juliana’ Nieuwerbrug, Huis van Alles, Stichting Wierickehuis, basisschool De Brug, sportverenigingen, kerkgenootschappen etc. kunnen rekenen op hulp uit het dorp, van vrijwilligers en bedrijven. Michiel van de Burgt, Nieuwerbrugger in hart en nieren: “Alles loopt door elkaar heen. Inwoners zitten vaak in verschillende verenigingen en springen bij als ergens iets nodig is of moet worden ondernomen. We zijn behoorlijk zelfstandig. We bouwen zelf een tolbrug en onafhankelijkstoren, richten een kerk op, halen een dokter naar het dorp. We pakken het ook handig aan, want we maakten ooit de directeur van de lokale steenfabriek erevoorzitter van het College van Bruggemeesters en zo hadden de dorpelingen gratis stenen voor de bouw van deze toren.” Jan van Rooijen vult aan: “Oud-wethouder van Bodegraven noemde Nieuwerbrug ooit een republiek met eigengereide mensen, maar we komen voor onszelf op en krijgen zaken voor elkaar.”

Illustratief voorbeeld van de ‘verwevenheid’ is Marianne Hogendoorn, die vertelde over haar rol onder andere bij de Oranjevereniging, Stichting Wierickehuis, Huis van Alles en EHBO. Zij doet al het vrijwilligerswerk graag, maar hoopt wel dat er nieuwe vrijwilligers opstaan. Ook Marcel Oussoren van de 18-koppige brandweer Nieuwerbrug hoopt nieuwe vrijwilligers te werven. “Overdag is het soms lastig om voldoende mensen bijeen te krijgen en moeten wij ons soms helaas afmelden bij een brand, maar ’s nachts is het doorgaans geen probleem. Dan gaan we hulpvaardig op een melding af.” Gelukkig is de samenwerking binnen de provincies Zuid-Holland en Utrecht sterk verbeterd, want Nieuwerbrug heeft als grensdorp te maken gehad met rare voorvallen, waarbij de brand bij Verweij Houttechniek in Woerden tien jaar geleden niet mocht worden geblust door het reeds aanwezige korps van Nieuwerbrug en moest worden gewacht op het korps uit Woerden. Ook op het gebied van ambulance/ziekenhuiskeuze is volgens Marianne Hogendoorn de situatie verbeterd. “Je wordt niet automatisch naar Gouda gebracht, maar ook Woerden is een optie.”
Michiel Grauss kreeg veel te horen over de historie van Nieuwerbrug. Over de enige tolbrug van West-Europa, gebouwd in 1651, de onafhankelijkheidstoren en brugwachterswoning, waarvan de inwoners mede-eigenaar zijn. Over de Limes, de grens van het Romeinse Rijk en de oudheidkundige vondsten. Over het Rampjaar 1672 en Fort Wierickerschans, dat de burgemeester aan het eind van het programma kort bezocht. Ook de historie van Nieuwerbrug als vlijtig dorp met veel ‘maakbedrijven’ werd toegelicht.

Uiteraard kwam ook het heden aan bod. Zoals het verenigingsleven en maatschappelijke rol van het Huis van Alles en Wierickehuis met een veelheid aan activiteiten en de drukbezochte maaltijden voor senioren. De burgemeester: “Gezamenlijk eten is ook contact maken, heel belangrijk voor alleenstaanden.” Voorts waren er verhalen over de Speelweek die al voor de 45e keer plaatsvindt en waarbij ouders die ooit meededen, nu als vrijwilliger/nachtwacht helpen bij bonte avond, slaapavontuur en huttenbouw. “Zelf ben ik ook 15 jaar vrijwilliger geweest bij de huttenbouw in Capelle, daar zie je jongeren plezier hebben,” vertelde de burgemeester.
Bij de rondgang door het dorp bezocht Michiel Grauss de Brugkerk. Voorganger Nathan Noorland was bezig met een Bijbelklasje met kinderen uit Nieuwerbrug, ook kinderen die niet-kerkelijk zijn. Nathan Noorland: “Het gaat om het samenzijn, verbroedering. Zo vinden de Catechisatie diensten van de Brugkerk samen met de Nieuwerbrugse Bethlehemkerk van Hervormd Bodegraven plaats, zijn er oecumenische diensten en gebedsavonden met de katholieken. Iedereen is hier welkom en alles loopt door elkaar heen.” Brugwachter Boy Westhof gaf uitleg over de tolbrug. Voor het beroep als brugwachter/ tolmeester moet je geboren zijn, zo gaf hij aan. Gekscherend zei hij: “Slinger als burgemeester met je ambtsketen en de poorten gaan open.”
Onderweg zag Michiel Grauss verder de oplevering van 164 zonnepanelen op het Wierickehuis, een initiatief van de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk, stapte hij binnen bij het kantoor van de 110-jarige Onderlinge Rijn en Aar en bezocht hij de bouwlocatie Wijde Wiericke waar naast gevarieerde woningbouw tevens het nieuwe schoolgebouw voor De Brug komt. Saskia Brus en Leon Rijsdam: “Schoolgebouw, IKC, BSO en gymzaal in een fraai ontworpen, energieneutraal gebouw, gerealiseerd met zoveel mogelijk biobased bouwmaterialen. Komende zomer gaan we aan besteden, hopelijk kan de bouw het vierde kwartaal starten. Dan ziet volgend jaar de wereld er heel anders uit in Nieuwerbrug.” Michel Velthuis: “Mooi, dat geeft lucht aan ons dorp.” 

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 17 mei 2023

Nanne Fioole op 73-iarige leeftijd overleden

Nieuwerbrug - Een gerespecteerd en gewaardeerd expert en ondernemer op het gebied van recycling is overleden. Nanne Fioole. Een van zijn grootste successen werd RetourMatras, gericht op het reclylen van matrassen. In oktober 2022 ontving hij de Duurzaamheidspluim voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Doorzetter Nanne Fioole (73) overleden

doorHenri Stolwijk

NIEUWERBRUG - Doorzettingsvermogen, visie en durf: gewapend met die eigenschappen heeft de op 8 mei overleden Nanne Fioole (73) zijn sporen als ondernemer verdiend. Nanne dacht altijd groot, zag geen problemen maar zocht oplossingen. Zo groeide hij sinds de jaren tachtig uit tot een gerespecteerd en gewaardeerd expert op het gebied van recycling.
Eerst voerde hij een loodgietersbedrijf in Nieuwerbrug. In de jaren tachtig van de vorige eeuw stapte hij over naar een andere branche: hij begon adviesbureau Westwoude BV voor het aanvragen van milieuvergunningen. Wetgeving veranderde in die tijd snel, teugels werden aangehaald om het milieu te beschermen en afvalstromen te beheersen. Nanne voelde zich als een vis in het water in die wereld, omringde zich met vakmensen en groeide uit tot een erkend expert die ook overheden van advies heeft gediend. Zo kwam hij in aanraking met de recyclingbranche. Als ondernemer zag hij kansen in deze groeimarkt en begon formules als RetourBand, RetourKeuken, Retourmeubel en Retourtapijt: gericht op hergebruik van afgedankte materialen. Dankzij zijn grote technische inzicht werden daarvoor vaak nieuwe technieken toegepast in speciaal ontwikkelde machines. Niet alles kwam van de grond, maar een aantal initiatieven mondde uit in succesvolle formules, zoals Gipsnet BV dat in 2005 is verkocht en nog altijd actief is. Voor zijn activiteiten kende de gemeente Bodegraven-Reeuwijk Nanne in 2022 de Duurzaamheidspluim toe.
Een van zijn grootste successen werd RetourMatras, gericht op het recyclen van matrassen. In diverse fabrieken (onder meer in Alphen aan den Rijn, Flevopolder, Zeeland en Brabant) worden staal, foam en gesponnen textiel teruggewonnen en hergebruikt. Zodat nog slechts een klein percentage afval overblijft. De onderneming werkt inmiddels samen met onder meer Ikea en met Renéwi.
In zijn leven overwon Nanne Fioole diverse keren kanker, maar uiteindelijk werd die ziekte hem fataal. De leiding van RetourMatras droeg hij eerder al over. Op 8 mei nam Nanne in het bijzijn van zijn dierbaren afscheid van een bijzonder veelzijdig bestaan.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 17 mei 2023

Genieten van stoet Scania oldtimers

NIEUWERBRUG/BODEGRAVEN - Op zaterdag 20 mei volgt vanaf 15.00 uur een stoet van maar liefst vijftig Scania oldtimers van de Scania V8 Classic Tour een route die ook langs Nieuwerbrug en Bodegraven voert. In de stoet rijden oude Scania 8 cylinders van het type 140 en 141 mee, met bouwjaren tussen 1969 en 1980. Dit zijn beroemde vrachtwagens onder de oudere chauffeurs, want dit waren in die tijd de sterkste trucks die er te koop waren.
Wim Lagerweij uit Zegveld vertelt: "Het geluid, de betrouwbaarheid en zuinigheid maakten het verhaal compleet, waarmee het legendarische vrachtwagens zijn geworden. Het zijn oldtimers die elk jaar
toch even uit de schuur gehaald moeten worden. Zo'n activiteit is een geweldige stimulans om het voertuig rijdend te houden. Voor het publiek is het prachtig om de oldtimers voorbij te zien komen. Het geluid van de V8 motoren van Scania roept herinneringen op. Daarbij is het een bijzonder kleurrijke verzameling in vele variaties!"
De tour wordt bij Kockengen gestart, waar de deelnemers via een dubbele actie tussen twee rotondes elkaar nog even extra tegen gaan komen. Daarna rijdt de optocht richting Woerden, Nieuwerbrug en dan via Bodegraven de N11 op.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 17 mei 2023

Koning van de matrassenrecycling

Necrologie
Nanne Fioole 1949-2023
Nanne Fioole (73), oprichter van het recyclingbedrijf Retourmatras, is maandag 8 mei overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek, maar bleef nog geruime tijd in zijn bedrijf actief.
Fioole, ooit in Nieuwerbrug begonnen als loodgieter, dacht groot. Hij concludeerde zo'n vijftien jaar geleden dat matrassen verbranden welbeschouwd onzinnig en milieuvervuilend was en opende in 2011 in Lelystad de eerste recyclingfabriek met een zelf ontwikkeld machinepark. Daarna volgden nog eens drie in de Rijnhaven in Alphen en Zeeland en Etten-Leur in Brabant.
Retourmatras slaagde er recent in om een samenwerking aan te knopen met onder andere de Zweedse meubelgigant Ikea en recyclingbedrijf Renewi. Uit een matras worden staal, foam (voor kunststof matten) en gesponnen textiel gewonnen, waardoor uiteindelijk slechts 6 a 7 procent echt afval overblijft.
Vorig jaar kreeg Fioole de duurzaamheidspluim van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk toegekend. Destijds zei wethouder Jan Leendert van den Heuvel bij de uitreiking: „Nanne Fioole laat zien dat je met doorzettingsvermogen, visie en durf een verschil kunt maken voor een duurzame wereld.”
- Harrie van Opstal

Bron: AD Woerden 10 mei 202
Pin It