‘Put’ wordt berging bij extreme regenval

Nieuwerbrug - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de Put van Broekhoven in Nieuwerbrug aan den Rijn aangekocht. Het waterschap wil het zandwingebied uit 1937 gebruiken voor extra waterberging in tijden van extreme neerslag.
Hoe het waterschap de Put precies gaat gebruiken, vraagt nog om aanvullend onderzoek, laat woordvoerder Astrid Russchen weten. „Dat onderzoek moet uitwijzen hoe de berging wordt ingezet, wat hiervan de gevolgen zijn en welke werkzaamheden nodig zijn om de Put geschikt te maken.”
Het extreme weer en de hevige hoosbuien van de laatste jaren dwingen het waterschap om de waterhuishouding van de polder robuuster en klimaatbestendiger te maken. Dat vraagt om extra waterberging van minimaal zo’n 50.000 kubieke meter in dit gebied.


Het gat dat ontstond door zandwinning lijkt daarvoor heel geschikt. Het waterpeil van de Put ligt niet alleen twee meter lager dan dat van de Oude Rijn, maar heeft ook een gunstige ligging: in de oksel van de Oude Rijn en de Enkele Wiericke. Als het water te hoog komt in de Oude Rijn, dan stoppen de gemalen met pompen, maar het water moet dan nog wel ergens heen kunnen. In zo’n geval kan opvang in de Put uitkomst bieden. „Wat we al weten is dat de kades zeer beperkt hoeven te worden verhoogd en verstevigd”, meldt Russchen.
Tot begin jaren 90 bevond zich aan de zuidkant van de Put, langs de Weiweg, een strandje. Daar kwamen veel zwemlustigen op af. Bestaat er een kans dat dit terugkomt? „We verkennen welke aanvullende maatschappelijke wensen er zijn. Dat gaan we doen in overleg met de gemeente, belangenorganisaties en de mensen in de omgeving van de plas.” Als alles vlotjes verloopt stelt HDSR de plannen in september 2024 definitief vast.

door Ad van den Herik

Bron: AD Woerden 1 juli 2023
Pin It