Geen weg aan noordkant A12

BODEGRAVEN/NIEUWERBRUG AAN DEN RIJN
Er komt geen parallelweg aan de noordkant van de A12 tussen Nieuwerbrug en de Bodegraafse bedrijventerreinen Groote Wetering en Broekvelden. Dat heeft het college van B en W bekendgemaakt.
„De verhouding tussen bouwkosten en het verwachte gebruik lijkt ongunstig te zijn. We blijven in gesprek met de ondernemers om te kijken op welke manier de bereikbaarheid van Bodegraven verbeterd kan worden," schrijven burgemeester en wethouders. Een verkeerskundig bureau heeft dit jaar in opdracht van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en het Ondernemers Collectie Bodegraven (OCB) onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en de te verwachten kosten.
De in de OCB verenigde ondernemers van Groote Wetering en Broekvelden roepen al jaren dat zo’n parallelverbinding een oplossing biedt voor de opstoppingen die zich nu dagelijks voordoen op de zogenaamde botronde onder de N11. De ondernemers verwachten dat als het vrachtverkeer een andere route kan nemen, dit de druk op de rotonde verlicht. Overigens wordt de parallelweg niet als eindoplossing van de verkeersproblemen. Die moet komen van de gewenste Bodegravenboog.

Bron: Ad Woerden 21 oktober 2023 

Geen burgemeesters, maar bruggemeesters

Driebruggen, Reeuwijk en Waarder hadden vroeger allen een eigen bestuur met een burgemeester. Maar bij Nieuwerbrug was dat anders. Daar had men geen burgemeesters, maar wel schouten en bruggemeesters.
Nieuwerbrug viel tot in de 20e eeuw bestuurlijk onder vier gemeenten: Bodegraven, Waarder, Barwoutswaarder en Rietveld. De polders Barwoutswaarder, Bekenes, Kromwijk en Bulwijk werden vanaf de 17e eeuw bestuurd door de schout van Barwoutswaarder, met vierheemraden. Barwoutswaarder had zijn eigen rechthuis, een herberg die de naam 'Schotsvarken' had. Ook Rietveld, dat aan de overkant van de Rijn lag, had een eigen rechthuis: herberg De Roskam.
De taak van de schout was om de molens en de daarbij behorende molenvlieten te onderhouden en om te zorgen dat de boeren hun dijken en sloten goed onderhielden. Om droge voeten te houden was afwatering van het overtollige water nodig. Dat gebeurde eerst via de gegraven Wierickes naar de Hollandse IJsel, maar sinds 1535 wordt het water afgevoerd via de Rijn. De afvoer gebeurde met behulp van twee molens: de Lange Wiekermolen en de Oosteindmolen.

DE TOLBRUG EN DE BRUGGEMEESTERS
Nieuwerbrug is alom bekend door de eeuwenoude Tolbrug. Al rond 1510 moet er een vaste houten brug geweest zijn, die in de 17e eeuw is vervangen door een stenen brug. In 1651 kregen de inwoners van de Staten van Holland toestemming om de brug te vervangen door een ophaalbrug, waarbij zij ook het recht kregen om tol te heffen op de doorvaart. Het beheer van de brug en de unieke tol heeft geleid tot het ontstaan van een eveneens uniek gezelschap: de bruggemeesters.
Rond 1651 hebben de Nieuwerbruggers een eigen plaatselijk bestuur opgericht dat de tolgelden beheerde, het onderhoud van de brug verzorgde en later ook de brandbestrijding voor haar rekening nam. Het college zetelde in Het Grauwe Paard. In de Brandschouwerij Nieuwerbrug moest iedereen bij alarm direct opdraven, waarbij de brandmeesters annex bruggemeesters de leiding hadden. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de brandbestrijding een gemeentelijke organisatie geworden. Het eeuwenoude college van bruggemeesters bestaat echter nog steeds en is als een soort dorpsraad gaan fungeren. Het college is ook eigenaar van de tolbrug en de Onafhankelijkheidstoren.
Het recht om ook tol te heffen op alles wat óver de brug ging, bestaat sinds 1788. De tol geldt niet voor inwoners van Nieuwerbrug, maar voor mensen van buiten de gemeenschap. Het innen van de tolgelden wordt via verpachting uitbesteed aan een tolgaarder, volgens vaste regels. Nog altijd wordt de tol geïnd, en daarmee is dit de oudste particuliere tolbrug van Nederland. Op het historische tolbord bij de brug zijn de tolgelden vermeld. Tolgaarders waren onder andere Domburg, Winkelman, Van Rijswijk en Westhof. Sinds 1910 is de brug van metaal. De huidige brug stamt uit 1990.

REPUBLIEK AAN DE RIJN
In 1964 kwam Nieuwerbrug onder Bodegraafs bestuur met eigen raadsleden en ook wethouders. Voor diverse Bodegraafse bestuurders bleek de Nieuwerbrugse gemeenschap soms lastig te besturen te zijn door hun onafhankelijkheidsgevoel. Zelfredzaamheid en daadkracht waren door de eeuwen heen de kenmerken van de inwoners geweest. Dit zorgde altijd voor een gevoel van onafhankelijkheid. Zo hebben zij altijd een eigen school, brandweer, vuilophaling, huisartspraktijk gehad en unieke organisaties gehad als de kapelmeesters en de bruggemeesters.
In 2010 werd door 'Ik houd van Nieuwerbrug' en de Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug de Republiek aan de Rijn in het leven geroepen. Door allerlei activiteiten probeert de Republiek aan de Rijn de onafhankelijkheid van Nieuwerbrug te belichten. Zo zijn ook de borden met historie verschenen aan de grenzen van Nieuwerbrug. Een bekende documentaire over Nieuwerbrug heet dan ook niet voor niets: 'Een klein dorp met eigenzinnige mensen'.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 18 oktober 2023

Voetreflexmassage is meer dan een ontspannen massage

NIEUWERBRUG - Een voetreflexmassage geeft totale ontspanning, maar helpt ook bij moeheid en allerlei lichamelijke klachten.
Bijna dagelijks liggen er bij Lydia Smidt van de VitaFermaPraktijk uit Nieuwerbrug gasten op de behandeltafel die een voetreflexmassage ondergaan. Met goede resultaten tot gevolg. "Mensen zeggen dat ze echt baat bij mijn behandeling hebben. Dat is mooi, want daar doe je het voor."
Lydia geeft een Chinese voetmassage die gebaseerd is op eeuwenoude Chinese principes voor gezondheid en heling. Het succes van haar massage is dat twee systemen tot één geheel gecombineerd worden. "Ik masseer verschillende zones op de voeten" legt Lydia uit. "Die zones staan in verbinding met allerlei organen, spieren en weefsels in het lichaam. Dit type masseren zorgt voor een betere doorbloeding in het bijbehorende orgaan."
Meridianen
Daarnaast behandelt ze tijdens de massage ook de acupunctuurpunten en meridianen (energiebanen) op voeten en onderbenen. Hier worden afvalstoffen afgevoerd en blokkades opgeheven. "Zo ontstaat er een betere energiecirculatie."
De massage is goed voor zeer uiteenlopende klachten, van hoofdpijn en maag- en darmproblemen tot jicht en klachten als gevolg van stress. Voor de behandeling houdt Lydia een intakegesprek waarin ze de klachten bespreekt, maar ook iemands leefstijl en medicijngebruik aan bod komen. "Vervolgens maak ik een behandelplan en kunnen we aan de slag."
Naast voetreflexmassages geeft Lydia ook nek-, schouder- en rugmassages, iets dat bij veel fysiotherapiepraktijken tegenwoordig minder vaak gebeurt. "Fysiotherapeuten masseren om de spieren te ontspannen, maar het masseren heeft dan geen verdere functie binnen de revalidatie. Ik geloof er juist in dat masseren ook een helende werking heeft."
Mond-tot-mondredame
In haar VitaFermaPraktijk behandelt ze nu vooral gasten uit haar eigen woonplaats Nieuwerbrug. "Daarbuiten is nog niet bij iedereen bekend wat ik doe. Via mond-tot-mondreclame komen er gelukkig wel steeds meer mensen uit Woerden en Bodegraven langs, maar het zou fijn zijn als ik ook in die plaatsen wat meer bekendheid krijg."
Op de website van VitaFermaPraktijk staait alle informatie over welke behandelingen Lydia aanbiedt en wat de prijzen daarvan zijn. Ook is het mogelijk om via de site een cadeaubon (voor een massage) aan te schaffen voor Sinterklaas of Kerst.

VitaFerma Massage en VoetReflexPlus Praktijk
Graaf Adolfstraat 16 -  Nieuwerbrug
T: 06-32053753
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I: www.vitaferma.nl 

Bron: Het Kontakt 12 oktober 2023

Oog voor uw omgeving

Al fietsend, lopend, varend, surfend of suppend kom je soms bijzondere zaken tegen in het landschap. Zo staat er nu een opvallend lange bank bij het fietspad bij Fort Wierickerschans. En heeft u gezien dat er nieuwe boeien in het water liggen, achter in de surfplas?

Afgelopen week zijn er twee informatieborden onthuld die voorbijgangers en inwoners hier wat meer over vertellen.

Enkele Wiericke
Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft afgelopen jaar gewerkt aan de verbinding tussen de Enkele Wiericke en de Oude Rijn, vlakbij het Fort Wierickerschans. Eén van de routes waarlangs het waterschap tijdens droogte meer water naar West-Nederland aanvoert, loopt vanuit de Hollandsche IJssel via de Enkele Wiericke naar de Oude Rijn. Waar die twee samenkomen, heeft het waterschap afgelopen jaar de autobrug en de fietsbrug vervangen voor nieuwe, bredere bruggen waar meer water sneller onderdoor kan.
En dan die lange bank. Dat is een schotbalkenbank. In geval van nood kan het waterschap de Wiericke afsluiten met balken. Om het nuttige met het aangename te verenigen is van de opslagruimte voor die balken, van ongeveer 5 meter lang, een mooie zitbank voor voorbijgangers gemaakt!
Meer wetenswaardige informatie, bijvoorbeeld over de geschiedenis van de omgeving, is terug te lezen op de nieuwe informatieborden, die wethouder Jan Leendert van den Heuvel samen met het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, de Oude Hollandse Waterlinie, de werkgroep Republiek aan de Rijn en de stichting Promotie Bodegraven-Reeuwijk heeft onthuld.

Surfplas
De officiële namen van de surfplas zijn Broekvelden en Vettenbroek. Deze plassen zijn onderdeel van het Natura 2000 gebied. Dat is een Europees netwerk van natuurgebieden waardoor bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd worden om de biodiversiteit te behouden. Het gaat hier vooral om de kievitsbloemen, de kleine zwaan, de smient, de krakeend en slobeend.
Om deze natuur in Vettenbroek te beschermen moeten we het gebied in de winter met rust laten. Dan verblijven er duizenden watervogels in het Vettenbroek-gebied. Het is daarom niet toegestaan om er tussen 1 oktober en 31 maart te surfen, kanoën of suppen. Om aan te geven waar Vettenbroek begint, het achterste deel van de Surfplas, is dat gemarkeerd met gele boeien.
Vlakbij het gebouw van de Windsurfclub staat nu een nieuw informatiebord dat duidelijk maakt wat wel en niet is toegestaan op de surfplas en wanneer. Wethouder Robin Kersbergen heeft het informatiebord ter plekke onthuld.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 11 oktober 2023

Buurtbus De Meije hoort bij straatbeeld

DE MEIJE - De chauffeurs Piet Zeeuw en Jaap den Bleker genieten met volle teugen van hun ritjes met de buurtbus door De Meije. Zij doen dit vrijwilligerswerk al jaren. Niet iedereen heeft eigen vervoer om op werk of bij school te komen of familie te bezoeken, en dan is deze lijn een uitkomst. 35 jaar geleden reed Buurtbus De Meije voor het eerst haar routes. Het 35-jarig jubileum is inmiddels gevierd met ruim zeventig vrijwlligers en hun partners.

'Wie zijn hand opsteekt, mag mee’

door Ad van den Herik

DE MEIJE - Buurtbusvereniging De Meije vierde onlangs haar 35-jarig bestaan, samen met haar circa vijftig vrijwilligers. Geheel belangeloos vervoeren deze onbezoldigde chauffeurs jaarlijks zo’n 20.000 reizigers met de buurtbus richting Woerden en Alphen en vice versa.
Net iets na het middaguur draait Piet Zeeuw vanaf de Eiber de buurtbus behendig de parkeerplaats op en parkeert het voertuig voor de toegangspoort van voetbalvereniging ESTO. Zijn dienst op lijn 724 zit erop. Die startte om 9.18 uur voor het station van Bodegraven. Daarna volgden stops in de Meije, Zegveld, Woerden, Nieuwerbrug, Waarder, Driebruggen om te eindigen’op het beginpunt in Bodegraven - een rondje van 35 kilometer. "Vandaag had ik veertien passagiers, dat is best aardig hoor," schetst de vrijwilliger de populariteit van het openbaar vervoermiddel. Piet kruipt al zo'n 10 jaar achter het stuur van het busje dat plaats biedt aan acht passagiers. In 2022 telde de lijn in totaal ruim 7000 instappers.
LAMMETJES KIJKEN
De parkeerplaats bij ESTO geldt als wisselplek voor de chauffeurs. In dit geval neemt Jaap den Bleker de plek van Piet in op de bestuurdersstoel. De Nieuwerbrugger meldde zich zo'n 5 jaar geleden als onbezoldigd chauffeur. Hij geniet met volle teugen van zijn ritjes.
Inmiddels weet hij dat iedereen zo zijn eigen motieven heeft om een kaartje van 1,40 euro te kopen. De één visiteert zijn of haar familie, de ander gaat op bezoek in het ziekenhuis van Woerden of gebruikt de bus voor woon-werkverkeer. Daar blijft het niet bij. "Er zijn vrouwen uit Rijngaarde, die gaan in het voorjaar mee om vanuit de bus in de Meije lammetjes te kijken," schaterlacht Jaap.
NIEUWE CHAUFFEURS WELKOM
Precies 35 jaar geleden drong Buurtvereniging De Meije aan op vervoer in het buurtschap dat zich door de polder kronkelt. "Omdat er mensen in de Meije waren die geen eigen vervoer hadden en kleine kinderen naar school moesten," weet bestuurssecretaris Ronald Moes.
Destijds behoorde Anneke Graman-Quint tot een van de oprichters. De Zegveldse is sindsdien bestuursvoorzitter en met haar bijna 78 jaar vervoert Anneke zelf ook nog wekelijks passagiers. Dat kan zij overigens nog 2 jaar doen, vertelt Ronald. "Chauffeurs mogen tot hun 80e jaar rijden. Om die reden moesten er pas drie chauffeurs stoppen. De meeste chauffeurs zijn natuurlijk gepensioneerd, al we hebben ook iemand van 28 jaar die vier dagen in de week werkt en het leuk vindt om dit op zijn vrije dag als vrijwilligerswerk te doen. We kunnen wel weer een paar nieuwe chauffeurs gebruiken."
VIERING 35-JARIG BESTAAN
Ronald bood zich 10 jaar geleden als vrijwilliger aan, en niet alleen voor het verzorgen van ritjes. "Ik ben secretaris, maak de roosters, houd de website bij en op woensdag zit ik een paar uur op de bus." Hij en de overige vrijwilligers hebben inmiddels het 35-jarig bestaan gevierd. Voor de jubileumviering meldden zich ruim zeventig personen (vrijwilligers en partners). "We zijn met twee bussen van Arriva vanuit Zegveld naar Heusden gereden. Van daaruit hebben we een rondvaart gemaakt door de Biesbosch en 's avonds gedineerd met een warm en koud buffet in de Miland hof in Zegveld. Dat was erg geslaagd."
OOK NAAR ALPHEN
In 2012 breidde de vereniging het reisaanbod uit met een buurtbusdienst tussen Bodegraven en Alphen, lijn 722, met halverwege haltes in Zwammerdam. Handig voor wie niet beschikt over eigen vervoer en bijvoorbeeld werkt in Ipse de Bruggen. Die kunnen opstappen en pakweg in Alphen of Bodegraven hun reis vervolgen door op de trein te stappen.
Het blijkt een populaire lijn, want vorig jaar kochten ruim 13.000 passagiers een kaartje of hielden ze hun pas voor de OV-chip- kaartlezer. "Vooral oudere mensen en scholieren maken gebruik van de buurtbus," schetst Ronald de doelgroep. De Bodegraver weet dat chauffeurs zich altijd flexibel opstellen en niet star vasthouden aan de officiële haltes. "Wie zijn hand opsteekt mag mee."
Meer weten over de buurtbus of aanmelden als vrijwilliger? Kijk dan op: www. buurtbusdemeije.nl.

Elektrisch aangedreven bussen
In 1988 startte de buurtbus onder de vlag van Connexxion. Nu maakt de buurtbusvereniging gebruik van de bussen van Arriva, maar niet lang meer. De samenwerking eindigt medio december 2024. Vanaf dat moment gaat vervoerder Qbuzz de lijnen exploiteren. Die werkt met volledig electrisch aangedreven buurtbussen. “Dat is nog wel een dingetje, want chauffeurs met een BE-rijbewijs mogen voertuigen tot 3500 kg besturen. De bussen van Qbuzz zijn vanwege de elektrische accu wel 4200 kilo, maar ik neem aan dat we dan wel ontheffing krijgen.” klinkt Ronald optimistisch.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 4 oktober 2023

Pin It