Bloementuin geeft Cora weer zin in het leven.

Postema: „Precies een jaar geleden zei ik tegen mijn man Wim, voor wie ik zorg sinds hij vijftien jaar geleden een hersenstaminfarct kreeg: wie zal mij missen als ik er niet meer ben?”
„Ik was gestopt met het geven van lezingen over mantelzorg, de adviesraad sociaal domein en oppassen op de kleinkinderen. Mijn moeder was net overleden en ik had baarmoederhalskanker gehad. Het enige dat ik nog had, was mijn podcast over doodgaan. Toen ik voor die podcast een pluktuin bezocht in Stoutenburg, besefte ik wat ik nodig had: ik had behoefte aan zingeving. Ik kwam thuis en zei tegen Wim: ik ga een bloementuin beginnen”, vertelt Cora.


Niet direct enthousiast
Haar man reageerde niet direct enthousiast vanwege de grote hoeveelheid werk, maar Cora was vastbesloten. „Ik heb direct een Instagrampagina aangemaakt en had contact met mensen van de Hortus Populus voor praktische tips. De volgende dag heb ik met worteldoek een gedeelte van de schapenweide naast ons huis afgedekt en heb ik zaden besteld. Ik wist zeker dat ik een kas (symbool voor de baarmoeder), een labyrint (symbool voor je levensweg) en een schommel (voor het kind in jezelf) wilde, de rest van de tuin moest vanzelf ontstaan.”
Intuïtief legde Cora haar levenstuin aan en alles wat er groeit is een afspiegeling van haar leven.„De tuin is mijn leven. De schommel maakte ik bijvoorbeeld met mijn ex. Met een vriendin vlocht ik een hek van
wilgentenen en legde ik het labyrint aan. De groenten, zoals groenlof en snijbiet, doen denken aan de moestuin van mijn vader. Ook laat ik in het labyrint bewust brandnetels staan, als symbool voor tegenslag die je tegenkomt in je leven. Mijn vader en Wim waren meer van het ‘Boskoops tuinieren’. Ik laat juist de natuur haar werk doen en geniet enorm van bloeiende broccoli of de bloemetjes uit doorgeschoten sla. Dat is geen mislukking, maar een feestje.”
Leven totaal veranderd
Cora’s leven is door de tuin totaal veranderd. „Ik geniet zo van hoe alles ontstaat en de schoonheid raakt me. Ik heb veel meer energie gekregen. Ook hoop ik anderen te inspireren. De natuur heeft zo veel te zeggen als je naar haar luistert. Ik gun daarom iedereen een levenstuin. Mijn advies: begin gewoon. Ook al heb je maar een vierkante meter, doe het. De levenstuin heeft mij zingeving gegeven en ik zie het als mijn bestemming om dat te delen.”
Iedereen is daarom welkom bij Cora in haar tuin, in ieder geval op woensdag- en vrijdagmiddag, en ze deelt in haar oogst. „De tuin is voor mij een manier om contact te maken, om te ontmoeten en te ontmoeten, dus das hier niets moet. Niet voor niets heet mijn website waar ik foto's en blogs deel Vertelhetmetbloemen.nl. Ik geniet van de gesprekken in mijn tuin, zoals pas geleden met een vrouw die de tuin bezocht. Bij de groenlof hadden we het over haar jeugd. Ook bied ik vanaf volgend jaar vrijwilligerswerk an in de tuin voor mensen
Gelukkig
Ook Wim is inmiddels enthousiast en noemt zichzelf de tuinman op wielen. „Als ik gelukkig ben, heeft dat een positief effect op Wim. Dat ik nu dichtbij huis, zo gelukkig ben, is voor hem ook helend.

Bron: AD Woerden 4 november 2023
Pin It