Spoorwegovergang is al twee jaar dicht
Actie voor behoud van het Wierickepad bij Nieuwerbrug
Iza de Bruin
Nieuwerbrug - Al twee jaar is het Wierickepad bij Nieuwerbrug afgesloten, tot verdriet van veel wandelaars. Dat komt door de spoorwegovergang. Bewoners willen nu actie en verzamelden honderden handtekeningen.
Het dorpscomité in Nieuwerbrug en wandelaarsorganisatie Te Voet sloegen de handen ineen om het pad open te krijgen. De handtekeningen moeten de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de provincie Zuid-Holland en ProRail motiveren om een alternatief te vinden voor de afgesloten spoorwegovergang.
Omdat het pad leek te verdwijnen van de agenda van de gemeente, zette het dorpscomité een handtekeningenactie op. 457 meerderjarigen hebben een krabbeltje gezet. Om het in perspectief te zetten: Nieuwerbrug heeft 1790 inwoners, waaronder minderjarigen. Ruim een kwart wil het Wierickepad terug laten keren.
Het gaat om het onverharde pad nabij Nieuwerbrug dat voorheen bij de Dubbele Wiericke het spoor kruiste. Die overweg is ruim een jaar geleden afgesloten, omdat op het spoortraject Alphen-Woerden meer treinen zijn gaan rijden.
ProRail
Er zijn verscheidene partijen verantwoordelijk voor de spoorwegovergang, die hoort bij het wandelpad. Het is de bedoeling dat het alternatieve pad voor de helft gefinancierd wordt door ProRail en de andere helft door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de provincie Zuid-Holland.
Te Voet heeft zelf al 5000 euro geschonken aan de gemeente, om een gebaar te maken. „Wij vinden het uiterst belangrijk dat iedereen kan genieten van nabije natuur”, zegt Eeffien Huizing van Te Voet.
Er wordt druk gezocht naar een alternatieve oversteek, bijvoorbeeld een duiker. In de commissie-vergadering van afgelopen woensdag is een groot deel er mee eens dat het alternatief er moet komen. Zo zegt Hennie Castelein, gemeenteraadslid van Burgerbelangen dat er snel een besluit moet worden genomen. Henk van der Smit, fractievoorzitter van de SGP in Bodegraven, vindt juist dat er eerst een concreet voorstel moet liggen. „We moeten het eens zijn over de voorwaarden voordat we een onttrekkingsbesluit nemen.”
Uiteindelijk is besloten dat wethouder Robin Kersbergen nu op zoek moet naar geld. „We kregen in oktober een offerte van ProRail, maar die was erg globaal”, zegt Ani van der Winden. Zij maakt deel uit van het Dorpscomité van Nieuwerbrug aan den Rijn. „Wij hebben duidelijk gemaakt dat we iets concreters wilden zien, maar dat is er tot nu toe niet van gekomen. Vandaar de handtekeningenactie.”
Het Wierickepad is ongeveer 15 kilometer en loopt onder meer door en langs Bodegraven, de Reeuwijkse Plassen, Driebruggen en Nieuwerbrug. „Het is een belangrijke schakel in het wandelnetwerk”, zegt Huizing, die uit Haast-recht komt.
Spits
Voorheen kon je oversteken over het spoor, maar het Rijk is al een hele tijd bezig met het verwijderen van onbewaakte spoorweg-overgangen in Nederland. Dit uit veiligheidsoverwegingen én omdat er op het traject Utrecht-Leiden voor het eerst meer treinen in de spits gingen rijden. Ook de overgang bij de Dubbele Wiericke, over het Dubbele Wierickepad iets buiten Nieuwerbrug, is dus twee jaar geleden gesloten.
Van der Linden maakt deel uit van het Dorpscomité van Nieuwerbrug en vertelt dat ze een béetje sceptisch is geworden over de aanpak van ProRail: „Achteraf hoorde ik dat ProRail wel heeft meebetaald aan een nieuw wandelpad langs het spoor bij een nieuwbouwwijk, maar geen prioriteit geeft aan het investeren in een alternatief van een spoorkruising voor het Wierickepad.”
ProRail en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk waren niet bereikbaar voor commentaar.
Bron: AD Woerden 20 december 2023
Nieuwe woningen in de maak in Nieuwerbrug
NIEUWERBRUG - De gemeente en Van Wengerden & Visser BV zijn vorige week een overeenkomst aangegaan voor de ontwikkeling en bouw van elf woningen op het noordelijk deel van De Wijde Wiericke in Nieuwerbrug aan den Rijn.
Wethouder Dirk-Jan Knol en Bob Könst, directeur van Van Wengerden & Visser, tekenden een koop- en realisatieovereenkomst. Dat is de eerste stap, waarna de plannen verder worden uitgewerkt. Namens het college van B en W zegt wethouder Knol hier erg blij mee te zijn.
"Ook dit project helpt weer mee om te kunnen voldoen aan de grote behoefte en vraag naar huizen in onze gemeente. Hiermee komen we ook tegemoet aan de speciale wens vanuit Nieuwerbrug om wat goedkopere woningen te realiseren. En ik vind het heel fijn dat we met dit plan uitvoering kunnen geven aan de destijds afgesloten overeenkomst met de familie Francken." Begin 2020 heeft de gemeente namelijk een overeenkomst gesloten met de familie Francken en de locatie van de oude metaalfabriek opgekocht. De familie Francken heeft een stuk grond aangekocht in het noordelijk deel van het project De Wijde Wiericke, dat zij vervolgens hebben verkocht aan ontwikkelaar Van Wengerden & Visser. In de afgelopen periode hebben gemeente en ontwikkelaar een gezamenlijk een plan uitgewerkt.
DE TOLGAARDER
Projectontwikkelaar Bob Könst van Van Wengerden & Visser BV vertelt: "Na het positieve en succesvolle plandeel 'Op de Wijde' in De Wijde Wiericke zijn we blij om weer aan de slag te kunnen in Nieuwerbrug. We gaan ook nu weer een passende invulling geven aan deze (bouw)locatie. Het project vraagt natuurlijk ook om een pakkende projectnaam. Die hebben we gevonden in: 'De Tolgaarder’."
In De Tolgaarder komen woningen die geschikt zijn voor een grote doelgroep, namelijk drie tussenwoningen betaalbare koop, twee tussenwoningen middeldure huur, twee tussenwoningen vrije sector middeldure koop en vier hoekwoningen vrije sector dure koop.
BELANGSTELLING?
Planning is dat de woningen in maart 2024 in de verkoop gaan. Heeft u interesse in een van deze woningen, neemt u dan alvast contact op met De Koning makelaars via 0348-488005. Wilt u zich als belangstellende aanmelden voor het plan, laat dan uw gegevens achter op de projectpagina van De Tolgaarder. Die vindt u op www.dekoningnieuwbouw.nl
Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 6 december 2023
Tolvignet voor laatste tolbrug van Nederland
Ad van den Herik
NIEUWERBRUG - Autobezitters uit Nieuwerbrug kunnen hun tolvignet voor 2024 weer aanschaffen. Het vignet is nu al bij de brugwachter op de brug of bij de brugwachterswoning verkrijgbaar, maar ook straks in het Wierickehuis.
De prijs blijft onveranderd vijf euro, net als bij de start in 2015. Met het vignet achter de voorruit krijgen de dorpelingen vrije doorgang op de nog enige tolbrug in Nederland. ‘Vreemden’ die de eeuwenoude oeververbinding van noord naar zuid - en andersom - willen passeren, moeten daarvoor de portemonnee trekken.
„Met de opbrengst van het vignet kunnen we de rente en aflossing betalen van de lening die is afgesloten om de Onafhankelijkheidstoren te kunnen restaureren. Ook gebruiken we dit geld om de toren en de brugwachters- woning te onderhouden”, spoort het College van Bruggemeesters de Nieuwerbruggers aan om tot aanschaf van een vignet over te gaan.
Zaterdag 16 december is het eerste verkoopmoment van 10.00 tot 12.00 uur in het Wierickehuis. Op dinsdag 19 december kan het vignet gekocht worden tussen 1930 en 20.30 uur.