Overeenkomst over duiker bij de Dubbel Wiericke
Straks weer spoor oversteken

Iza de Bruin

Nieuwerbrug - Aan het einde van de zomer kunnen wandelaars weer oversteken bij het spoor dat de Dubbele Wiericke in Nieuwerbrug kruist. Na lang overleg zijn de drie deelnemende partijen (ProRail, Zuid-Holland en Bodegraven-Reeuwijk) tot een besluit gekomen.
Het Wierickepad is ongeveer 15 kilometer lang en raakt verschillende dorpen in het Groene Hart, waaronder Driebruggen, een stukje Reeuwijkse Plassen en Bodegraven. Lange tijd konden wandelaars niet de hele route lopen omdat de spoorwegovergang midden in het pad was afgesloten. Een duiker biedt hiervoor straks de oplossing.


Een trotse groep mensen verzamelt zich op donderdagochtend op het populaire wandelpad in Nieuwerbrug. Het regenachtige weer kan de goede sfeer niet bederven. Helga Cuijpers (regiodirecteur van ProRail), Anne Koning (gedeputeerde van provincie Zuid-Holland) en Robin Kersbergen (wethouder van gemeente Bodegraven-Reeuwijk) hebben een definitief besluit genomen over het aanleggen van een nieuwe duiker.
Nu is er ook al een duiker onder het spoor zodat het water eronderdoor kan, maar die biedt geen ruimte aan wandelaars. Die wordt nu vervangen, zodat wandelaars daar kunnen oversteken. Veel duikers zijn niet zo hoog, wat betekent dat je moet bukken. Dat is hier, tenzij je écht heel lang bent, waarschijnlijk niet nodig.
De gemeente gaat 2 ton investeren in de duiker. Dat is 20 procent van het totaalplaatje. ProRail en de provincie betalen elk 40 procent, wat dus uitkomt op ongeveer een miljoen euro voor deze duiker. „Maar we weten het exacte bedrag pas wanneer we aan het eind de rekening krijgen. Je weet tenslotte nooit wat je ondertussen tegenkomt”, zegt Cuijpers.
Ze legt uit dat de NS een aantal jaren geleden is begonnen met het inzetten van meer treinen. Als gevolg daarvan moesten onveilige spoorovergangen worden gesloten. Zo ook die bij de Dubbele Wiericke. Al een aantal jaar is het verboden om daar als wandelaar over te steken. „Maar het trok pas echt de aandacht toen er een hek werd neergezet ”, vertelt wethouder Kersbergen. „Toen kregen we van dorpelingen uit Nieuwerbrug en wandelaars te horen dat ze een oplossing wilden zien.”
In actie
„Mensen kwamen zelfs bij mij thuis om een petitie te onderteken”, vertelt Ani van der Winden van het dorpscomité. Zij trommelde Nieuwerbrug op om in actie te komen. Ook Eeffien Huizing van wandelvereniging Te-Voet sloot zich daarbij aan. Ze wisten de aandacht van de lokale politiek te trekken.
Slechts één partij in de gemeenteraad heeft uiteindelijk tegen een duiker gestemd. Het zou te duur zijn voor iets waar niet iedereen uit de gemeente gebruik van maakt. Een overbodige luxe. „Maar wanneer is iets nou overbodig?” vraagt Koning zich hardop af. „Ik denk dat we hier heel veel mensen blij mee maken. Het is van belang dat Zuid-Holland goed bewandelbaar blijft.”
Het is uniek dat een project al zo snel na een besluit wordt uitgevoerd, vertellen de partijen. „De reden dat we er nu al mee aan de slag gaan, is dat een aantal verouderde duikers wordt vervangen. Het was nu of nooit.”
De werkzaamheden beginnen in augustus en duren tien dagen, vertelt Cuijpers. Dat betekent ook dat er die dagen geen treinen rijden op het traject tussen Utrecht en Leiden. In totaal worden daar namelijk vijf duikers vervangen. Die stammen allemaal uit de 19de eeuw en zijn verouderd. „Ik hoop dat wandelaars en inwoners van het dorp eind september van de nieuwe duiker gebruik kunnen maken.”

Bron: AD woerden 29 maart 2024

Werk aan A12: forse hinder voor het verkeer

Janet de Vos 

Rijkswaterstaat werkt komende tijd aan de wegen rondom Utrecht, onder meer in juni aan de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn. Deze werkzaamheden hebben grote impact op de bereikbaarheid. Rijkswaterstaat waarschuwt bovendien voor grote verkeershinder.
Nieuwerbrug - De werkzaamheden aan de A12 tussen Nieuwerbrug en Oudenrijn staan gepland voor juni. Weggebruikers krijgen dan te maken met veel verkeershinder, zoals doordeweeks minder of versmalde rijstroken en afsluitingen in beide richtingen tijdens meerdere weekenden en nachten. Tijdens de werkzaamheden moeten weggebruikers bovendien rekening houden met extra reistijd en soms lange omleidingsroutes.
Fiets
Rijkwaterstaat adviseert waar mogelijk te reizen met openbaar vervoer of de fiets, op rustige momenten te reizen of om (extra) thuis te werken. Ook op andere wegen rondom Utrecht wordt aan de weg gewerkt. De werkzaamheden zijn afgelopen week van start gegaan met de vervanging van de verlichting in de Leidsche Rijntunnel (A2). Vanaf april volgt de vervanging van de stalen kabels van de Galecopperbrug (A12).

Bron: AD Woerden 8 maart 2024

Hoe staat het met De Wijde Wiericke en IKC De Brug?

Bent u ook zo benieuwd naar de nieuwe woonwijk in Nieuwerbrug? En wilt u ook graag weten hoe de nieuwe school eruit gaat zien? De gemeente nodigt u van harte uit voor een inloopbijeenkomst op dinsdag 12 maart over de plannen voor het nieuwbouwproject ‘De Wijde Wiericke’ & ‘IKC De Brug’.
Bij de inloopbijeenkomst is er informatie over de uitgangspunten, het woningbouwprogramma en de ontwerpen. Daarnaast krijgt u inzicht in de voortgang en de planning. De bouw van het IKC, het Integraal Kind Centrum, is inmiddels gestart. Ook dat ontwerp wordt gepresenteerd. Er is gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan met de aanwezige ontwikkelaars en mensen van de gemeente. Suggesties en aandachtpunten vanuit uw kant zijn tijdens de bijeenkomst zeer welkom.
Aanmelden voor de bijeenkomst hoeft niet, u kunt gewoon langskomen om te kijken of vragen te stellen.

Datum: 12 maart 2024
Locatie: Wierickehuis, Graaf Albrechtstraat 1, Nieuwerbrug
Tijdstip: tussen 16.30 en 19.00 uur

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 6 maart 2024

Rommelroute langs tuinen

NIEUWERBRUG - Voor de een is het rommel, voor de ander een zoektocht naar die ene parel. Zaterdag 9 maart kunnen beiden hun hart ophalen bij de eerste rommelroute in Nieuwerbrug.

Verbinden, hergebruiken en verduurzamen

door Cil Vrij

NIEUWERBRUG - Bij een rommelmarkt-route kunnen bewoners hun tweedehands spullen vanuit tuin, huis of garage verkopen. Vooraf wordt de route bekend gemaakt, zodat ‘kopers’ van verkooppunt naar verkooppunt kunnen lopen of fietsen om te kopen of alleen rond te kijken.
Op zaterdag 9 maart wordt de eerste rommelroute in Nieuwerbrug gehouden. De initiatiefnemers Esmeralda van Lith en Willeke Nagtegaal vertellen hun verhaal.
ROMMELROUTE NIEUWERBRUG
"Verbinden, hergebruiken en verduurzamen. Dat zijn de kernwoorden" vertelt Esmeralda van Lith in haar toelichting bij de Rommelroute Nieuwerbrug. Samen met Willeke Nagtegaal coördineert zij de rommelroute op zaterdag 9 maart.
WAT VOORAFGING
"Je kunt het meisje wel uit Nieuwerbrug halen, maar Nieuwerbrug niet uit het meisje" lacht Willeke. Ik woon niet meer in Nieuwerbrug. maar ik ben zeer regelmatig bij mijn ouders. Op Koningsdag viel mij op dat er maar weinig kramen op de rommelmarkt op het plein stonden. Dat is wel begrijpelijk: het is een heel gesjouw met je spullen.
In Waddinxveen, mijn huidige woonplaats, wordt vaker een rommelroute georganiseerd. Hierdoor kwam ik op het idee om een rommelroute in Nieuwerbrug te organiseren". Esmeralda van Lith reageerde op een oproepje op facebook en samen zijn de dames het plan verder gaan uitwerken.
SPELREGELS
Bij de voorbereidingen bleek dat er geen vergunning noodzakelijk is voor het verkopen van 'tweede-kans spullen' vanuit de (voor)tuin, je huis of vanuit je garage. Iedereen verkoopt op zijn eigen terrein. Het is wel van belang dat er geen eten en drinken wordt verkocht en er geen commerciële verkoop plaatsvindt.
Er mogen wel nieuwe producten, of zelfgemaakte items verkocht worden, maar de richtlijn is: een derde nieuw ten opzichte van twee derde gebruikt. Zowel volwassenen als kinderen kunnen verkopen.
VERDUURZAMEN EN VERBINDEN
"Veel mensen hebben items staan die nog te goed zijn om weg te gooien en die een tweede kans verdienen. Waarom alles nieuw kopen? We proberen toch te verduurzamen? Op marktplaats zetten is best een gedoe. Nu heb je geen gesleep en je hebt je eigen koffiepotje en een toilet in de buurt", legt Esmeralda uit. Zij koopt en verkoopt ook regelmatig op Vinted, maar is heel enthousiast over de rommelroute.
"Nieuwerbrug is de afgelopen jaren heel wat bewoners rijker geworden. Een mooi moment om de nieuwe buren en de buurt beter te leren kennen. Het nader tot elkaar komen, dat geeft een warm gevoél."
TIPS EN TRICKS
In 'de Nieuwsbrug' en op facebook geven de dames nog wat tips: ruim je zolder op, verzamel spullen. Een kraam is niet nodig, een tafel kan ook. De dames rekenen op mooi weer, maar een afdekzeil bij de hand houden, is altijd handig.
Misschien heb je nog een partytent. Versier je kraam: het staat gezellig en het maakt duidelijk dat er een verkooppunt is. Maak waar nodig een verwijzing als je de verkoop vanuit je achtertuin doet. Heb je geen tuin of woon je te ver uit het dorp, dan kun je contact opnemen met Esmeralda van Lith voor een alternatieve locatie.
Zij is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
STRUINEN DOOR DE STRATEN
Bewoners van Nieuwerbrug kunnen zich tot vrijdag 8 maart 12.00 aanmelden voor de rommelroute bij Esmeralda. Zij kunnen dan op 9 maart tussen 10.00 en 15.00 uur vanuit hun eigen huis, tuin of garage spullen verkopen.
Op 8 maart om 12.00 uur wordt de route van de deelnemende adressen samengesteld en op de dag van de verkoop kan aan de Graaf Albrechtstraat 39 een route opgehaald worden. Uiteraard zal de route ook op facebook staan. "Er is al veel belangstelling: de route met verkooppunten wordt steeds langer, maar wij hebben ook kopers nodig om net dat item te scoren, waarvan je niet wist dat je het nodig had. Het aanbod is groot en heel divers", aldus de dames.
"Wij hopen dat we er met z’n allen in Nieuwerbrug een gezellige en succesvolle dag van kunnen maken" 

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 6 maart 2024

Bijna 40 jaar zingende zaag

NIEUWERBRUG - In 1988 begon Dick van Dam met zijn vrouw met de Zingende Zaag muziek-matinees. De matinees vinden plaats in een oude houtzagerij, dus vandaar de 'zingende zaag’. Bij de concerten staan samen spelen en genieten voorop. Naast de matinees heeft Dick vele kinderen, waaronder die van hemzelf, muzieklessen gegeven. De liefde en de passie voor de muziek wordt daardoor van generatie op generatie doorgegeven.

Samen spelen en genieten van muziek-matinees

door Antoinette Riekert.

NIEUWERBRUG - Achter de deuren van de voormalige meelfabriek en houtzagerij De Volharding in Nieuwerbrug woont de muzikale familie Van Dam. Dick van Dam organiseert, samen met zijn vrouw, al heel wat jaren op een aantal zondagmiddagen in het jaar muziek-matinees. Hierbij staat voor hen het samen spelen en genieten voorop.
Dick van Dam woont zoals hij zelf zegt "al meer dan 80 jaar aan de N458". Dat is de provinciale weg tussen Bodegraven en Woerden aan de noordelijke oever van de Oude Rijn. In zijn hele leven speelt muziek een grote rol. Toen zijn ouders trouwden "bracht mijn moeder een piano mee". Zijn vader bespeelde diverse instrumenten. Als hij voor het bedrijf buiten Bodegraven hout ging verkopen, dan struinde zijn vader de markten af opzoek naar bladmuziek die hij dan per kilo kocht. Toen Dick zeven jaar was kreeg hij privéles van de pianoleraar die ook zijn vader les had gegeven. De drie kinderen groeiden, net als in het gezin van Dick, op met muziek.
BLOKFLUITKLASJE
In de jaren zestig nam een onderwijzer in Nieuwerbrug het initiatief om een blokfluitklasje te beginnen. Dick zijn oudste zoon ging hier altijd met veel plezier naar toe. Toen de onderwijzer verhuisde kwam er een 'bekwame docent’ van de muziekschool uit Bodegraven. En deze begon weer met het oefenboekje wat de kinderen al 'uit' hadden. Hierdoor nam het plezier af. Dick heeft toen maar zelf pianoboekjes gekocht en is zijn drie kinderen les gaan geven. Hij kreeg al snel de vraag of hij dit ook voor andere kinderen wilde doen. Dit resulteerde in twintig kinderen die wekelijks privéles van hem kregen. Omdat Dick het belangrijk vindt dat men leert om samen te spelen richtte hij het Limonadeorkest op. Samen met de kinderen die hij op les had, gaven ze twee keer per jaar een uitvoering. Hij leerde de kinderen dat als ze tijdens het spel een fout maakten ze vooral door moesten spelen, alsof er niets aan de hand was, want het publiek hoorde dit toch niet. En dat bleek ook, want na afloop waren de ouders vol lof over hun spel.
Samenspelen met piano, strijkers en blazers, daar is Dick veertig jaar geleden mee gestart. Hij speelde piano, accordeon en klarinet en dat deed hij niet alleen in een eigen orkest - maar ook in een salon- en harmonieorkest, symfonie en blaaskapel.
HOUTZAGERIJ
In 1988 krijgt het bedrijfsterrein van de houtzagerij een woonbestemming en 'dan gaat Dick de muziek achterna en ontstaat De Zingende Zaag'. Hier worden regelmatig muziek-matinees en koffie-concerten georganiseerd. "Op informele en zeer gast-vrije wijze brengen we dan mooie, bijzondere, gezellige en klassieke muziek en zang, die je niet snel op andere locaties hoort". De ruimte waar de concerten plaatsvinden is met uitzicht op de Oude Rijn verrassend te noemen. Het is huiselijk ingericht met een diversiteit aan meubilair, die in de ruimte speels zijn verdeeld. In de hoek van de kamer staan twee piano-vleugels en op planken en in kasten veel bladmuziek. Aan de wanden valt ook veel te zien.
LIEFDE EN PASSIE
Voor deze concerten hoeven ze aan publiciteit niet veel te doen, "Mensen weten ons te vinden". Het aantal bezoekers per concert is verschillend. Er is in ieder geval plek voor honderd personen. 
Het is bijzonder om te zien dat de liefde en passie voor muziek niet alleen met het publiek wordt gedeeld, maar ook van generatie op generatie in de familie wordt doorgegeven. Vier van de zes kleinkinderen hebben ondertussen ook al les van Dick gehad.

De volgende muziek-matinees zijn op zondag 17 maart en 14 april in 'De Zingende Zaag' aan het Weijland 38. Aanvang is om 12.00 uur tot 14.00 uur, met hierin een kleine pauze. De toegang met koffie en thee is altijd gratis. Na afloop kan men in een vioolkist, die bij de ingang staat, een vrijwillige bijdrage leggen. "En de behoeftige mens mag er ook wat uithalen".

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 6 maart 2024

Bouw van integraal kindcentrum is begonnen

NIEUWERBRUG - De bouw van integraal kindcentrum De Brug is begonnen: de eerste paal is geslagen. Het gebouw biedt straks onderdak aan basisschool De Brug en kinderopvang Kind & Co. Ook een gymzaal wordt onderdeel van het IKC.
Het centrum komt in de nieuwe woonwijk De Wijde Wiericke te staan. Als alles volgens plan verloopt, vindt oplevering in december van dit jaar plaats en krijgen de kinderen eind 2024 voor het eerst les in het nieuwe onderkomen. Nu vinden de lessen nog plaats in het gebouw aan de Burgemeester Bruntstraat.

Bron: AD Woerden 4 maart 2024
Pin It