HOE IS HET NU MET...? Radwane Khzane

Gijs Kool

Nieuwerbrug - Brugwachter Radwane Khzane (44), die sinds vorig jaar mei met een grote glimlach in Nieuwerbrug de tol int op de allerlaatste tolbrug van Nederland, is populair bij voorbijgangers. Hij krijgt 80 cent per auto, heel wat high-fives van langsrijdende kinderen en zelfs Playboys van
tijdschriftbezorgers.

Hij wijkt niet van zijn tolbrug et piepkleine, eeuwenoude centrum van het dorp Nieuwerbrug onder de rook van Woerden en Bodegraven heeft iets weg van een kinderboek met het riviertje de Oude Rijn, een kerkje, een brug, een onafhankelijkheidsto ren en een schattig brugwachtershuisje. 

En in dat brugwachtershuisje, dat afgelopen jaar flink is opgeknapt met een nieuwe badkamer, keuken en een aanbouw, woont sinds kort de goedlachse Nieuwerbrugger Radwane Khzane met zijn vrouw en drie jonge kinderen. Die drie lopen in en uit, pakken een vishengel of magneet en vissen heel wat op. Onlangs nog een oude fiets die nog bruin van de modder tegen de gevel van de kerk staat.

Papa Radwane kijkt er tevreden naar vanaf de enige tolbrug in Nederland waar hij de tol int. Automobilisten betalen 80 eurocent cash of pinnen 1 euro. Inwoners kopen jaarlijks een vignet voor 7,50 euro en mogen zo het hele jaar gratis de tolbrug overcrossen.
Aan de overkant van het water staat een restaurant leeg: 'De Bruggemeester'. Daar was Radwane mede-eigenaar van. 26 jaar lang stond hij er in de keuken. Maar die tijden zijn voorbij en Radwane wil er geen woorden aan kwijt. De tolbrug is sinds vorig jaar zijn verhaal. „De wegen met de andere eigenaar van de Bruggemeester zijn gescheiden en het boek is dicht."
Radwane moet aan de slag, want er komt een klein bootje met de naam Rusty aangevaren. Alsofhij het al jarenlang doet, laat Radwane handmatig een slagboom zakken, ontgrendelt hij het brugdek, sluit een hek en begint aan een enorme slinger te draaien die de brug in beweging zet.

Ongeloof
Met in zijn rechterarm een vishengel met een klompje, vist hij de 2,75 euro aan brugkosten uit handen van een mevrouw op de boot. Omstanders uit Nieuwerbrug roepen met een grijns dat ze ongeduldig worden: 'Laat die brug eens zakken joh!' Radwane heeft z'n repliek al klaar: „Eerst mijn zakken vullen en pas daarna laat ik de brug zakken." Gelach klinkt over het water. Voor Nieuwerbruggers is het al zeker 374 jaar een bekend gegeven dat oversteken met paard en wagen of met de auto hier geld kost. Menig toerist snapt er op een mooie meidag anno 2025 niets van en kijkt vol ongeloofde vrolijke brugwachter aan. „Een tolbrug in Nederland, je maakt een grapje", stelt een man in een kleine auto. De ietwat beduusde automobilist trekt z'n smartphone uit de houder om de euro afte rekenen.

Tolkassa
Een buurvrouw die over de brug fietst — fietsen en lopen zijn overigens gratis — grapt dat Radwane niet veel bruiner moet worden. „Het wordt nu te erg." Radwane kan er wel om lachen. Wat de buurvrouw ongemerkt aanstipt, is dat Radwane in weer en wind — en de zon — op de brug te vinden is.
Dit doet Radwane niet alleen om geld te verdienen, maar ook om iedereen weer te laten wennen aan de aanwezigheid van een brugwachter. „De vorige stond maandenlang niet op de brug en werd door de vrijwilligers van het College van Bruggemeesters ontslagen." De tolkassa rinkelt het hardst als het sluipverkeer het grootst is. Zo bleek in maart toen er een monsterfile op de A12 stond en honderden automobilisten binnendoor reden. Het zorgde voor een recordopbrengst bij Radwane. De brugwachter, die een linker jaszak vol met muntjes van 20 cent heeft, de standaardteruggave op de losse euro, krijgt van iedereen een hand, groet of grapje. Een man die leesmappen bezorgt, duwt hem grappend een Playboy in handen. Moeders met kinderen rijden langzaam over de brug met alle ramen open zodat de allerkleinsten de brugwachter een high five kunnen geven.
De 15-jarige scholiere Liv Kooistra uit Bodegraven fietst langs. Elke dag komt ze langs de tolbrug en maakt ze een praatje. Radwane grist snel in zijn kleine brugwachtershokje een pak gevulde koeken tevoorschijn en begroet Liv met een grote lach. Liv: „Ik denk dat ik een fanclub voor hem ga beginnen."
De populaire brugwachter had afgelopen jaar wel een kleine domper: „Ik wilde hier ook ijsjes en frisdrank verkopen, maar helaas mag het niet van de gemeente, omdat de straat er te smal voor is." Tsja, niet alles wat uit een kinderboek lijkt, kan bestaan. 

Bron: AD Woerden 28 mei 2025
Pin It