BODEGRAVEN - Op 19 november zijn lokale kunstenaars welkom in Het Groene HartHuys om zich te laten inspireren door het Bodegraafse hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie. Hun werk zal in 2022 worden geëxposeerd tijdens het 350 jarige jubileum.
In het rampjaar 1672 werd het Franse leger tegengehouden door de Oude Hollandse Waterlinie. Het hoofdkwartier lag dat jaar bij Bodegraven, met daar omheen het legerkamp van prins Willem III van Oranje. Bij Nieuwerbrug lagen op dat moment drie schansen. Nadat de Fransen de bevroren waterlinie overstaken, is Bodegraven met de grond gelijk gemaakt. Deze gebeurtenis gaf het dorp Europese bekendheid. Fort Wierickerschans werd het jaar erop aangelegd om herhaling te voorkomen.
In 2022 zullen we met verschillende activiteiten stil staan bij het 350 jarig jubileum van deze belangrijke plek. De Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk en Hoofdkwartier 1672 willen lokale en regionale kunstenaars uitdagen om een werk te maken dat is geïnspireerd door 'ons' hoofdkwartier. Waterliniekenner en Nieuwerbugger Michiel van de Burgt zal op 19 november in Het Groene HartHuys in Bodegraven alles vertellen over het hoofdkwartier, de waterlinie en het Rampjaar. Daarbij toont hij ter inspiratie een schat aan afbeeldingen, die achteraf online zijn te bekijken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze avond door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. In de tweede helft van 2022 zullen alle werken worden geëxposeerd in het Wierickehuis in Nieuwerbrug en Het Groene HartHuys. Meer info: www.hoofdkwartier1672.nl

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 10 november 2021
Pin It